Troben més de 50 eines de sílex d’entre 800.000 i un milió d’anys a la Boella

Enguany, coincidint amb el desè aniversari d’excavacions sota la direcció de l’IPHES, a La Mina s’ha instal.lat una marquesina que quedarà de forma permanent i contribuirà a la protecció del jaciment

Enguany s'ha instal·lat una coberta per protegir el jaciment. Foto: IPHES
Enguany s’ha instal·lat una coberta per protegir el jaciment. Foto: IPHES

L’excavació que s’està duent a terme en les últimes setmanes al barranc de la Boella, a La Canonja (Tarragonès), ha posat al descobert un conjunt de més de 50 eines de sílex “d’un valor excepcional” per la seva antiguitat, que se situaria entre fa 800.000 i un milió d’anys. S’han trobat a la zona coneguda com La Mina i estan molt ben conservades. També s’ha recuperat un elevat nombre de copròlits de hiena i entre les restes òssies de grans dimensions destaquen diversos grans fragments d’astes de cèrvids i un fèmur de rinoceront de la mateixa cronologia que les eines.

Josep Vallverdú, codirector de l’excavació i investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana), ha destacat que La Mina “conté un dels arxius més antics de l’evolució humana a Catalunya i a la península Ibérica. I el més singular de tot és que no sabem encara quan acaba perquè a dia d’avui el seu potencial encara no és prou conegut”.

Segons informa l’IPHES, la conservació de les restes de fauna també és “excepcional” i de moment s’han definit fins a 4 estrats amb material paleontològic i arqueològic. Pel que fa a les restes desenterrades en aquesta campanya destaca la presència d’una diversitat important de taxons (cèrvids, cavalls, bòvids, rinoceronts) que facilitaran una fonamentada interpretació paleoecològica dels ecosistemes fluvials i deltaics de la conca del Francolí. “Aquests tipus de coneixement són inèdits en les nostres contrades –ha afegit Josep Vallverdú- i són continguts singulars per a explicar l’evolució humana i dels ecosistemes en la història recent de la Terra”.

Enguany, coincidint amb el desè aniversari d’excavacions sota la direcció de l’IPHES, a La Mina s’ha instal.lat una marquesina que quedarà de forma permanent i contribuirà a la protecció del jaciment. Aquesta infraestructura ha estat impulsada per l’IPHES gràcies a les ajudes de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

Enguany han participat graduats i postgraduats per tal d’incloure aquest indret en l’àmbit acadèmic i universitari europeu i esdevenir un jaciment escola.

D’altra banda, la campanya d’enguany ha implicat una canvi en la manera de treballar en el Barranc de la Boella. “En aquests primers anys, ens hem centrat molt en distints sondeigs per tal d’afinar en la seva antiguitat i en el nombre i característiques dels estrats fossilífers. En el sondeig de la Mina no sabem encara fins a quina profunditat en el temps geològic hi ha restes arqueològiques i paleontològiques.  Un dels propers reptes és acabar aquest sondeig, al mateix temps que el comencem a excavar en gran superfície, en extensió”, explica Josep Vallverdú. “D’aquesta manera podrem començar a  realitzar estudis més aprofundits en el coneixement dels ecosistemes de la conca del Francolí gràcies a un nombre més elevat de fòssils”, avança el mateix arqueòleg.

Per aquest motiu, la propera campanya precisarà d’un augment del nombre de participants en els treballs arqueològics, per tal de poder preparar la intervenció en gran extensió. Això suposarà també treure un important volum de sediments. Però, tal com ha passat a la cala 1, és probable que els estrats més recents continguin restes arqueològiques i paleontològiques i, per tant, hauran de ser documentades de la millor forma possible.

En aquest sentit, Vallverdú ha dit que “aquesta campanya hem obert llistes de participació a graduats i postgraduats, per tal d’incloure el jaciment del Barranc de la Boella en l’àmbit acadèmic i universitari europeu, i esdevenir un jaciment escola els propers anys”.

10 campanyes d’excavació arqueològica al Barranc de la Boella

Les 10 campanyes d’excavació arqueològica del Barranc de la Boella han servit de forma notable per adquirir els coneixements bàsics sobre el seu valor patrimonial, científic i acadèmic. El grup d’investigació format en part per personal de l’IPHES i del Museu de Ciències Naturals de Madrid – CSIC ha remarcat la singularitat del jaciment del Barranc de la Boella per explicar l’origen del poblament humà d’Euràsia. I és un arxiu singular de la paleoecologia de la conca del Francolí de fa més d’1 milió d’anys. “Per aquest motiu ja hem manifestat a l’administració local, regional i nacional l’oportunitat de construir un projecte de recerca amb vocació universal per conèixer la història natural de la humanitat que va viure a la Canonja durant aquests temps tant remots”.

Els treballs d’intervenció i investigació arqueològica al Barranc de la Boella estan subvencionats per l’ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i el Govern Central.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.