Primer model topogràfic global de Mercuri

Tot i que les operacions orbitals de la Messenger van acabar fa aproximadament un any, aquesta la publicació de dades és una de les fites més importants del projecte


Una animació del nou mundial model digital d’elevació (DEM) creada a partir d’imatges de la Messenger. Crèdits: NASA / U.S. Geological Survey / Arizona State University / Carnegie Institution of Washington / JHUAPL

La missió Messenger de la NASA va donar a conèixer el passat mes de maig el primer model d’elevació digital global (DEM) de Mercuri, revelant amb un detall sorprenent la topografia en tot el planeta més interior i aplanant el camí als científics per caracteritzar completament la història geològica de mercuri. Amb aquesta 15a i última important publicació de dades, la missió Messenger ha compartit més de 10 terabytes de dades científiques de Mercuri, incloent-hi prop de 300.000 imatges, milions d’espectres i nombrosos mapes, juntament amb eines interactives que permeten al públic explorar aquestes dades.

“La riquesa d’aquestes dades, és molt més gran per l’extensió de la missió de més de quatre anys, el que ha permès i continuarà permetent realitzar emocionants descobriments científics sobre Mercuri en les pròximes dècades”, va explicar Susan Ensor , enginyer de programari en el Laboratori de Física Aplicada de la Universitat Johns Hopkins (APL) a Laurel, Maryland (EEUU). Durant els últims nou anys, Ensor ha dirigit el Centre d’Operacions Científiques de Messenger, que supervisa la recopilació de dades.

El nou model global complementa un model anterior efectuat per Messenger, el mapa de la topografia derivat dels mesuraments anteriors de l’Altímetre Làser de Mercuri (MLA). A causa de l’òrbita altament excèntrica de la nau espacial, l’eix d’acció va ser capaç de fer mesuraments primaris només a la regió de l’hemisferi nord gairebé equatorial de Mercuri, deixant la topografia de la major part de l’hemisferi sud en gran part desconeguda, fins ara.

Aquest nou model revela una gran varietat d’interessants característiques topogràfiques, incloent-hi els punts més alts i més baixos del planeta. L’elevació més alta a Mercuri se situa en 4,48 quilòmetres sobre l’elevació mitjana de Mercuri, i es troba just al sud de l’equador, en alguns dels terrenys més antics del planeta. L’elevació més baixa, a 5,38 quilòmetres per sota de la mitjana de Mercuri, es troba a la zona de la conca de Rachmaninoff, una conca d’impacte de doble anell on se sospita que hi ha alguns dels més recents dipòsits volcànics del planeta.

Per crear el nou model van ser utilitzades més de 100.000 imatges. Durant la fase orbital de la missió, les imatges van ser preses amb una gran varietat de geometries de visió i condicions d’il·luminació, el que va permetre determinar la topografia a través de la superfície de Mercuri. Aquest nou mapa proporciona una visió sense precedents de la regió propera al pol nord de Mercuri.

“Messenger havia descobert prèviament que l’activitat volcànica en el passat havia sepultat aquesta porció del planeta per sota d’extenses laves, a més d’una milla de profunditat en algunes zones i que cobreix una àrea extensa equivalent a aproximadament el 60 per cent de la part continental d’Estats Units”, explica Nancy Chabot, d’APL i científica del Mercury Dual Imaging System (MDIS).

No obstant això, aquesta regió està a prop del pol nord de Mercuri, amb el Sol sempre baix en l’horitzó, projectant moltes llargues ombres sobre l’escena que poden enfosquir les característiques de color de les roques. En conseqüència, MDIS va capturar acuradament les imatges d’aquesta part del planeta quan les ombres es redueixen al mínim, a través de cinc diferents filtres de color de banda estreta. Les planes volcàniques del nord de Mercuri es revelen en colors més vius, tal com es mostra a la imatge.

Una vista de les planes volcàniques del nord de Mercuri es mostra en color millorat per ressaltar els diferents tipus de roques a la superfície del planeta. Image Credit: NASA / JHUAPL / Carnegie Institution of Washington
Una vista de les planes volcàniques del nord de Mercuri es mostra en color millorat per ressaltar els diferents tipus de roques a la superfície del planeta. Image Credit: NASA / JHUAPL / Carnegie Institution of Washington

“Aquest s’ha convertit en un dels meus mapes preferits de Mercuri”, ha afegit Chabot. “Ara que està disponible, estic desitjant que s’utilitzi per investigar aquest èpic cas volcànic que va donar forma a la superfície de Mercuri.”

Tot i que les operacions orbitals de la Messenger van acabar fa aproximadament un any, aquesta la publicació de dades és una de les fites més importants del projecte. L’arxivament dels extensos conjunts de dades de la missió al Sistema de Dades Planetaris de la NASA, és un llegat de la missió que perdurarà en el temps.

Font: NASANET

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.