El vehicle elèctric ecoRZ creat per estudiants de la UPC competirà a Hockenheim

  • El monoplaça, creat per estudiants de la UPC serà l’únic participant estatal al circuit de Hockenheim

  • L’ecoRZ competirà també a Silverstone (Anglaterra) i al Circuit de Catalunya dins de la Formula Student

ecoRZ
Imatge d’Ivan Valencia, responsable de marketing d’UPC ecoRacing; Guillem Penalva, Team Leader d’UPC ecoRacing i Carolina Planells, responsable de comunicació d’UPCecoRacing, davant del monoplaça.

Estudiants de l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han dissenyat i construït l’ecoRZ, un monoplaça elèctric que serà l’únic representant estatal d’aquestes característiques que competirà als circuits de Hockenheim (Alemanya) dins de la competició internacional Formula Student. El monoplaça serà també l’únic representant català al gran premi d’Anglaterra, al circuit de Silverstone, i també competirà al Circuit de Montmeló. Segons expliquen els seus creadors, el monoplaça té menys alçada que models anteriors cosa que fa que la posició del pilot sigui més reclinada. Una de les innovacions que més destaquen els estudiants són els amortidors, que segons han explicat estan adaptats a les necessitat i característiques del monoplaça i són un dels més lleugers de la competició.

El 2008, un grup d’estudiants de l’ESEIAAT de diferents especialitats d’enginyeria van crear l’Associació UPC ecoRacing per construir l’ecoR2, el primer monoplaça de competició híbrid de l’Estat. Des de llavors, els estudiants que han pres el relleu han continuat treballant per millorar el primer prototip.

Després de vuit any, el nou eco RZ és un monoplaça 100% elèctric. El ‘team leader’ d’UPC ecoRacing, Guillem Penalva, ha explicat que s’ha redissenyat el xassís multi-tubular d’acer, cosa que contribueix a augmentar el confort del pilot i a donar un centre de gravetat més baix, cosa que permet un millor pas per corba. Una altra innovació important és l’optimització del paquet de bateries sense perdre eficàcia no només reduint l’espai que ocupen sinó també aprofundint en l’estudi de la frenada regenerativa, regulable pel pilot des del volant. “Amb el paquet de bateries més petit, se n’ha optimitzat la distribució, sempre en base al seu bon funcionament, una òptima refrigeració i, sobretot, la seguretat”, ha dit Penalva.

Pel que fa a l’electrònica, els estudiants han prioritzat la garantia de la seguretat i per això s’han introduït millores a l’encalç d’una major fiabilitat, comunicació i facilitat en la interacció del pilot amb els sistemes del monoplaça. En aquest sentit, s’ha renovat el quadre d’instruments i s’ha fet possible la recollida de dades mitjançant telemetria, per tal de millorar l’experiència de conducció per als pilots ja que en tot moment tenen accés a paràmetres sobre les revolucions, l’estat de càrrega de les bateries o l’activació del control de tracció.

Un element destacat del monoplaça son les llandes híbrides de fibra de carboni i alumini, dissenyades i fabricades per l’equip. Això comporta una reducció significativa del pes del conjunt de la roda i suposa un exemple de l’aplicació directa de les noves tecnologies en el sector de l’automoció. En aquest sentit, els creadors han destacat que l’ecoRZ està construït amb material i processos sostenibles ja que per exemple la carrosseria és d’un plàstic completament reciclable.

Les versions anteriors d’aquest vehicle han aconseguit la victòria a la Fòrmula SAE-Italy el 2014 a la classe 3, victòria als Static Events i tercera posició en la classificació general en la Formula Hybrid Internacional 2012 celebrada als Estats Units i subcampió en la Formula Student Spain el 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.