Montsant, cel nocturn d’alta qualitat

Poder escoltar el silenci, els sons de la natura, contemplar els planetes, les estrelles, constel·lacions o la Via Làctia a simple vista potencia clarament l’observació astronòmica i la fotografia nocturna

Cel nocturn a Siurana
Cel nocturn a Siurana. Foto: Joan Ramon Coll

Molts diran que la nit és per a dormir, però la nit també és per a somiar. L’observació de les estrelles, el silenci, la foscor o els sons de la natura tenen un valor immaterial gairebé de somni per la seva escassetat. La llum cega a la foscor i hem estat nosaltres mateixos qui hem anat esborrant el firmament nit rere nit amb la claror residual derivada de les nostres activitats. Afortunadament, l’entorn del Parc Natural del Montsant ha estat capaç de preservar una molt bona qualitat del cel nocturn i des del govern es vol apostar per a la seva conservació i protecció. El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va presentar recentment el projecte de caracterització de la qualitat acústica i lumínica dels municipis del Parc Natural del Montsant amb la intenció de declarar el Parc Natural com a zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn. La declaració inclouria els municipis d’Ulldemolins, la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant, Margalef, Cabacés, la Bisbal de Falset, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i la Figuera. Després de tres anys de mesuraments de la contaminació lumínica els resultats han constatat una qualitat del cel nocturn molt bona així com una contaminació acústica molt baixa. Es preveu que es realitzi pròximament una campanya de mesurament de la qualitat de l’aire a la zona segons la pròpia Generalitat.

El propòsit principal d’aquesta declaració rau en la intenció de preservar la qualitat del cel nocturn, el silenci i la tranquil·litat als municipis que formen part del Parc Natural del Montsant. D’aquesta manera es propicia l’aplicació de mesures correctores que tindrien una repercussió clarament positiva afavorint el manteniment de la qualitat ambiental, l’eficiència energètica, la conservació de la fauna nocturna i la millora de la qualitat de vida dels residents. Al mateix temps, la declaració ajudaria a mantenir i generar tot un seguit d’activitats com, per exemple, l’observació astronòmica, la fotografia nocturna, el senderisme nocturn, i els sopars o tastos de vi sota les estrelles, entre d’altres. Aquestes interessants activitats poden resultar atractives tan per a la població autòctona com per a la població turística, fet que contribuiria positivament a la dinamització econòmica de la zona.

La molt bona qualitat del cel nocturn als municipis del Parc Natural del Montsant cal atribuir-la, principalment, al fet d’estar suficientment allunyats dels grans focus de contaminació lumínica del voltant; com per exemple la claror residual que projecta la conurbació Reus-Tarragona durant la nit així com la llum emesa per la trama urbana dels municipis situats al llarg de la Costa Daurada. A més, l’orografia abrupta i contínua del Priorat dificulta que la contaminació lumínica penetri fàcilment a la zona, mentre que la pròpia llum residual generada pels pobles petits i compactes de la comarca no és suficient com per deteriorar sensiblement la qualitat del cel nocturn. Al mateix temps, la contaminació acústica és molt baixa gràcies a la inexistència de grans infraestructures de transport a la zona així com per la manca d’activitats industrials que puguin destorbar el silenci nocturn.

Via Làctia des de Siurana
Captura de la Via Làctia des de Siurana. Foto: Joan Ramon Coll

El fet de poder contemplar planetes, estrelles, constel·lacions o la Via Làctia a simple vista potencia clarament l’observació astronòmica i la fotografia nocturna. Òbviament, el desenvolupament òptim d’aquestes activitats requereix estar ben lluny de qualsevol font de contaminació lumínica, escollir una nit ben clara i serena i, si pot ser, amb lluna nova (lluna oculta) o amb una lluminositat inferior al 30% (a no ser que el motiu d’observació sigui la mateixa lluna). També és recomanable buscar un punt d’observació a certa altitud que permeti veure el cel més net i transparent possible evitant la humitat ambiental que acostuma a depositar-se a les valls durant la matinada. Lògicament, el millor punt d’observació seria dalt a Montsant, però per la seva complicada accessibilitat de nit és preferible ubicar-se a indrets pròxims a Albarca, Ulldemolins, Siurana, la Morera de Montsant, la Vilella Alta o la Figuera. No dic que a altres punts de la comarca no es pugui gaudir d’un cel ben estrellat, ni molt menys, sinó que és més recomanable guanyar certa altitud.

[pullquote]Les nits clares d’estiu són una molt bona opció a triar, però el cel més net el trobarem un parell o tres de dies després del pas d’un front de pluja[/pullquote]D’altra banda, les condicions meteorològiques predominants juguen un paper crucial a l’hora de garantir la transparència de l’atmosfera. Les nits clares d’estiu són una molt bona opció a triar, però el cel més net el trobarem un parell o tres de dies després del pas d’un front de pluja. La mateixa pluja serà l’encarregada de netejar l’atmosfera de partícules en suspensió (pols, contaminants,…), mentre que el vent sec de mestral que acostuma a bufar després s’endurà la humitat ambiental. Com que aquest vent acostuma a bufar fort a la zona, quan comenci a amainar (dos o tres dies després de la pluja) serà la millor opció per gaudir d’un cel nocturn ben estrellat, net i molt transparent al Priorat a qualsevol època de l’any.

La declaració del Parc Natural del Montsant com a zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn seria favorable tan per a la millora de la qualitat de vida de la població resident com de la població turística i el seu valor immaterial s’afegiria a la llista de valors ja consolidats a la comarca; com la gran qualitat de vins i olis, la gastronomia i productes locals o el valor incalculable d’un paisatge pactat entre l’home i la terra durant segles, entre d’altres. Tot suma per seguir enriquint la present candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.