Un 52% dels britànics voten a favor que el Regne Unit surti de la Unió Europea

Cameron anuncia que dimitirà cap a l’octubre després de la victòria del ‘Brexit’. Contrast entre Anglaterra i Escòcia, on un 62% dels ciutadans han optat per seguir a la UE

Bandera britànica i de la Unió Europea
Una bandera britànica i una d’europea, a Londres, en una imatge d’arxiu.

ACN Londres .- El ‘Brexit’ ha guanyat. Un 52% dels britànics han votat aquest dijous a favor que el Regne Unit surti de la Unió Europea, mentre que un 48% hi han votat en contra, amb el recompte gairebé finalitzat. El resultat, molt ajustat i imprevist per les enquestes, mostra un fort suport pel ‘Leave’ arreu d’Anglaterra, especialment a les regions del nord-oest i les East Middlands, on s’ha arribat al 58% dels vots pel ‘no’. A Gal.les també s’ha imposat el ‘Brexit’ amb un 52,5% dels suports, versus el 47,5% del ‘no’. En canvi, a Escòcia el ‘sí’ a la UE ha obtingut un 62% i el ‘no’ un 38%. A Irlanda del Nord, el ‘Remain’ ha guanyat amb un 55,8%, mentre que a Londres també s’ha imposat per un 59,3%.

El ‘Leave’ ha obtingut 17 milions de vots, mentre que el ‘Remain’ n’ha aconseguit 15,8 milions al conjunt del país. La participació ha estat del 72,2%, una xifra més elevada que la registrada en les darreres eleccions britàniques, el maig del 2015, en les quals va participar un 66% de l’electorat. A Escòcia, al contrari del que indicaven les primeres enquestes, la participació ha estat lleugerament inferior del que s’esperava, arribant al 67%, i encara ha estat menor a Irlanda del Nord, un 62.7%. A Gal.les hi ha votat un 72% de l’electorat i un 73%, la xifra més alta, ho ha fet a Anglaterra.

Per àrees geogràfiques, el nord i al centre del país és on el ‘Brexit’ ha obtingut més suport, a excepció de la capital britànica, Londres, on el ‘Remain’ s’ha imposat per un 59,3%. Les grans ciutats han estat en general favorables a seguir dins el club dels 28; és el cas també de Liverpool, on un 58,2% dels votants han optat pel ‘Remain’ respecte del 41,8% que han donat suport al ‘Brexit’, i de Manchester, on els partidaris de seguir dins la UE han aconseguit un 60.4% dels vots i els favorables a sortir del club dels 28 un 39,6%. Birmingham, en canvi, ha capgirat tots els pronòstics i ha donat, per un ajustat marge, suport majoritari al ‘Leave’. Un 50,5% dels votants han optat per sortir de la UE mentre que un 49,5% han votat quedar-se.

Gibraltar ha estat el lloc que ha votat més contundentment a favor de seguir a la Unió Europea, amb un suport del 95,9% pel ‘Remain’. Els gibraltarenys han votat en massa pel ‘sí’ a la UE especialment pel temor que Espanya tanqui la frontera en cas que no estiguin al club comunitari i quedin aïllats.

Escòcia vota majoritàriament seguir dins la UE

A Escòcia el ‘sí’ a la UE ha obtingut un 62% i el ‘no’ un 38%. La principal ciutat econòmica i la més gran, Glasgow, ha optat per seguir dins la UE amb un 67% dels vots, mentre que un 33% ha donat suport al ‘Brexit’. Encara més contundents han estat els resultats a la capital, Edimburg, on un 74% dels votants han votat ‘Remain’ i un 26% ‘Leave’, un dels suports més minoritaris pel ‘Brexit’ de tot el Regne Unit.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha descrit els resultats a Escòcia com “un vot fort i unívoc” a favor de la permanència dins la UE. Precisament aquesta diferència en el sentit del vot respecte del que ha decidit el conjunt del Regne Unit podria accelerar la celebració d’un segon referèndum d’independència a Escòcia. El programa electoral de l’SNP, el partit independentista escocès, ja assegurava el mes de maig, just abans de les eleccions escoceses, que si Escòcia es veia forçada a abandonar la UE, “les circumstàncies” haurien canviat de forma prou “significant” per a tornar a consultar els escocesos sobre la seva relació amb la resta del Regne Unit.

La lliura esterlina s’enfonsa fins al nivell més baix dels darrers 30 anys

La lliura esterlina s’ha enfonsat per la decisió dels britànics de votar ‘no’ a la Unió Europea, arribant al seu nivell més baix respecte al dòlar des del 1985. Així que la victòria del ‘Brexit’ s’ha començat a intuir als col·legis electorals, els mercats financers han començat a caure, i la moneda britànica ha perdut 10 punts. De fet, després de tancar en un alt 1,5 respecte al dòlar, la lliura ha caigut fortament fins a canviar-se per 1,3 dòlars. En comparació amb l’euro, la lliura ha caigut un 7% i es canvia per 1,2 euros. La moneda de l’Eurozona, de fet, també ha caigut en els mercats respecte al dòlar, més d’un 3,5%. A la borsa de Tòquio, ja oberta, el Nikkei cau un 7,1%.

Cameron anuncia que dimitirà cap a l’octubre després de la victòria del ‘Brexit’

El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat que dimiteix arran de la victòria del ‘Brexit’. Cameron es mantindrà al capdavant del govern en els propers mesos per mantenir “un període d’estabilitat” i deixarà el 10 de Downing Street cap a l’octubre, quan se celebra el congrés del partit conservador. “Els britànics han pres una decisió clara per prendre un camí diferent i, per tant, crec que el país requereix un nou lideratge”, ha dit Cameron en una compareixença. “No crec que sigui correcte per mi intentar ser el capità que porti el país cap al proper destí”, ha afegit. Segons Cameron, serà el nou primer ministre, a la tardor, l’encarregat “d’iniciar el procés formal per marxar de la UE”.

Farage declara el 23-J com “el dia de la independència” del Regne Unit

El líder de l’UKIP, Nigel Farage, assegurava aquesta matinada que el ‘Leave’ havia guanyat el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. “Fem que el 23 de juny passi a la història com el dia de la independència!”, ha assegurat el líder euròfob. “Serà una victòria per a la gent de veritat, per la gent del carrer, la gent decent. Hem lluitat contra les multinacionals, contra els grans bancs, contra la gran política, contra les mentides i la corrupció”, ha dit Farage. Segons ell, ara “l’honestedat i la decència i la creença en la nació guanyaran”. “Ho haurem fet sense lluitar, sense disparar ni una sola bala”, ha afegit.

Farage ha dit que “la Unió Europea està morint”, i que països com Holanda, Dinamarca, Suècia o Àustria podrien seguir els passos del Regne Unit i optar per trencar les relacions amb Brussel·les. “Espero que trenquem el primer tros de mur, espero que aquest sigui el primer pas cap a una Europa d’estats-nació sobirans que comerciïn junts, que siguin veïns i amics, però sense banderes, himnes ni presidents inútils no escollits”, ha dit Farage des de Londres després que el ‘Brexit’ s’hagi imposat per un 51,89% dels vots. Farage ha demanat que hi hagi “un govern Brexit” que treballi per la sortida britànica de la UE el més aviat possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.