Via lliure a les pistoles Taser i al seu ús contra "persones alterades"

CSQP i la CUP denuncien “vulneració” de drets humans, JxSí, C’s i PPC defensen les Taser per a casos extrems; al PSC no li agrada l’arma, però en destaca l’ús selectiu

Pistoles Elèctriques Taser
La comissió d’Interior, amb la majoria de diputats votant a favor de l’ús de les pistoles elèctriques.

 

ACN Barcelona .- La Comissió d’Interior ha aprovat aquest dimecres la incorporació de les pistoles elèctriques per part dels Mossos d’Esquadra, només amb els vots en contra de CSQP i la CUP, i a reservar-ne l’ús per a situacions “molt específiques” i considerades d'”alt risc”. La comissió ha donat llum verda a utilitzar-les davant “una amenaça amb arma blanca i altres objectes contundents per persones alterades i violentes –sota efectes d’alcohol, substàncies estupefaents i malalts mentals”. Precisament l’ús de les pistoles Taser amb persones alienades havia estat una de les qüestions més controvertides al llarg de les sessions del grup de treball que ha examinat l’ús d’aquestes armes en els darrers mesos i finalment ha comptat amb els vots a favor de Junts pel Sí, C’s i PPC i els contraris de PSC, CSQP i la CUP. Les conclusions aprovades es portaran a la Mesa del Parlament i a la Junta de Portaveus, que hauran de decidir si s’eleven al ple i després acordar quan, si el 27 i 28 de juliol o a partir de setembre.

Els grups parlamentaris favorables a les Taser han coincidit a ressaltar que els cossos policials no poden acabar fent un “ús abusiu” de les pistoles elèctriques i la comissió ha aprovat que se’n reservi l’ús per a casos extrems. Ara bé, la discrepància entre grups s’ha fet més clara a l’hora de decidir contra qui es podran utilitzar les pistoles elèctriques.

La comissió ha aprovat prohibir aquestes armes contra dones embarassades i menors d’edat i també en instal·lacions penitenciàries. En canvi, amb els vots a favor de Junts pel Sí, C’s i PPC, ha avalat que les Taser s’utilitzin amb persones que no responguin positivament al diàleg o que no entenguin les ordres dels agents i les conseqüències de l’ús dels dispositius. També contra aquelles que tinguin la voluntat de treure’s la vida o autolesionar-se, sempre i quan no estiguin en circumstàncies de caure des d’una alçada considerable.

Una altra de les qüestions més polèmiques de l’ús de les Taser és amb persones que puguin patir cardiopaties. La comissió ha rebutjat amb els vots de Junts pel Sí, C’s i PPC la proposta del PSC que demanava no utilitzar-les en aquestes situacions, sobretot per la dificultat de discernir en el moment d’intervenir si una persona pot patir una malaltia del cor. Tot i que la comissió veu com a no aconsellable fer servir les Taser en grans manifestacions o situacions similars, no ha rebutjat utilitzar-les en manifestacions multitudinàries.

Limitació de les Taser a caps de torn

Amb els 14 vots favorables de Junts pel Sí i C’s, la Comissió ha aprovat limitar les Taser als comandaments que tinguin responsabilitats de cap de torn o bé de determinats serveis de major especialitat de suport a la seguretat ciutadana. Concretament, caps de torn de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USC) i caps d’operatiu de l’Àrea Regional d’Instrucció d’Atestats i Custodia de Detinguts (ARIACD); de la Brigada Mòbil (BRIMO), de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i del Grup Especial d’Intervenció (GEI). El PPC era partidari que el seu ús fos “ampliable” a altres agents.

Consens per garantir la traçabilitat

On hi ha hagut més consens ha estat en la necessitat d’acompanyar la incorporació de les pistoles Taser d’un reglament estricte, clar i ben definit i a dotar-les de mecanismes que en permetin la traçabilitat, com càmeres de vídeo unipersonals i piles que emmagatzemin totes les dades digitals de qualsevol ús que se’n faci. La comissió també proposa que els agents rebin formació contínua sobre l’ús d’aquestes armes.

