El 'sí' a que Catalunya sigui un estat independent guanya al 'no' per primer cop des del 9-N

El ‘Sí’ a favor d’un estat independent obte un 47,7%, i els contraris a la separació d’Espanya perden tres punts i es queden en un 42,4% segons el CEO

Estelades
Estelades a la Meridiana de Barcelona l’11 de setembre de l’any passat.

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha fet públics aquest divendres els resultats de la segona onada d’aquest any del seu baròmetre, on es pregunta als ciutadans si voldrien que Catalunya fos un estat independent. Per primer cop des del 9-N, el ‘sí’ avança al ‘no’ en la resposta a aquesta pregunta i a més amb un eixamplament de la diferència entre una i altra resposta. Així, un 47,7% dels enquestats asseguren que volen una Catalunya independent, més de cinc punts per sobre del 42,4% que afirmen que no volen un estat separat de l’espanyol. A la darrera enquesta, al març de 2016, es va produir un empat tècnic tot i que el ‘no’ seguia dues dècimes per davant. El baròmetre posterior al 9-N, al febrer de 2015, un 44,1 dels sondejats volia que Catalunya fos un estat independent i un 48% va respondre que no.

L’enquesta del CEO dóna un tomb en la pregunta sobre si els ciutadans volen o no que Catalunya sigui un estat independent. El primer cop que es va formular aquesta pregunta exacta en els baròmetres va ser immediatament després del procés participatiu del 9-N –fins al moment, s’havia preguntat per la resposta en un referèndum i també per les opcions de la papereta del propi 9-N- i ja en aquella enquesta, el ‘no’ superava al ‘sí’ en gairebé quatre punts. Des d’aleshores, tots els baròmetres han fet passar el ‘no’ a l’estat independent per davant del ‘sí’ amb entre un i dos punts de diferència, fins al darrer que s’havia publicat, on hi va haver un empat tècnic entre els favorables a la independència (45,3%) i els contraris (45,5%).

En el fet públic aquest divendres, però, el ‘sí’ puja fins al 47,7% i el ‘no’ cau al 42,4%, guanyant per primer cop dels del 9-N l’opció independentista i deixant quasi cinc punts de diferència amb els no sobiranistes. Tot i això, encara hi ha un 8,3 d’enquestats que diuen que no ho sap i un 1,7 que prefereix no contestar.

En l’anàlisi d’aquesta resposta per votants de cada formació política del Parlament, el director del CEO, Jordi Argelaguet, troba l’explicació a l’increment del suport a la independència, i apunta que la responsabilitat ve de la mà de l’electorat de Catalunya Sí Que Es Pot. I és que la majoria dels votants de tots els partits mantenen amb petites diferències les seves dades a favor i en contra de la Catalunya estat, però en el cas de CSQEP, el suport a la independència passa del 20,3 al 30,5, deu punts de diferència que són la variació més gran de la graella. Tot i així, el 55% del seu electorat segueix mantenint que no vol un estat per a Catalunya.

Pel que fa a la resta de partits, el percentatge amb major suport al ‘sí’ és el de JxSí (90,4%), seguit del de la CUP (89,3%). Un 5,9 de JxSí i un 2,7% de la CUP optarien pel ‘no’. A l’extrem contrari hi ha C’s (un 91,8% no vol la independència i un 3,5 diu que sí), el PPC (90,6 pel ‘no’ i 3,08 pel ‘sí’), i el PSC (83,7% pel ‘no’ i 7,8% pel ‘sí’). El major nombre d’indecisos el té CSQEP, que manté un 12% d’electors que no sap què respondre i un 2,4% que prefereix no contestar.

Una altra de les preguntes que fa el baròmetre del CEO és la que demana quina forma de relació amb Espanya escolliria. El 41,6% diu que vol un “estat independent” per a Catalunya, tres punts més que en la darrera enquesta. El 26,5% assegura que prefereix que Catalunya sigui “una comunitat autònoma de l’Espanya”, un 1,4% més que en el darrer sondeig; i un 20,09% creu que hauria de ser “un estat dins una Espanya federal”, un 6,6% menys dels que optaven per aquesta opció al març passat. Un molt minoritari 4% diu que vol una Catalunya “regió d’Espanya”, un percentatge molt semblant al dels darrers baròmetres. – ACN Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.