De pagesos i altres coses

[pullquote]«Ningú no marxa del «seu lloc» perquè vol, cap territori es queda sense gent, si d’allí se’n pot treure algun rendiment»[/pullquote]
Es parla que la comarca està perdent poblament, que cada vegada som menys, i això no és bo per a ningú. Cal repensar el que s’ha fet i el que caldria fer, però tots sabem que l’única manera que la gent es quedi a viure (i treballar) a la comarca és que es guanyi la vida amb certa dignitat en un treball adequat. I aquí és on hi haurien d’entrar les accions públiques, però també privades, per tal d’intentar  trobar solucions al problema, tot i saber que no és fàcil.

Es comença a parlar de «banc de terres», «terres de lloguer» o els noms que puguin rebre les diferents formes de treballar la terra dels altres i no tenir-la abandonada. En principi, això és una bona idea per tenir les terres en producció i ben conreades, que sempre s’agreix, i més, quan volem que es declari Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la UNESCO al paisatge agrari de la nostra comarca.

També hi ha una altra preocupació  en aquest sentit; els pagesos de la nostra comarca es van acabant amb tot el que representen; un sistema de vida ancestral, vigilants del paisatge, productors d’espècies vegetals en perill d’oblit, petits horts domèstics, però per sobre de tot, habitants dels nostres pobles. Caldria buscar solucions imaginatives per tal de trobar possibles sortides al problema.

No obstant, moltes d’aquestes possibles solucions passen o passaran per canviar la figura del pagès de tota la vida per la “d’obrers del camp”, que caldrà també tenir en compte i veure de quina manera se’ls va introduint a la dinàmica del poble, a la idiosincràsia comarcal i salvar del despoblament imparable que hi ha.

Ningú no marxa del «seu lloc» perquè vol, cap territori es queda sense gent, si d’allí se’n pot treure algun rendiment i s’hi pot viure confortablement. Només amb lamentacions no arreglarem el problema, cal posar imaginació, treball i diners per intentar frenar que ens quedem sense pagesos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.