EVA, en veu alta, i ben alta!

Opinio Roser VernetEl Festival EVA de Pradell ha tornat el primer cap de setmana de juliol a la comarca. Des de fa uns anys, des del Centre Quim Soler en som col.laboradors entusiastes i enguany vam inaugurar-lo amb les Cròniques de l’Ultrason de J V Foix, amb Quim Lecina i Borja Batllevell… L’EVA és un aparador i un escenari que ja fa 7 estius que ens ofereix la possibilitat d’assistir a un seguit de propostes interessants, lúdiques i, algunes, imprescindibles.

El dissabte teníem una d’aquestes cites, a la tarda, quan la garbinada primerenca ja campava per Pradell, (lo primer poble del Priorat que l’acull i la gaudeix), a l’escenari de les Roses, en record de la Rosa Gairal i la seua companya. La cita era amb Georges Steiner, a través de la veu d’Òscar Intente, actor, i la música de Ferran Martínez amb el seu acordió. I el títol, suggerent i alhora torbador, era “La idea d’Europa”.

En una hora i serrells, ens vam passejar per la història del vell continent de la mà d’un dels pensadors més lúcids del segle ja mort i del que, tot i ser jove, ha nascut vell.

Els parallamps han d’estar connectats a terra. Fins i tot les idees més abstractes i especulatives han d’estar ancorades en la realitat, en la substància de les coses.

Així arrenca aquest text que ens parla d’una Europa de dimensió humana, que es fa a peu… (camina que caminaràs… com els contes ens diuen, també). Una Europa dels cafès i dels personatges il·lustres i els rodamóns no menys il·lustres. De la Grècia originària als Balcans castigats ara i adés. De la Jerusalem fundacional als horrors de la Shoah.

Del geni a la infàmia. De la raó a la follia.

La idea d’Europa…“en nom de què hauria de sobreviure a la nostra atrocitat suïcida?” Es pregunta Steiner?

El geni de la seua diversitat de mosaic generós, on “cada llengua conté, expressa i transmet una càrrega se memòria singular […] i una energia evolutiva del seu futur. Una potencialitat per demà. La mort d’una llengua fa minvar les possibilitat de l’altre”.

De la identitat rica a la banalització de la mala còpia importada.

[pullquote]La idea d’Europa…“en nom de què hauria de sobreviure a la nostra atrocitat suïcida?” Es pregunta Steiner?[/pullquote]I d’aquesta diversitat amenaçada, en aquesta llengua portadora d’una potencialitat per demà, quina paradoxa!! Toni Gomila l’endemà a la tarda ens escup, declama i interpreta un text, “Acorar”, ancorat en una realitat que reconeixem i en la qual ens hi reconeixem. Un text farcit de matisos, d’aquells que et provoquen la rialla que se’t glaça a mig aire. Un text vital, com les darreries de la vida. I d’això va el text: de la vida i de la mort (del suïcidi?), individual i col·lectiva.

De matances i mestrances*… i d’aquest darrer mot del qual us donem el significat indispensable que el text ens crida, només el Diccionari català valencià balear i el Diccionari etimològic de la llegua catalana en donen fe. La resta de diccionaris de referència (els més usuals val a dir) l’ ignoren… i fan morir així un poc la llengua, les paraules que ens delimiten i fan viu un món , el nostre món.

I com deia Steiner, la mort d’una llengua fa minvar les possibilitats de l’home.

A Europa, a Mallorca, o ves a saber on…

Dos textos, “La ídea d’Europa” i Acorar” i dos actors, Òscar Intente i Toni Gomila, que no us podeu perdre, busqueu-los.

(*)
Diccionari català, valencià, balear (Alcover-Moll)
Mestrança (6) Mescla habilidosa, adulteració
Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (J. Coromines)
“Mestrança, Mestrejar. Sotmetre alguna cosa a alguna manipulació que la faci semblar més bona del que és. Maquillar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.