Alerten dels perills de l’ús policial de les pistoles elèctriques o ‘Taser’

El Parlament estudia una eventual utilització de les Taser per part dels Mossos d’Esquadra, mentre organismes de drets humans s’oposen al seu ús policial i alerten del seu “potencial letal”

El grup de treball sobre les Taser
La coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Adriana Ramos; l’exdiputat de la CUP David Fernàndez; l’advocada penalista Laia Serra i Lucía Morale, membe d’Irídia, al grup de treball sobre l’ús de les Taser.

Els organismes de drets humans s’han oposat aquest dilluns a l’ús policial de les pistoles elèctriques i n’han alertat del “potencial letal” en la darrera sessió del grup de treball del Parlament que n’estudia una eventual utilització per part dels Mossos d’Esquadra. També han advertit del risc d’acabar fent un “ús abusiu” d’aquestes armes com ha passat en altres països i han subratllat el “contrasentit” que suposa que els organismes internacionals en desaconsellin l’ús amb persones amb alienació mental mentre que els màxims responsables dels Mossos les van defensar precisament per a aquestes situacions. També han comparegut experts forenses, que han reconegut que la bibliografia mèdica és “contradictòria” sobre els perills de les Taser. Els grups parlamentaris poden presentar fins el proper dilluns les seves conclusions, que la Comissió d’Interior debatrà el dimecres 6. Serà aleshores quan els grups decidiran si les porten al ple del dia 13.

La Taser és una arma d’electroxoc capaç d’alliberar una descàrrega elèctrica amb la finalitat d’immobilitzar una persona momentàniament. Es coneixen com a ‘pistoles elèctriques’ i també ‘tasers’ pel nom del principal fabricant, Taser.

Una de les principals remarques de tots els organismes de drets humans que han comparegut aquest dilluns al grup de treball sobre la utilització de pistoles elèctriques del Parlament és que la normativa internacional demana que no s’utilitzin en casos d’alienació mental i altres supòsits, com en dones embarassades. En la seva compareixença al grup de treball a l’abril, el director general de la Policia, Albert Batlle, va afirmar que defensarien “a peu i a cavall” l’ús de les Taser en persones amb alienació mental. Per al president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, aquesta confrontació és un “contrasentit”. Bondia ha argumentat que no es pot dir que una arma no és letal quan s’ha demostrat que ha produït la mort de persones.

La coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Adriana Ribas, ha advertit que les pistoles elèctriques tenen “riscos per a la salut i la vida de les persones” i que poden “causar lesions greus i fins i tot la mort” i ha defensat que la incorporació de les Taser “no es pot fer amb garanties”. “No necessitem tant aquesta arma per assumir tots els riscos que suposa”, ha manifestat l’advocat Andrés García Berrio, representant de la Plataforma Stop Taser.

L’advocada Laia Serra ha constatat la impossibilitat de “controlar els riscos lesius finals” si no es coneix a priori l’estat de salut de la persona que patirà la descàrrega elèctrica. El diputat de la CUP en l’anterior legislatura David Fernàndez també ha alertat d’una “macabre ruleta russa” pels resultats “incontrolables” i ha afirmat que aquests riscos són “inassumibles”. “No calen morts catalans per saber que les Taser poden ser letals”, ha afirmat Fernàndez, que ha reblat que els responsables de les pistoles elèctriques no seran els policies sinó els polítics que n’hauran aprovat l’ús. L’exdiputat també ha criticat “el rearmament i americanització de les policies” i la “legislació ah hoc, d’intentar generalitzar reglaments en funció de casos concrets”.

El president de la comissió de defensa dels drets humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, també ha qualificat les Taser d’eines “perilloses” i que poden tenir conseqüències “fatals”. “L’efecte que causen depenen de molts factors alienes als qui les utilitzen, com el clima i les circumstàncies de la persona que rep la descàrrega”, ha dit. “Un estat no aconseguirà ser democràtic ni garant dels drets humans amb la utilització d’aquestes eines”, ha conclòs McCragh.

