La nova CDC es diu ara Partit Demòcrata Català

  • La nova denominació ha obtingut 871 vots enfront dels 657 que ha rebut ‘Partit Nacional Català’

  • La nova CDC es defineix com a independentista, tindrà un tàndem presidencial i no renuncia a la DUI com a últim recurs

Congrés CDC
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fulleja documents congressuals al costat de l’expresident.

Ja podem dir adéu a les velles sigles de CDC i anar-nos acostumant a les noves: PDC. El congrés fundacional de la nova CDC ha decidit aquest diumenge que la formació que ha de néixer aquest cap de setmana es digui Partit Demòcrata Català. Aquesta opció ha obtingut en segona votació el suport de 871 congressistes enfront dels 657 suports que ha rebut el Partit Nacional Català. Prèviament havia quedat eliminada l’alternativa de Junts per Catalunya. Aquestes tres denominacions finalistes han sortit d’una comissió que va treballar dissabte al matí per consensuar alternatives a les dues propostes que havia fet divendres la direcció, Més Catalunya i Catalans Convergents i que finalment, el congrés va ajornar divendres per falta de consens sobre les dues opcions plantejades.

Junts per Catalunya, Partit Demòcrata Català i Partit Nacional Català. Són els tres noms que es van posar sobre la taula per a la nova CDC, després de descartar les dues denominacions presentades divendres. Tot i que inicialment s’havia aprovat el terme ‘nacionalista’ per a una de les propostes, s’ha conclòs que internacionalment pot tenir connotacions pejoratives i s’ha optat per la fórmula ‘nacional’, segons han explicat alguns dels participants al congrés a l’ACN. La comissió que es va posar en marxa aquest divendres per desencallar el nom de la nova formació ja ha acabat la seva feina aquest dissabte al migdia i ha deixat tancades aquestes tres opcions, que han rebut més del 60% dels suports dels assistents. Les tres propostes s’han votat al plenari d’avui diumenge durant el congrés fundacional de la nova CDC, que es porta a terme al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

La nova CDC es defineix com a independentista en lloc de sobiranista. El redactat final de la ponència ideològica finalment ha estat modificat i conclou que el nou partit és un partit polític “demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista que reivindica la llibertat de Catalunya i de la seva gent”. Si el text inicial ja preveia que l’objectiu de la nova formació política seria aconseguir un estat català que fos membre de ple dret de la UE, finalment s’ha decidit reblar el clau introduint també independentista com a adjectiu del nou partit. Hores abans també s’havia incorporat la república com a model d’estat.

Tàndem presidencial i direcció de dotze membres amb un coordinador general

La nova CDC estarà pilotada per un tàndem presidencial que tindrà funcions representatives i de coordinació, però no executives. Aquesta és la proposta que ha plantejat el president convergent, Artur Mas, i que s’ha aprovat en la comissió que treballa la ponència de bases organitzatives. D’altra banda, també s’ha aprovat una direcció de dotze membres amb un coordinador general com a màxim càrrec executiu. El tàndem es votarà de forma conjunta, i també es votarà en bloc l’executiva, però les llistes seran desbloquejades. Això vol dir que cada congressista podrà escollir els noms que vulgui d’una única candidatura. Si una persona no obté el 50% dels vots que assoleix la llista, ha de ser substituït i tornat a votar.

Després de la pausa per sopar, l’expresident de la Generalitat ja s’ha dirigit a la ponència 2 amb la intenció de prendre la paraula per exposar la seva proposta de tàndem presidencial. La seva hora ha estat a mitjanit, després de fer cua per agafar torn de paraula. A preguntes d’alguns dels assistents, Mas ha aclarit que les funcions d’aquesta presidència doble seran representatives i de coordinació, però no executives, com havia insinuat dies abans.

D’aquesta forma, es facilitaria un acord perquè president i vicepresident, que seran home i dona amb rols intercanviables, puguin compatibilitzar la seva tasca amb un càrrec institucional, cosa que permetria que Neus Munté, consellera i portaveu del Govern, pogués fer tiquet amb Mas.

Al marge d’aprovar aquesta fórmula presidencial, ha tirat endavant la proposta d’una direcció de dotze membres amb un coordinador general. Les candidatures es votaran en bloc però estaran desbloquejades. S’hauran d’especificar les funcions de cada persona. Si un candidat no obté més del 50% del total de vots que té la seva llista haurà de ser substituït pel coordinador genera i tornat a votar.

La comissió també ha donat llum verda a l’organització del partit en cinc nivells: l’assemblea (que es reunirà cada dos anys), consell nacional, comitè nacional, direcció i presidència. També s’han aprovat primàries amb llistes obertes i desbloquejades.

Limitació de mandats de vuit anys excloent-ne els càrrecs municipals

La ponència organitzativa ha fixat en un màxim de vuit anys la limitació de mandats tant per als càrrecs de partit com per als institucionals. Ara bé, n’ha exclòs el món local amb l’argument que, sobretot en el cas de municipis més petits, pot ser difícil trobar relleus. Aquesta condició s’aplicarà de forma retroactiva per als dirigents de la nova formació, és a dir, si un càrrec ja porta quatre anys amb responsabilitats internes a l’antiga CDC o a Reagrupament, només podrà optar-hi quatre anys més. En canvi, en l’àmbit institucional el comptador es posarà a zero.

No renunciar a la DUI com a últim recurs

La nova CDC ha decidit finalment no renunciar a la Declaració Unilateral d’Independència com a últim recurs. El coordinador de Règim Intern dels convergents, Francesc Sànchez, havia assegurat a la tarda que s’havia rebutjat una esmena en aquest sentit, però s’ha decidit reobrir el debat a última hora, tot just abans de tancar la ponència de bases fundacionals. S’ha deixat clar, però, que abans caldrà esgotar totes les vies legals i comptar amb una majoria social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.