Desfibril·ladors als vehicles policials

Una altra de les condicions que posa la comissió a les Taser és que els vehicles policials s’equipin amb desfibril·ladors i que els agents es formin en el seu ús. També demana que les persones que han patit una descàrrega elèctriques siguin reconegudes de forma immediata per un metge. Tots els grups hi han votat a favor, excepte la CUP, que s’ha abstingut.

Rebuig a un debat de seguretat pública i model policial

La Comissió d’Interior ha rebutjat la proposta de la CUP d’endegar “un debat a fons sobre l’enfoc de la seguretat pública i el model policial a Catalunya”; una proposta que ha rebut 10 vots contraris per part de JxSí; set favorable del PSC, CSQP, PPC i la CUP i les quatre abstencions del PSC. Els cupaires també han reclamat una comissió parlamentària permanent sobre armament policial i models de seguretat, però només ha rebut els tres vots favorables del grup proposant i de CSQP.

CSQP i la CUP denuncien “vulneració” de drets humans

Després de la comissió, el diputat de CSQP Joan Giner ha dit que l’aprovació de l’ús de les pistoles elèctriques suposa un “incompliment flagrant” i una “vulneració de les recomanacions de l’ONU sobre drets humans”. Segons ell, això pot generar un model policial d’ús de la força, i no de proximitat i mediació. També ha lamentat que ERC i CDC hagin votat al costat del PP quan hi van votar en contra la passada legislatura. A la comissió, Giner havia contraposat el “gallet fàcil” a la policia “de proximitat i mediació”.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha dit que aquest dimecres ha estat un “dia de males notícies”, perquè “s’ha fet de l’excepcionalitat, norma”; el Parlament ha votat “contra totes les recomanacions d’organismes internacionals”, perquè els drets humans “s’entenen com una qüestió de partits i lobbies, no com a pilars fonamentals de la república catalana”, i finalment perquè “la bancada del règim ha tancat files contra la garantia dels drets humans”. Per a Vehí, el més greu és que s’hagi votat a favor de l’ús de les pistoles en persones drogades, amb afeccions mentals o alterades, casos en els quals els experts diuen que es pot causar la mort. Vehí ha alertat una vegada més en comissió dels riscos de les Taser per a les persones.

Per la seva banda, l’advocat i portaveu de la plataforma Stop Taser, Andrés García Berrio, s’ha mostrat decebut davant dels periodistes perquè la comissió d’Interior hagi votat contra les recomanacions de 90 entitats, com Amnistia Internacional. Per a ell, el Parlament “no ha estat a l’alçada dels drets humans”. També ha criticat que no hagi intervingut cap expert de països on ja s’usen aquestes armes i que JxSí s’hagi abstingut en l’ampliació de l’ús de les pistoles a tots els agents.

JxSí, C’s i PPC defensen les Taser per a casos extrems; el PSC no li agrada l’arma, però en destaquen l’ús selectiu

En la Comissió d’Interior, el diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó havia ressaltat que proposaven l’ús d’aquestes armes per a casos “molt concrets” i amb un “ús taxat”. Com a relator del grup de treball, s’ha mostrat satisfet i agraït per la feina feta per tots els grups i compareixents en les sessions de treball de les darreres setmanes.

El diputat del PPC Alberto Villagrasa ha defensat l’ús de les Taser per a casos d'”extrema gravetat” i ha assegurat que permetran “millorar la situació d’integritat física dels agents i de les persones que estiguin sent reduïdes”. El diputat de C’s Carlos Sánchez abona la tesi que hi ha un “forat” per “evitar el cos a cos” a l’hora de reduir una persona i ha defensat que el pot omplir la pistola elèctrica. Des de C’s aposten per les pistoles elèctriques per a “casos extrems”.

El diputat del PSC Carles Castillo ha puntualitzat que no els agraden les Taser, però que, com que són unes armes que actuen “individualment”, no podran “mai provocar un dany generalitzat, sinó selectiu, concret i de conseqüències limitades”, ha assegurat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.