La casa de les arts

Opinio Josep BarjuanVoldria fer un homenatge a Orson Welles tot recordant la transmissió radiofònica que va fer l’any 1938 anomenada la guerra dels mons. Però abans deixeu-me que us expliqui una història. Quan se’ns va acudir a uns quants artistes del Priorat fer una casa comuna de les arts al Priorat, relacionant-la amb la producció de vi de la comarca, molts companys i amics ens van dir que seria una batalla perduda i que la gent no estava per aquestes coses, que les èpoques de crisi no són bons moments per a la lírica. Malgrat això, ens vam posar en marxa i vam iniciar un camí ple d’entrebancs, però també ple d’il.lusions i recompenses. Les primeres reunions van ser feixugues i moltes vegades vam estar a punt de llençar la tovallola. Però unes vegades per uns i unes per altres, sempre trobàvem motius per continuar.

Volíem fer pinya perquè estàvem convençuts que el treball en comú sempre dóna més fruits que les individualitats, sempre en el respecte de l’obra pròpia i amb la llibertat que requereixen les experiències artístiques. Estàvem convençuts que al posar al costat de la producció de vi, la producció artística, ressaltaria més l’alt contingut de creativitat que té l’enologia i la producció d’aquests vins esplèndids.

Vam començar a fer exposicions conjuntes, multidisciplinàries. La pintura interrelacionava amb la música, amb la literatura, amb la fotografia… Cada vegada vam trobar més connexions entre les diverses disciplines artístiques. Cada vegada trobàvem més artistes de la nostra comarca que s’incorporaven al projecte comú. Cada vegada descobríem més disciplines per compartir experiències: dansa, escultura, mim, arquitectura…

[pullquote]Només cal convenciment, empenta i il.lusió i creure’ns que tenim la capacitat de col.laborar per fer un món millor i més sensible[/pullquote]Alguns ajuntaments van demanar la nostra col·laboració en actes públics i festivitats. Els mitjans de comunicació en feien ressò i cada vegada era més habitual que difonguessin notícies de les nostres activitats. Vam fer una pàgina web comunitària que va esdevenir el referent artístic de la comarca. El potencial artístic anava aflorant amb ímpetu i il.lusió. Aviat, el local que ens va deixar un ajuntament es va quedar petit atès que els requeriments d’espai de tanta activitat demanaven uns espais més grans i adequats a les noves propostes. Van haver de fer una programació a mesos vista per evitar anul.lar actes i reunions per manca d’espai.

Quan vam plantejar al Consell Comarcal la necessitat de crear un viver d’artistes al Priorat relacionat amb la producció de vi, ens van mirar amb cert escepticisme. Quan la proposta els va arribar amb el suport de 15 dels 23 municipis de la comarca ja s’ho van prendre més seriosament. Ens van proposar un edifici restaurat en el qual ja feia uns quants anys que no havien aconseguit ubicar cap activitat ni social ni productiva. L’única condició va ser que havíem de sufragar totes les despeses: consums, manteniment, neteja, impostos… és a dir, que fos autosuficient.

Ens vam posar en acció i dos mesos després ja teníem el pla de viabilitat amb 20 municipis que hi col.laboraven, un 35% dels cellers de les dues denominacions d’origen com a socis col.laboradors i un increment notable dels artistes associats a la nostra organització. En l’adequació i remodelació interior van intervenir, d’una forma o altra, una part important de les persones associades. Els arquitectes van fer el projecte; pintors, escultors i fotògrafs van inundar les parets amb les seves obres i també els escriptors van regalar les seves paraules que ara formen part dels murs amb el lema “entre tots ho farem millor”. Tots van aportar les seves idees per organitzar espaialment l’edifici que aviat es va convertir en casa nostra. Abans d’aquell estiu inauguràvem La Casa de les Arts.

Hi havia espais creatius de pintura, dansa, música; espais d’intercanvi d’informació, sala d’actes on es podien fer representacions, lectures i concerts; espais expositius diversos, tant a l’interior com a l’exterior. La viabilitat de la proposta estava assegurada amb els convenis amb sales d’art del país i també amb editorials, a banda de les aportacions, regulades mitjançant convenis, amb ajuntaments, Consells Reguladors de les denominacions d’origen i cellers.

En un any alguns dels socis van poder dedicar-se exclusivament a la producció artística, atès que la seva obra ja es cotitzava suficientment. Aquesta activitat va suposar un increment d’interès per la comarca i va provocar un augment de l’enoturisme amb l’al.licient d’aquesta nova visió artística que es relacionava d’una forma innovadora amb la producció de vins.

Les propostes eren múltiples i sempre trobàvem l’emprenedor que ens ajudava en la iniciativa. Van sortir propostes interessants: concurs d’etiquetes per presentar el vi a la Fira del Fi de Falset, i exposició durant la Fira de les diferents propostes (el premi es repartia entre els que aportaven propostes); melodies en els taps de les ampolles de vi que reforçaven l’emoció dels sentits quan el tastaves; caixes de presentació dels vins que es transformaven en escultures…

Ens trucaven de la capital i d’altres ciutats europees per explicar la nostra experiència i per fer exposicions col.laboratives multidisciplinàries, camp en el qual ens vam especialitzar. El nivell artístic i de col.laboració que va adquirir la comarca en pocs anys va ser notable i aquest esperit també va traspuar altres aspectes productius del Priorat: les cases rurals es van organitzar encara més en xarxes col.laboratives; alguns cellers van participar en projectes d’innovació vinícola eco-sostenible i resilient. En totes aquestes activitats la nostra associació d’artistes va col.laborar amb el seu granet de sorra.

Bé, fins aquí arriba l’homenatge a l’Orson. Fins aquí arriba la fantasia. Però si bé la història que ell ens explicà era ciència ficció, la que us he relatat sí que és absolutament possible. Només cal convenciment, empenta i il.lusió i creure’ns que tenim la capacitat de col.laborar per fer un món millor i més sensible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.