Multireferèndum, macroenquesta o consulta impulsada per la ciutadania, les opcions per validar el procés constituent

La plataforma Reinicia adverteix que una baixa participació en els referèndum o en la consulta es podria aprofitar per deslegitimar el procés

El president de la comissió del Procés Constituent, Lluís Llach, conversa amb el portaveu de JxSí a la comissió, Lluís Corominas, i la de la CUP, Mireia Boya, avui.
El president de la comissió del Procés Constituent, Lluís Llach, conversa amb el portaveu de JxSí a la comissió, Lluís Corominas, i la de la CUP, Mireia Boya, avui.

JxSí i la CUP fixen el mes de setembre com el mes d’arrencada del procés constituent i treballen en comissió per definir la metodologia d’un procés que tindrà en la participació ciutadana el principal valor afegit. Aquest dimarts ha estat la plataforma Reinicia la que ha comparegut al Parlament per reflexionar, entre d’altes, sobre els mecanismes de validació dels debats ciutadans que s’iniciaran al setembre. Des de Reinicia es plantegen tres opcions perquè quedi reflectida l’opinió ciutadana un cop superada la primera fase del procés constituent: un multireferèndum, una macroenquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), o una consulta ciutadana convocada a partir de la llei de consultes no referendàries. Ni el PPC ni CSQP han participat en la reunió d’aquest dimarts de la comissió del procés constituent i s’han afegit a les absències habituals de C’s i el PSC.

Tres portaveus de Reinicia, Jaume López, Isabel Helena Martí i Jordi Rich han exposat la metodologia que planteja la seva plataforma, dins la qual s’apleguen 13 entitats “plurals” que defensen l’inici d’un procés constituent a Catalunya. Aquest procés es dividiria en quatre fases i estaríem a punt de viure’n la primera. Reinicia posa sobre la taula un model similar a l’islandès o al xilè amb dues fases prèvies de participació ciutadana prèvies a les eleccions constituents i al referèndum de ratificació de la Constitució.

La naturalesa de la plataforma els porta a centrar-se en les dues primeres fases, on la participació ciutadana ha de ser la veritable protagonista. Els tres compareixents han diferenciat entre la primera fase de debats temàtics arreu del país, impulsada per les entitats socials, i on es recopilaria tota la informació necessària per definir idees concretes al voltant dels temes principals que hauria d’incloure la futura Constitució.

En la segona fase, el Parlament seria qui aixoplugaria els debats ciutadans i es constituiria una comissió mixta entre la ciutadania i els partits polítics i representants institucionals. Les persones que participessin en aquesta comissió s’escollirien a l’atzar a partir de determinades variables sociodemogràfiques per tal de representar la ciutadania en general.

Per validar les conclusions d’aquestes dues fases de participació ciutadana prèvies a les eleccions constituents, Reinicia planteja tres possibles mètodes. El primer, el d’encarregar una macroenquesta al CEO que inclogués una mostra de població “com mai abans s’havia vist en una enquesta”. Les persones enquestades -seleccionades a partir de 16 anys- haurien d’opinar sobre les principals conclusions del debat ciutadà.

La segona opció és la convocatòria d’un multireferèndum, de l’estil del que es va convocar el 2014 coincidint amb les eleccions europees. Es tracta d’un referèndum convocat per la ciutadania amb diverses preguntes sobre els principals temes a desenvolupar en la futura constitució. Se sobreentén que les dues fases inicials del procés constituent haurien ajudat la ciutadania –tant la que hi hagués participat de forma directa com la que no- a formar-se una opinió sobre aquestes qüestions.

La última de les opcions plantejades és recórrer a la llei de consultes no referendàries, que preveu la convocatòria d’un procés constituent a partir d’una iniciativa ciutadana que compti, almenys, amb 20.000 signatures. Aquesta consulta es podria plantejar en clau de multipregunta, a l’estil del multireferèndum, però convocat de forma institucional.

Els portaveus de Reinicia han advertit que el principal inconvenient del multireferèndum i de la consulta ciutadana és el nivell de participació. Si hi participés poca gent, els partits polítics que s’oposen al procés constituent podrien intentar restar-li legitimitat, han explicat. En tot cas, han plantejat els tres models de validació perquè la comissió parlamentària segueixi estudiant quin és el més adequat per incloure en la futura llei del procés constituent. Des de Reinicia també s’ha assenyalat que deixar les primeres fases del procés en mans de la ciutadania garantiria que el govern espanyol no intentés impugnar-lo i han subratllat la necessitat de mantenir la “pluralitat” i la “transversalitat” del procés constituent, fet pel qual han opinat que les entitats independentistes no l’haurien de liderar en solitari.

Tant Gabriela Serra (CUP) com Lluís Corominas (JxSÍ) han agraït la tasca de la plataforma Reinicia i s’han mostrat convençuts que a partir del setembre el procés constituent iniciarà la primera fase de debat ciutadà. Un dels punts de discrepància entre aquestes dues formacions és, precisament, el del mètode de validació. La CUP planteja un multireferèndum vinculant per als diputats de la posterior assemblea constituent i, en canvi, JxSí, prefereix que l’opinió ciutadana fixi les bases del futur debat parlamentari sense encotillar-lo excessivament.

Absència de CSQP

En una comissió d’estudi on és habitual no veure a representants de C’s i del PSC, que ja van advertir que no hi participarien, aquest dimarts tampoc s’hi ha pogut veure a cap diputat del PPC ni de Catalunya Sí Que Es Pot. Els populars ja s’han absentat en d’altres ocasions i, de fet, quan hi participen ho fan per remarcar que s’oposen al procés constituent. El cas de la confluència d’esquerres és diferent. CSQP és un dels grups impulsors de la comissió i, fins ara, sempre havien assistit a la reunions de la comissió.

Aquest dimarts coincidint amb la compareixença dels portaveus de Reinicia, no han assistit a la comissió Joan Coscubiela, Joan Josep Nuet ni Albano Dante Fachin, que fa les tasques de secretari de la Comissió. Formalment s’han absentat al·legant problemes d’agenda, però fonts de la confluència d’esquerres han explicat que el motiu és la disconformitat amb el calendari que està seguint la comissió. L’absència d’aquest dimarts és un toc d’atenció a JxSí i la CUP i no té res a veure amb els compareixents d’aquest dimarts, segons expliquen aquestes mateixes fonts. Si res no canvia, els diputats de CSQP es reincorporaran a la comissió en la propera reunió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.