Tecnologia per prevenir el canvi climàtic

El sector energètic és el segon sector econòmic més gran del món, només per darrera del militar

 

cambio_climatico

No cal dir que les decisions que prenen els governs dels països més desenvolupats tenen un paper decisiu en la lluita contra el canvi climàtic. A les darreres Conferències de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic es constaten les dificultats per arribar a acords que frenin el deteriorament imparable de les condicions mediambientals del planeta. La prioritat sembla que segueix sent el creixement econòmic a tot preu, encara que posi en risc la sostenibilitat del mateix sistema. Però, i si la solució a la crisi climàtica global vingués no tant per les decisions polítiques sinó a través dels coneixement tècnics i científics?

La tecnologia de les energies renovables

Fa uns cinc anys, l’empresari i multimilionari americà Peter Thiel, cofundador de Paypal, va definir el sector de les energies renovables com un autèntic “desastre”. Però avui dia, aquesta industria dóna feina a més empleats que les principals grans empreses de tecnologia dels Estats Units: Apple, Google, Facebook i Twitter. El seu creixement en llocs de feina és 20 vegades més elevat que a la resta de l’economia del país americà. Això demostra que potser Thiel, tenia no tenia una visió molt clara de l’evolució d’aquest tipus de tecnologia.

Probablement, Thiel, com molts altres empresaris, no confiava gens en el mercat de les energies renovables perquè no creia que es fes prou gran com per ser rendible. Però s’ha vist clar que s’equivocava. De fet, el sector energètic és el segon sector econòmic més gran del món, curiosament només per darrera del militar. Però, per què les energies netes estan agafant tant protagonisme? Doncs per què, malgrat aquells que miren cap un altre costat, hi ha una necessitat urgent de reduir les emissions de carboni per evitar el desastre climàtic. De no fer-ho, la temperatura global del planeta augmentaria fins a 2 graus, amb les conseqüències nefastes que això suposa, bàsicament l’augment del nivell del mar i la inundació d’àmplies zones costeres. Aquest fet deixaria el sistemes alimentaris mundials en una situació insostenible. Davant aquest problema, només hi ha dues alternatives: consumir la mateixa energia amb menys emissions o bé consumir menys energia per fer les mateixes coses que fem.

 

Creativitat tecnològica contra el canvi climàtic

La solució tecnològica al problema passa per dos camins: el primer seria incrementar les fonts d’energia renovables i el segon, optimitzar l’ús que fem de l’energia. Algunes formes concretes d’aconseguir aquests objectius amb eines tecnològiques són:

  • Big Data: el tractament massiu de dades pot aportar molta informació sobre els problemes climàtics. Permet analitzar patrons de comportament i estudiar hipotètics resultats de les solucions aportades en diferents projectes.
  • Aplicacions mòbils: D’ús cada vegada més estès entre la població, ens ajuden a ser conscients diàriament de les conseqüències de cada petita acció sobre el canvi climàtic i poder canviar hàbits. Per exemple, mesurant la quantitat de carbó que conté cada cosa que comprem, mengem o fem servir en la vida diària, en els viatges que fem, entre d’altres.
  • “Hackathons”: els “hackathons” són trobades entre científics, que disposen del coneixement per aturar el canvi climàtic, i altres persones com activistes, nous pensadors, empresaris tecnològics i altres agents que poden aplicar aquest coneixement en projectes i accions concretes.
  • Nous sistemes d’energies netes: La tecnologia actual cerca noves formes de millorar l’emmagatzematge i la transmissió de l’energia un cop és capturada de fonts renovables.
  • Dispositius intel·ligents: l’aplicació del Internet de les coses per a la supervisió del consum energètic mitjançant el desenvolupament de solucions per a millorar l’eficiència i l’estalvi energètics. Un exemple senzill, els termòstats intel·ligents.
  • Indústria alimentària: la tecnologia pot oferir alternatives als aliments amb alt consum energètic en la seva producció, com ara la indústria de la carn. Hi ha un gran terreny per recórrer en aquest camp.

Aquests són només alguns exemples per mostrar com la tecnologia té recursos i estratègies suficients per revertir la situació climàtica del planeta i trobar alternatives sostenibles i viables al desenvolupament econòmic. Molts polítics segueixen amb la vista posada només en el curt termini, però no es pot seguir ignorant el problema. Alguns, però, comencen a adonar-se’n que cal canviar aquest enfocament perquè el resultat de no fer-ho seria catastròfic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.