Missa per Franco a la catedral de València

La catedral de València celebrarà un sufragi en record a Francisco Franco, que Esquerra Unida considera un “homenatge encobert” i PSPV-PSOE demana que no se celebri

L'arquebisbe Antonio Cañizares
L’arquebisbe de València Antonio Cañizares durant la celebració d’una missa de recent. ACN

L’arquebisbat de València ha sortit al pas de les crítiques per la programació al calendari d’intencions de misses a la catedral d’aquest dilluns d’un sufragi per a l’ànima del dictador Francisco Franco, introduït com a ‘Francisco F.’. A través d’un comunicat, ha manifestat la defensa de la democràcia per part de l’arquebisbe Antonio Cañizares, “no només en aquests temps sinó als anys difícils de la transició”, i no admet cap dubte sobre el seu compromís democràtic. La nota especifica que un sufragi és una petició per resar pels fidels, vius o morts, “en cap cas implica un recordatori ni un homenatge ni qualsevol altra interpretació”. Al respecte, afegeix que l’arquebisbat no intervé en l’organització de la parròquia i que l’oficina de la catedral és autònoma, sense que l’arquebisbe intervingui en les activitats ordinàries. L’arquebisbat ha remarcat que la iniciativa parteix d’un particular i que al codi de dret canònic no existeix la figurat del vet i que, per tant, no es poden rebutjar les peticions de sufragis.

Segons que explica la nota de premsa enviada als mitjans, l’oficina de la catedral no va informar l’arquebisbat d’aquesta petició, “com no ho fa habitualment, perquè és autònom el seu funcionament respecte de l’arquebisbat. I el Codi de Dret Canònic admet totes les peticions de sufragi”. En aquest sentit, remarca que ni l’Arquebisbat ni l’oficina de la catedral han proposat, organitzat ni intervingut, i que “qualsevol informació que posi en dubte la defensa de la diòcesi de València de la democràcia, només pot ser malintencionada , i constitueix una falsedat”.

Després que s’hagi conegut la celebració d’aquest sufragi, han estat diversos els posicionaments polítics contraris. A través d’una nota de premsa, la diputada del PSPV-PSOE a les Corts Mercedes Caballero ha sol·licitat l’arquebisbe que no dugui a terme la celebració de la missa.

Enaltiment de l’aixecament militar del 1936

Tot i que la diputada s’ha mostrat convençuda que “amb tota probabilitat la inclusió de Francisco Franco a la litúrgia neix de la petició d’alguna associació o particular”, sí que ha sol·licitat per respecte a la ciutadania que l’Església “no faci menció expressa durant la celebració de la missa a la memòria del dictador, ja que en cas contrari seria una provocació i una ofensa molt greu a la ciutadania“.

“Dins el respecte que mereixen les creences de qualsevol valencià, no és pertinent ni oportú que l’Església enalteixi, i menys un 18 de juliol, la figura de qui va provocar, va encoratjar i va desenvolupar la contesa civil espanyola”, ha apuntat la dirigent del PSPV, qui també ha insistit que “no pot utilitzar-se la fe cristiana per tornar a reobrir velles ferides de la memòria d’aquest país ni per posicionar la institució en el debat polític”.

“Les misses per l’ànima dels catòlics se celebren el dia de l’aniversari dels seus decessos, per la qual cosa si Cañizares aprofita la litúrgia per pregar per l’ànima del dictador estarà contribuint a enaltir el cop d’estat del 36”, ha assegurat la diputada.

En una línia semblant, el diputat d’Esquerra Unida al Congrés, Ricardo Sixto, ha advertit que si se celebra la missa “Cañizares estaria contribuint a enaltir el colp d’estat del 36” i ha afegit que no es pot permetre “aquest homenatge encobert”. Sixto s’ha sumat a la petició a que la Fiscalia actui d’ofici i obri diligències per determinar si amb aquest homenatge s’està cometent un possible delicte d’odi i de violència. “Aquest tipus d’homenatges haurien d’estar prohibits”, ha denunciat, tot indicant que “una missa en honor del dictador ofèn la memòria de les víctimes del colp militar i de la dictadura”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.