El PSOE diu que l’acord ha de servir per “reconèixer la singularitat” de Catalunya però sempre “respectant el principi d’igualtat”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dilluns a Madrid el document “Compromisos per a un Sí al govern del canvi” que proposa, entre altres, que en el marc de la reforma de la Constitució s’acordi un “pacte polític amb Catalunya” de manera bilateral. Aquest acord, segons el líder dels socialistes, ha de permetre “reconèixer la singularitat” de Catalunya i “millorar el seu autogovern”, però sempre “respectant les implicacions del principi d’igualtat”. Els socialistes no concreten si aquest “pacte polític amb Catalunya” tindria forma d’un nou Estatut. Sánchez també es compromet a impulsar una reforma del sistema del finançament que s’iniciaria al sí del Consell de Política Fiscal i Financera en el termini de dos mesos.
El document de 18 pàgines que els socialistes han distribuït amb la signatura del secretari general del PSOE vol ser el full de ruta dels possibles acords post-electorals i de l’acció d’un govern socialista. Proposen sis grans acords amb la resta de formacions per a una “recuperació justa”, per a “l’educació”, contra la violència de gènere, per a la “regeneració institucional i política”, per “reconstruir l’Estat del benestar”, “per a la salvaguarda del Pacte de Toledo” i “per Europa”.
L’últim punt és “un acord preliminar sobre els continguts de la reforma constitucional”. Segons el document seria una “reforma parcial” de la Constitució mitjançant un “pacte col·lectiu” assolit “amb el consens més ampli possible” i “d’acord a les normes i procediments que preveu”.
L’objectiu de la reforma és “un canvi de fons en el nostre compromís amb una democràcia avançada, participativa i d’acord a les necessitats d’avui i dels pròxims decennis”. Proposa que es constitueixi en dos mesos una subcomissió al Congrés “que fixi el contingut inicial de la reforma”.
La modificació de la Constitució, segons el PSOE, ha d’incloure “com a mínim el reconeixement de nous drets i llibertats, la incorporació del dret europeu, la garantia constitucional dels drets socials, la salvaguarda de l’Estat del benestar en el compliment de les obligacions d’estabilitat pressupostària, i una reforma del model d’Estat en sentit federal”.