El primer llibre escrit en català sobre el tractament de la pesta (1348)

L’investigador Francesc Cremades ha adaptat i revisat ‘El Regiment de preservació de pestilència’, escrit l’any 1348 per Jacme d’Agramont

El Regiment de preservacio de pestilencia1348
Llibre original sobre la pesta tal com s’ha pogut veure el darrer any al Museu Comarcal de l’Urgell.


La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, a través del Museu Comarcal de l’Urgell, ha editat una actualització del primer llibre escrit en català sobre el tractament de la pesta, El Regiment de preservació de pestilència, escrit l’any 1348 per Jacme d’Agramont. En aquest treball bibliogràfic, l’investigador Francesc Cremades adapta i revisa el contingut del tractat contextualitzant, a més de recollir les pràctiques mèdiques de l’Edat Mitjana. Es tracta, en definitiva, d’una posada al dia del volum original que servirà per divulgar aquesta obra singular, l’únic exemplar de la qual es conserva a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú (Urgell). La presentació del llibre tindrà lloc aquest dijous al Museu Comarcal de l’Urgell.

‘El Regiment de preservació de pestilència’ va ser escrit l’any 1348 per Jacme d’Agramont, metge de l’Estudi General de Lleida, mesos abans de l’arribada de la pesta a Catalunya. El va escriure en català per poder ser llegit per tothom i prendre mesures així contra la pesta. Val a dir que, fruit d’un acord amb l’Ajuntament de Tàrrega, el llibre original s’ha exposat els darrers dotze mesos al Museu Comarcal de l’Urgell, en concret a la sala permanent Tragèdia al Call–Tàrrega 1348.

Tàrrega va ser un dels indrets assolats per la pesta l’any 1348, any en què també es va registrar a la capital de l’Urgell una onada d’odi antisemita que va derivar en un sagnant pogrom al barri jueu de la vila medieval. Francesc Cremades és llicenciat en Medicina per la Universitat de València i doctor per la Universitat d’Alacant (departament de Traducció i Interpretació).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.