La immigració, decisiva al referèndum del ‘Brexit’

L’assassinat aquest dijous de la diputada laborista Jo Cox, una forta defensora del rol positiu de la immigració en la societat britànica, ha trasbalsat la campanya pel referèndum del ‘Brexit’

Bob Spink
Bob Spink, del partit euròfob UKIP, atenent l’ACN a Londres

ACN Londres .- L’assassinat dijous de la diputada laborista Jo Cox, una forta defensora del rol positiu de la immigració en la societat britànica, ha trasbalsat la campanya pel referèndum del ‘Brexit’, que té precisament en aquesta qüestió un dels elements més decisius. De fet, un 37% dels votants creuen que la immigració serà més important que l’economia a l’hora de votar. “No tenim cap control sobre el nombre d’immigrants comunitaris que arriba en aquest país”, denuncia a l’ACN Robert Spink, del partit euròfob UKIP. Des de la campanya pel ‘no’, acusen els immigrants de “col·lapsar” els serveis públics, però experts com Anand Menon, del King’s College, adverteixen que s’utilitzen “mites, rumors i exageracions”.
L’acord que el primer ministre britànic, David Cameron va aconseguir el passat mes de febrer amb la resta de països de la Unió, i que el ‘premier’ defensa per romandre dins del club dels 28, ja inclou una nova mesura respecte el control de la immigració europea. Cameron va aconseguir que els 27 països de la UE acceptessin que s’apliqués un “fre d’emergència” als ajuts socials pels treballadors comunitaris. “Hauran d’esperar quatre anys per tenir accés total als nostres ajuts”, deia Cameron a Brussel·les, i anunciava que la restricció s’aplicaria durant set anys. El pacte també permet als britànics impedir que els nous immigrants de la resta de la UE que arribin al Regne Unit i que tenen els fills fora del país puguin rebre l’anomenat ‘child benefit’.

Però els partidaris del ‘Brexit’ consideren aquestes mesures insuficients. “No tenim cap control sobre el nombre d’immigrants comunitaris que arriba en aquest país”, assegura a l’ACN Robert Spink, un exconservador que va desertar al UKIP i es va convertir en el seu primer diputat a la Cambra dels Comuns, l’any 2008. “Els britànics estan espantats per la contínua expansió de la UE; l’entrada de països com Sèrbia o Turquia pot suposar que entre 5 i 10 milions de persones arribin a aquest país en els propers anys”, alerta Spink. “La situació seria insostenible i canviaria l’estil de vida dels britànics d’una manera que no és desitjable”, afegeix.

Spink fa referència a “l’enorme pressió” que “una immigració massiva i descontrolada” suposaria pels serveis socials. “No podem seguir portant milions de persones cada pocs anys perquè no podem construir cases per ells, no tenim prou escoles ni hospitals disponibles”, alerta. Però no només l’UKIP, un dels partits més bel·ligerants i obertament euroescèptics del panorama britànic, fa referència a la immigració en aquests termes. El mateix ministre de Justícia britànic, el conservador Michael Gove, ha assegurat en repetides ocasions que “l’arribada massiva d’immigrants podria col·lapsar el sistema públic de salut abans de l’any 2030” i que el ‘Brexit’ suposaria “un estalvi de 8.000 milions de lliures per la sanitat pública”.

“Totes dues campanyes han exagerat molt les dades i hi ha moltes àrees en les quals ni uns ni altres estan dient la veritat”, assegura a l’ACN Anand Menon, professor de política europea i afers exteriors al King’s College de Londres i director del grup de recerca ‘UK in a Changing Europe’. “Nosaltres fem d’àrbitre, no tenim una posició oficial i som totalment imparcials sobre el referèndum”, explica Menon, “però volem que les dades estiguin disponibles d’una forma equilibrada i sense partidismes”. Aquest expert creu que a les portes d’una decisió “tan important” com la de triar si el futur del Regne Unit passa per seguir o no dins de la UE, els britànics han de basar-se “en fets reals i no en mites, rumors o exageracions”.

“El gran èxit de l’UKIP ha estat vincular la qüestió de la immigració amb el ‘Brexit’”, assegura Menon, que explica que tanmateix els arguments del partit de Nigel Farage “no tenen base real”. “Per començar, la major part dels immigrants d’aquest país són extracomunitaris i, en aquest cas, tenim les eines per poder-ne controlar l’entrada”, recorda el director del grup de recerca ‘UK in a Changing Europe‘.

Segons el professor d’Economia de la London School of Economics, Joan Costa-Font, l’UKIP acusa els immigrants comunitaris, ja siguin polonesos, espanyols o búlgars, de “treure la feina als locals o bé de cobrar prestacions socials que no els pertanyen”. Segons Costa-Font, el govern britànic “no pot evitar” que els treballadors europeus “que ja són aquí cobrin ajudes públiques” però el que pretén l’acord assolit per Cameron a Brussel·les és “limitar-ne l’entrada” i evitar “que s’aprofitin d’un estat del benestar més generós que el del seu país d’origen, el que s’anomena ‘migració del benestar’”. Aquest fenomen, explica Costa-Font “no es pot evitar sota legislació comunitària i els que donen suport al ‘Brexit’ protesten contra aquest fet”.

En qualsevol cas, tant el professor Menon com Costa-Font coincideixen que un eventual ‘Brexit’ no afectaria els ciutadans de la UE que ja resideixen al Regne Unit. “No m’imagino una situació on europeus que viuen aquí puguin ser deportats”, assegura Menon. Un argument que també expressa, de fet, el propi UKIP. “Els ciutadans de la UE que ja són aquí, que treballen i paguen els seus impostos, no han de tenir por de res ni han de patir per res; estaran bé, les seves feines estan assegurades, no els farà falta visat ni els tornarem als seus països d’origen”, explica Spink, que apunta que l’objectiu del ‘Brexit’ és “controlar quin tipus d’immigració entra al país”. “Ens volem assegurar que entra la gent que volem que entri en aquest país, els que poden aportar alguna cosa a la nostra economia; no volem criminals ni terroristes, volem un país segur”, conclou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.