El Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria estrena l'edifici B0

El CIMNE inaugura un nou edifici al Campus Nord de la UPC, amb instal·lacions d’última generació i experimentals úniques a l’Estat

Edifici B0
L’estructura inflable de més de 100 metres quadrats a la terrassa es pot desplegar en menys de 20 minuts. ACN

El Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE) ha inaugurat el nou edifici B0 ubicat al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC). El nou edifici B0 consta de 2.270 metres quadrats que es dedicaran a la recerca i la investigació. Les instal·lacions compten amb un laboratori de l’Institut Flumen per assajar models de proves a escala en l’àmbit de la dinàmica fluvial i una nova sala de realitat virtual d’última generació. Aquest projecte ha estat possible gràcies al cofinançament dels Fons FEDER europeus i la Generalitat de Catalunya. L’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, que també és president del CIMNE, Jordi Baiget; el rector de la UPC, Enric Fossas; el director del CIMNE, Eugenio Oñate, i l’enginyer de camins encarregat de l’obra, Pere-Andreu Ubach.

El B0, que es va finalitzar al darrer trimestre del 2015, és un nou espai per a la recerca i acull, des dels primers mesos del 2016, àrees de treball per a investigadors del CIMNE i de la UPC. L’edifici està equipat amb modernes i eficients instal·lacions que serveixen per a assajar models de proves a escala en l’àmbit de la dinàmica fluvial. A més, compta amb una nova sala 3D. Un espai dissenyat en col·laboració entre el CIMNE i l’equip del Centre de Realitat Virtual (CRV) de la UPC i EURECAT. La nova sala constitueix una important eina de visualització 3D que servirà com a laboratori de proves pels investigadors i com a showroom d’exposició de prototips d’enginyeria, bioenginyeria o entorns interactius.

Eugenio Oñate, director i fundador del CIMNE, ha definit aquest nou edifici com un “centre de trobada multidisciplinari entre investigadors que treballen en l’àmbit de l’enginyeria civil, dins de la dinàmica fluvial i la construcció de les infraestructures del segle XXI, i investigadors que treballen en temes punters en altres àrees de l’enginyeria” com l’aeronàutica o la naval. A més, ha remarcat que és “aquesta trobada entre diferents disciplines el que dóna valor a l’edifici” convertint-lo en “una eina, i no un fi, per facilitar la tasca de la recerca i la transferència de coneixement”.

Per la seva banda, Baiget ha emfatitzat la utilitat d’aquest edifici i la seva aportació al model de recerca català destacant que aquestes noves instal·lacions “ofereixen oportunitats de trobada i diàleg” per a què “més enginyers i investigadors puguin fer recerca”.

El director de l’Escola de Camins de la UPC, Sebastià Olivella, ha explicat que el centre, juntament amb el departament d’Enginyeria Civil i Ambiental, tenen més de 400 estudiants fent doctorat i altres 400 fent estudis de màster. Per tant, ha ressaltat la necessitat de poder comptar “amb espais per doctorands al campus, on puguin ser a prop dels laboratoris i dels directors de tesi”.

Un edifici sostenible

L’edifici B0 està equipat amb elements que milloren l’eficiència energètica controlant les necessitats lumíniques i el consum energètic. L’aigua del laboratori Flumen es reaprofita mitjançant un dipòsit soterrat de 750 metres cúbics que ha permès la creació d’un circuit tancat que fa recircular l’aigua per tots els models d’assaig del laboratori. Pere-Andreu Ubach, enginyer responsable de l’obra, ha explicat que la seva instal·lació ha suposat un repte constructiu per “les dimensions reduïdes de l’edifici i el seu encaix a dins del campus, ja que té un soterrani molt profund”.

També s’ha potenciat la creació d’espais comuns, per tal de promoure l’intercanvi de coneixements entre els equips d’investigació en un entorn més amigable. El nou edifici B0 compta amb una terrassa de prop de 200 metres quadrats on s’ha instal·lat una estructura inflable de més de 100 metres quadrats que es pot desplegar en menys de 20 minuts i que constitueix una autèntica demostració de l’aplicació d’enginyeria pneumàtica, desenvolupada per investigadors i investigadores del CIMNE.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.