Es recomana als afectats de la Cooperativa de Cambrils que vagin a cobrar gradualment

El primer retorn dels diners es farà a partir del 5 d’agost, quan podran recuperar el 46% dels estalvis retinguts mitjançant una llibreta d’Ibercaja

Cooperativa_Cambrils
Imatge de la Cooperativa de Cambrils. (ACN)

Després de mesos d’angoixa, els 5.000 clients i creditors afectats per la Cooperativa Agrícola de Cambrils comencen a recuperar la calma. La Plataforma d’Afectats ha celebrat aquest diumenge una assemblea informativa en què se’ls ha comunicat que a partir del 5 d’agost estaran disponibles pel retorn el 40% dels estalvis retinguts i les anualitats previstes pel 2025-2026, que representen un 6%. En total, 15 MEUR. El sistema de reemborsament es farà mitjançant una llibreta d’Ibercaja, encarregada de fer els pagaments i assumir la gestió dels fons, que els afectats poden formalitzar des de fa unes setmanes. De fet, des de la Plataforma i Ibercaja s’ha recomanat que vagin a cobrar de manera gradual per evitar cues a les oficines, tot tenint en compte que els diners estaran a partir del dia 5 a les llibretes preobertes, només pendents de formalització.

Les llibretes hauran de ser uninominals, a diferència del què passava amb la secció de crèdit de la Cooperativa, on una mateixa llibreta era compartida per diversos membres d’una família. Aleshores, hi havia unes 1.500 llibretes obertes i es comptabilitzava que hi havia uns 5.000 afectats. Ara, doncs, s’hauran d’obrir 5.000 llibretes. El tràmit de formalitzar les llibretes ja fa setmanes que es pot fer i no cal esperar fins al dia 5 d’agost. En aquest sentit, des de la Plataforma i també des d’Ibercaja assenyalen que la formalització es pot fer abans o després del 5 d’agost en una llibreta que ja estarà preoberta. Així, volen evitar cues davant les oficines de l’entitat bancària, que el dia 5 es limitarà a reemborsar els diners en cada llibreta.

Una de les afectades per la Cooperativa i membre de la Plataforma, Pilar Gutiérrez, ha explicat que a l’assemblea s’ha demanat que “no tothom vagi el primer dia” i que se’ls dóna la garantia que “si no hi poden anar fins al setembre, els diners estaran allà”. En tot cas, les cues podrien acumular-se si hi hagués creditors que volguessin retirar de manera immediata una part dels diners retornats. Les llibretes hauran de continuar operatives per reemborsar la resta de diners retinguts, que s’han de retornar en anualitats fins al 2024.

Altres membres de la Plataforma han demanat a Ibercaja que s’habilitin oficines a l’antiga Caixa Agrària perquè es pugui tramitar també des d’allà, com havien fet els clients fins al tancament al desembre. Segons Gutiérrez, les oficines d’Ibercaja –a la banda mar- queden allunyades del nucli on viuen la majoria d’afectats i això complicaria que els afectats, gent majoritàriament d’edat avançada, s’hi puguin desplaçar. Els tràmits es poden fer des de qualsevol de les oficines que Ibercaja té arreu.

15 milions d’euros disponibles

Els 15 milions d’euros disponibles per fer front al desemborsament provenen d’un préstec de 10 milions de l’ASC, que compta amb l’aval de fins del 75% de la Generalitat; un préstec participatiu de 3 milions d’euros atorgat per Avançsa així com préstecs de capitalització de l’ICF; i 2 milions d’euros més provinents de la subrogació d’una part de la cartera creditícia de l’extinta secció de crèdit per part de les entitats bancàries. Inicialment, el retorn del 40% dels fons estava previst entre finals de maig i principis de juny, però les dificultats per tancar l’acord del crèdit amb l’ASC haurien retardat l’operació. – ACN Cambrils.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.