Neix a l'Hospital Vall d'Hebron el primer nadó amb microcefàlia pel virus Zika a Europa

El nounat té un perímetre cranial “baix” i està ingressat al servei de neonatologia amb un estat clínic “correcte”

El secretari de Salut Púbica, Joan Guix, explica el primer cas de nadó amb microcefàlia pel virus Zika, amb la cap del Servei d’Obstetrícia del Vall d’Hebron, Elena Carreras, i ell cap de servei de Neonatologia, Fèlix Castillo. (ACN)
El secretari de Salut Púbica, Joan Guix, explica el primer cas de nadó amb microcefàlia pel virus Zika, amb la cap del Servei d’Obstetrícia del Vall d’Hebron, Elena Carreras, i el cap de servei de Neonatologia, Fèlix Castillo. (ACN)

El primer cas d’un nadó amb microcefàlia pel virus Zika a Europa ha nascut aquest dilluns a l’Hospital Vall d’Hebron, segons han explicat des del centre sanitari i el Departament de Salut. El nounat té un perímetre cranial “baix”, està ingressat al servei de neonatologia de l’hospital i el seu estat clínic és “correcte” i “estable”. Segons els responsables del Vall d’Hebron, es tractaria del primer cas a Europa d’una afectació fetal per aquest virus. Fins ara, a Catalunya s’han declarat 91 casos de virus Zika, 24 homes i 67 dones. D’aquestes, 21 són gestants i ja hi ha hagut cinc parts amb nadons sans, a més del cas del nounat amb microcefàlia.

El nadó que ha nascut aquest dilluns al Vall d’Hebron correspon a l’únic embaràs de risc entre les 21 gestants a Catalunya amb el virus Zika. Que la gestació era de risc, es va saber i comunicar als pares el passat mes de maig, que van acceptar la situació i van voler seguir endavant amb l’embaràs, segons ha exposat la cap del Servei d’Obtetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron, Elena Carreras.

El part del nadó nascut avui al Vall d’Hebron s’ha fet per cesària i no ha presentat complicacions. La mare evoluciona normalment. El nadó (del qual s’ha volgut preservar la identitat i fins i tot el sexe) està estable i es troba “clínicament molt bé”, en paraules del Cap de Neonatologia del centre, Fèlix Castillo. El recent nascut està ara controlat i monitoritzat a l’àrea de neonatologia de l’Hospital.

Amb tot, el doctor ha recordat que un nadó amb microcefàlia és un individu amb un cervell més petit del normal (“que no ha crescut”) i que, per tant, “no funcionarà bé”. Així, ha advertit que la seva qualitat de vida es veurà afectada per aquesta circumstància, el què significa una vida “molt depenent de cuidadors i de les cures de la salut pública”, ha detallat Castillo.

El Cap de Neonatologia no ha volgut especular amb les possibles complicacions i “conseqüències a llarg termini” que puguin afectar el nadó en un futur a resultes de la seva microcefàlia. Això sí, ha destacat que l’esperança de vida no ha de veure’s afectada per aquesta afectació. En tot cas, el nadó serà seguit d’ara endavant per un equip multidisciplinari de l’Hospital, segons marca el protocol del centre per aquests casos.

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha confirmat que aquest és el primer cas d’Europa d’una afectació amb malformació fetal com a conseqüència del virus del Zika contret per la mare. A Catalunya, de les 21 embarassades que han contret el virus, sis ja han parit, cinc sense complicacions pel nadó i només un –el nascut aquest dilluns- amb microcefàlia.

El total de 91 casos (24 homes i 67 dones) d’infeccions pel virus Zika a Catalunya són importats i, a data d’avui, aquí no s’ha produït transmissió autòctona, han recordat des del centre. – ACN Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.