‘Newsweek’ es fa ressò de la intenció de Puigdemont de seguir amb el full de ruta

El president apunta al setmanari la “paradoxa” de la UE per les “piruetes” que fa per evitar el ‘Brexit’ i la indiferència vers l’economia catalana

'Newsweek' va entrevistar Puigdemont durant la seva recent visita a Londres.
‘Newsweek’ va entrevitar Puigdemont durant la seva recent visita a Londres.

Els internautes poden llegir aquest dissabte al web del setmanari Newsweek una anàlisi de la política catalana en què destaca la intenció de l’executiu encapçalat per Carles Puigdemont de seguir amb el full de ruta per la independència més enllà del resultat de les eleccions espanyoles del 26 de juny. En una entrevista que el president del Govern va oferir al setmanari novaiorquès de difusió internacional durant la seva visita a Londres, Puigdemont afirma que “la política catalana es va emancipar de la política espanyola el 27 de setembre”. Puigdemont apunta, a més, la “paradoxa” en el si de la Unió Europea per estar fent “tot tipus de piruetes” per evitar la sortida del Regne Unit –l’anomenat ‘Brexit’-, de la UE quan, per contra, “semblen indiferents a la (nostra) economia”.

L’article, que porta per títol ‘Carles Puigdemont, president de Catalunya. Perquè les eleccions espanyoles no importen’, està signat per Josh Lowe, redactor que des des gener del 2016 cobreix la informació política en el marc de la Unió Europea . Centrat en una entrevista amb traductor que el president va oferir a la delegació del Govern a Londres i de les seves declaracions en els diversos actes que va presidir durant la seva visita a la ciutat, l’escrit vol fer una anàlisi de la realitat política catalana i de les expectatives vers les eleccions al Congrés i al Senat del pròxim 26 de juny.

“La política catalana es va emancipar de la política espanyola el 27 de setembre”, destaca la publicació sobre la conversa amb Puigdemont, que el descriu com “un home d’aspecte seriós, amb ulleres de muntura metàl·lica i que a vegades et sorprèn per la força de les paraules que surten de la seva boca”. “Des de llavors, s’ha actuat amb una mentalitat sobirana, i amb sobirania política”, afegeix.

L’escrit també indica que Puigdemont no té cap preferència sobre quina formació hauria de guanyar els comicis del juny i que es mostra “desdenyós” vers Podemos, l’única força espanyola que dóna suport explícit a un referèndum a Catalunya. “No tenen prou força política, possiblement la coalició de govern resultant de les pròximes eleccions anirà més cap a la dreta”, afirma. Newsweek assenyala que “enlloc d’esperar a un ‘govern favorable’ a Madrid”, Puigdemont “té la determinació de seguir el ‘mapa cap a la independència‘, traçat a partir de la consulta del 9-N i després de la suma de forces independentistes al Parlament pel 27-S”.

Recordant la seva sobtada arribada al capdavant del Govern de la Generalitat el passat mes de gener arran del ‘pas al costat’ de Mas per afavorir l’acord ‘in extremis’ de Junts pel Sí i la CUP, el setmanari pregunta a Puigdemont si estava “atemorit” per assumir el càrrec i la responsabilitat de liderar el curs del full de ruta. “Riu”, indica la publicació, “no és un projecte de divuit mesos. De fet ha estat en marxa durant cinc anys i aquesta és la darrera fita”, assenyala. En aquest sentit, el president compara la capacitat de negociació i de diàleg en el si de la política catalana amb la incapacitat d’entesa demostrada per els partits espanyols després dels comicis de 20-D on no s’ha aconseguit formar govern.

L’article, il·lustrat amb una fotografia de Puigdemont i Rajoy junts i amb posat seriós durant l’homenatge que es va fer a les víctimes de la tragèdia aèria de Germanwings el passat 23 de març, finalitza amb una pregunta retòrica: “Així que, la independència de Catalunya és inevitable”. “No hi ha cap altra alternativa que la independència de Catalunya”, apunta el president a Newsweek. “S’hauria de ser molt radical per defensar el que tenim ara”, conclou.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.