Risc d’utilitzar les pistoles elèctriques de forma “abusiva” a la pràctica

La coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya ha alertat del perill que les Taser s’utilitzin de forma “abusiva” a la pràctica i García Berrio ha advertit de convertir l'”excepcionalitat” en norma general. Els responsables policials van apostar en la seva compareixença per un ús de les Taser “limitat”. Ara bé, Lucía Morale, membre d’Irídia, ha constatat la “sobreutilització” de les Taser en diferents països tot i que el seu reglament no en permetia un ús generalitzat. Morale també ha apuntat que hi ha “un problema de model de l’ús de la força en la seguretat ciutadana” i ha vaticinat que la incorporació de les Taser encara generaria més problemes entorn d’aquest model. Serra ha coincidit a assenyalar que no es tracta d’un debat tècnic d’eines policials, sinó sobre el “model policial”.

Taser
Una pistola elèctrica, amb el cartutx retirat, amb un arc elèctric entre els seus dos elèctrodes. Foto: Jason Bain / Flickr

Laia Serra també ha rebutjat alguns dels arguments policials que van defensar que amb una pistola elèctrica potser s’hauria pogut evitar la mort de Juan Andrés Benítez l’octubre del 2013. “Un sol cas mai podrà justificar la incorporació d’una eina”, ha afirmat Serra, que ha subratllat que la sentència absolutòria dels Mossos recull la “mala praxi policial”.

Més formació

Alguns dels diputats han demanat als representants de les entitats quines alternatives proposarien en lloc de les Taser. Tot i que han puntualitzat que no els correspon a ells, Ribas ha assenyalat que la “línia vermella” és el “dret a la vida”. “Quan no serveixi la formació, ni la mediació, ni el diàleg i tots els agents sàpiguen fer reduccions de la millor manera possible, aleshores plantegem-nos si fa falta gastar-nos diners amb una arma que pot tenir efectes letals, però no comencem la casa no per la teulada”, ha reblat García Berrio.

Tot i oposar-se a l’ús de les Taser, Ribas ha recomanat que, en cas d’aprovar-se, es constitueixi un organisme independent perquè n’avaluï l’aplicació i que es prevegi també un període de prova per fer-ne el seguiment.

Consum de drogues o cardiopaties: “Factors contributius” per a “accidents”

En la primera sessió del matí han comparegut Antoni Aguilar, Juan Morante i Marta Novelle, de la Unitat Central d’Informàtica i electrònica forense dels Mossos d’Esquadra, i Mercè Subirana, de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Tots ells són responsables de l’estudi ‘Armas elèctrics: ¿Qué sabemos? ¿Qué ignoramos?’ i han reconegut que la bibliografia sobre els efectes lesius de les Taser és “contradictòria”, si bé han subratllat que la literatura mèdica ja ho sol ser perquè precisament es publiquen estudis que reflecteixen una “evolució inesperada” de les tendències precedents.

Els autors de l’estudi han constatat “factors contributius” en “accidents” amb l’ús de dispositius elèctrics, com són el consum d’alcohol, cocaïna o altres drogues; patir una cardiopatia o estar embarassada, i han destacat també efectes “incontrolables” com les lesions que es poden produir per la caiguda després d’una descàrrega. També han assegurat que “atribuir la mort d’una persona per una descàrrega elèctrica normalment és controvertida perquè hi interfereixen altres factor”.

L’instructor de tir de la Guàrdia Urbana de Tarragona José Luis Ramírez de Arellano ha defensat l’ús de les Taser per no haver d’entrar en contacte físic amb una persona “molt alterada” i que és “molt difícil intentar immobilitzar” i quan existeix “un risc greu per a la integritat física”. Arellano ha assegurat que “ara com ara no hi ha una alternativa” a les pistoles elèctriques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.