Els digitals: la descentralització del poder

[pullquote]És un fet perceptible a simple vista: molts joves llegeixen el diari pel mòbil, i el paper sembla relegat a la part més envellida de la població[/pullquote]
Diuen els vells lectors de diaris de paper que com el diari imprès no hi ha res: que si el tacte, que si l’olor, que si la vista, que si el fet de poder-lo agafar com un objecte materialment tangible i poder portar-lo d’una banda a l’altra… Haureu de perdonar a aquest pixa-tintes que s’encaparri a defensar els diaris de paper, no pas per nostàlgia de temps passats, sinó perquè en bona part es guanya la vida recorrent quilòmetres amunt i avall transportant precisament això, és a dir, paper transformat en diaris. No descobriré res de nou si dic que cada dia que passa es venen menys diaris de paper, i que tots els implicats del sector (editorials, distribuïdores, transportistes, quioscos…) ens hem de buscar la vida com bonament podem. És un fet perceptible a simple vista: molts joves llegeixen el diari pel mòbil, i el paper sembla relegat a la part més envellida de la població.

Podríem passar-nos dies i setmanes discutint sobre els avantatges i els inconvenients del paper i del digital. No és un tema precisament fàcil, de fet, entre altres motius perquè el sector de la premsa no ha sabut aprofitar prou bé internet com sí que han sabut fer altres sectors, que han estat capaços de generar economia i tot un món de serveis físicament palpables -diguem-ho així- a partir d’una xarxa virtual.

Probablement, el factor més interessant que han aportat els diaris digitals al present de la humanitat és el fet de poder “descentralitzar” el poder. Avui tot és i pot ser notícia, posem per cas, sense haver de passar pel filtre implacable d’un director de diari d’una gran capçalera que decidia amb criteris més o menys clars i/o opacs què podia sortir a la llum i què no. Molts dels grans escàndols de corrupció que coneixem actualment no els coneixeríem si no hagués estat per internet i pels diaris digitals, i moltes d’aquelles notícies que llegim i que tots fem córrer com la pólvora no haurien passat de ser simples esbossos llençats a la paperera de qualsevol redacció.

Benvinguts, doncs -i ni que només sigui per això- al món de les pantalles, teclats, ordinadors i telèfons. Benvinguts al present i al futur, amb els seus dubtes i amb les seves oportunitats, amb les seves esperances i els seus fracassos, amb les seves revelacions i la seva particular revolució, que és -com no pot ser d’una altra manera- en definitiva, la nostra. I no us oblideu de comprar un diari de tant en tant al quiosc, cosa francament sana!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.