Creen una aplicació per a mòbils per deixar de fumar

L’aplicació està disponible en català, castellà i anglès, i ofereix un xat privat entre pacient i terapeuta i un xat públic amb els altres pacients

App per deixar de fumar
La nova aplicació per a mòbils ha estat desenvolupada per la UdL, Hesoft Group i l’Hospital Santa Maria de Lleida.

Investigadors del grup recerca de Computació distribuïda de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), professionals de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, i de Hesoft Group -empresa sorgida del Trampolí Tecnològic de la UdL especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina- han tornat a unir esforços en la lluita contra el tabac. Després de desenvolupar fa sis anys el programari CP-F de control i gestió de pacients fumadors a partir de missatges telefònics SMS, ara han creat una aplicació per a telèfons mòbils -amb sistema operatiu Android-, amb l’objectiu de minimitzar al màxim el risc de recaiguda dels pacients, tot oferint-los un contacte continu amb els professionals sanitaris a través d’una xat similar al WhatsApp.

El professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Francesc Abella, considera que aquest contacte permanent amb es professionals que possibilita l’aplicació “és el seu punt fort” i allò que la diferencia d’altres aplicacions similars. La nova ena tecnològica permet al professional mèdic controlar amb més eficàcia la fidelitat de l’usuari a la disciplina prescrita i facilita alhora que el pacient no abandoni el tractament, ja que se sent “acompanyat, protegit i guiat” durant tot el procés, segons Abella.

Els avenços tecnològics i els canvis d’hàbit en l’ús de la telefonia, d’una banda, van fer decidir aquest equip a adaptar el programari de suport destinat a les persones que volen deixar de fumar, o ja ho estan fent. De l’altra, haver comprovat que els pacients que havien rebut suport per SMS durant el 2010 i el 2011 va presentar unes taxes d’abstinència d’un 57,1%, enfront el 42,9% dels que no el van emprar. Les persones que rebien els SMS (229 enfront 125 que no) objecte de l’estudi van valorar positivament no només la metodologia, sinó el fet que els estalviés temps i visites al terapeuta, segons han explicat des de la UdL.

L’aplicació, disponible en català, castellà i anglès, ofereix un xat privat entre pacient i terapeuta i un xat públic amb els altres pacients. A més, els usuaris reben missatges periòdics de control on se’ls mostren estadístiques i els assoliments en relació als dies sense fumar, els diners estalviats, així com els efectes positius en la salut que suposa l’abstinència (disminueixen els nivells de nicotina i monòxid de carboni i augmenta la capacitat pulmonar).

Aquesta eina terapèutica, que està a punt d’obtenir la validació de TicSalut -que ja té el programari CP-F-, vol incloure en un futur consells saludables, alimentaris i esportius, per donar un suport més complet als pacients. Els usuaris que s’hi vulguin donar d’alta no poden fer-ho sense haver passat abans per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Santa Maria, que integren Francesc Abella i Assumpció Vilarasau.

Els creadors de l’aplicació, Josep Cuadrado (Hesoft Group), Francesc Solsona i Jordi Vilaplana (l’EPS), en col·laboració amb l’estudiant Marc Pifarré, tal com van fer amb CP-F, volen oferir-la a la Xarxa d’Hospitals sense fum de Catalunya.

App deixar de fumar
Imatge sencera de la captura de pantalla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.