L’alcalde de Tortosa votarà per mantenir i reinterpretar el monument franquista

La consulta tindrà lloc dissabte 28 de maig, i els tortosins podran optar per retirar-lo i museïtzar-lo, o bé per mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo

Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral de Tortosa. ACN
Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral de Tortosa. ACN

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat aquest dimarts el posicionament del vot en la consulta sobre el monument franquista que s’ha convocat per aquest dissabte 28 de maig. El dirigent convergent ha explicat que votarà per l’opció de mantenir, reinterpretar i contextualitzar el monument amb l’objectiu de promoure la memòria històrica i la pau. L’alcalde també ha avançat el posicionament de la resta de regidors del grup municipal de CiU. Així, cinc regidors més votaran per l’opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo, i els altres dos es posicionaran per la retirada i posterior museïtzació del monument.

D’aquesta manera, dels dotze regidors que integren actualment el govern municipal, després de la recent incorporació d’ERC, sis es posicionen a favor del manteniment i reinterpretació i els altres sis ho faran per la retirada. L’alcalde ha deixat clar que més enllà de la diversitat de posicionaments dóna importància a la celebració de la consulta i ha fet una crida a la màxima participació de la ciutadania.

L’alcalde ha recordat que, independentment dels posicionaments del govern municipal, el més important és el compromís per treballar i materialitzar al més aviat possible el resultat de la consulta. Bel, però, ja ha advertit que no serà “de manera imminent” perquè s’haurà de fer el corresponent projecte de l’opció guanyadora i iniciar tots els tràmits pertinents per poder materialitzar-ho.

La data i pregunta de la consulta es va pactar pels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i PSC, i només el PP i la CUP van quedar-ne al marge. Pel que fa a la pregunta, el text acordat és el següent: “En relació al monument a la batalla de l’Ebre, que va inaugurar el general Franco l’any 1966, que creu que l’Ajuntament de Tortosa ha d’impulsar?”. Les dues opcions que podrà escollir la ciutadania són, o bé “retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”, o bé “mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”.

La celebració de la consulta es farà en horari de nou del matí a vuit del vespre. Es podrà votar en onze col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat. S’ubicaran als barris de Ferreries, Remolins, Sant Llàtzer, Temple, Grup el Temple i Centre. D’acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre de 2015 i que tinguin 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta. Aquesta és la primera consulta que es fa al municipi de Tortosa en el marc del desplegament del Reglament Municipal de Participació Ciutadana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.