El jutge suspèn la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei

Queda pendent la decisió d’un altre jutge que haurà de resoldre el recurs presentat pel Barça, que pot emetre una resolució en el mateix sentit, inhibir-se en favor d’una altra instància o bé adoptar una decisió diferent i contradictòria amb la primera

Imatge general d'una de les estelades de grans dimensions esteses durant la cantada de l'himne del Barça, el 4 de novembre del 2015 al Camp Nou. ACN
Imatge general d’una de les estelades de grans dimensions esteses durant la cantada de l’himne del Barça, el 4 de novembre del 2015 al Camp Nou. ACN

ACN Madrid .- El jutge del titular del contenciós-administratiu 11 de Madrid ha acceptat adoptar les mesures cautelars que reclamava l’entitat Drets i ha decidit suspendre la prohibició d’accedir a la final de la Copa del Rei amb estelades que havia establert la delegació del govern espanyol a Madrid. El magistrat progressista Jesús Torres ha adoptat la decisió després de rebre les al·legacions de la Fiscalia i l’Advocat de l’Estat al llarg d’aquest divendres. Ha acceptat el criteri de l’entitat que reclamava “la suspensió automàtica per deixar sense efecte l’execució de la instrucció de la delegada del govern” espanyol a Madrid. Amb tot, la qüestió resta pendent del que decideixi un altre jutge, el titular del contenciós-administratiu número 15 de Madrid, Eusebio Palacios Grijalbo, que és qui ha rebut el recurs presentat pel F.C. Barcelona. Palacios Grijalbo es podria acollir a la primera decisió, o bé adoptar-ne una altra amb un criteri diferent.

A l’escrit a què ha tingut accés l’ACN el jutge conclou que ha d'”estimar parcialment” la sol·licitud de mesura cautelar que demanava Drets (aixecar la prohibició) i per tant “suspendre l’actuació administrativa impugnada”. És a dir que accepta els arguments de Drets pel que fa a l’estelada, en permet l’entrada al Vicente Calderón, i suspèn la decisió de la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa.

D’aquesta manera, decreta “la suspensió de l’executivitat de l’actuació impugnada en l’aspecte relatiu a que pugui impedir-se ser portades o exhibides pels assistents les banderes conegudes com ‘estelades’ a l’Estadi Vicente Calderón el 22 de maig del 2016 en motiu de la celebració de la final de la Copa del Rei entre el F.C. Barcelona i el Sevilla”.

L’estelada “no produeix violència”

A la seva resolució de 9 pàgines, el jutge argumenta que la prohibició de les estelades no es pot sustentar en la Llei de l’esport espanyola perquè “no s’entén que l’exhibició de banderes que manifesten un sentiment i ideologia pugui, en principi, aconseguir generar ‘violència, racisme, xenofòbia, intolerància a l’esport’, sinó que són una mera manifestació de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció”.

En un altre paràgraf reitera que “en cap cas ha quedat provat que l’exhibició de l’estelada pugui incitar a la violència, el racisme, la xenofòbia, o qualsevol altra forma de discriminació que atempti contra la dignitat humana”.

Llibertat d’expressió

A més, el jutge recorda que “el valor del pluralisme polític comporta la llibertat per pensar, expressar-se i participar o no participar en els processos polítics en condicions de transparència i igualtat amb els altres actors polítics, i en la mesura en que la democràcia implica pluralisme, empara la discrepància i les formes en les que aquesta es pugui manifestar, sempre que aquesta expressió sigui, alhora, respectuosa amb els drets dels altres”.

El magistrat també justifica l’adopció de la mesura cautelar perquè no aixecar la prohibició hagués generat un “dany” als que han presentat el recurs perquè els impedia “manifestar i expressar la seva ideologia política amb l’exhibició de la bandera estelada” i no existeixen prou motius “per poder restringir l’ús d’un dret fonamental” reconegut a la Constitució.

Estableix que aquesta decisió “es mantindrà fins que es dicti una sentència ferma que posi punt i final al procés” però recorda que les parts encara poden interposar un recurs d’apel·lació.

No demana una rectificació de Dancausa

El jutge no accepta la segona part del recurs presentat per Drets, que li reclamava que ordenés a la delegació del govern espanyol a Madrid l’emissió d’una nova ordre a les forces i cossos de seguretat especificant, de forma expressa, que les banderes estelades poden ser portades i exhibides a l’estadi Vicente Calderón el 22 de maig a la final de la Copa del Rei.

En aquesta segona part del recurs, el jutge argumenta que només es podria justificar la rectificació si estigués justificada per la necessitat d’evitar “danys i perjudicis irreparables” i en casos “molt excepcionals”, però aquestes circumstàncies “no han resultat degudament acreditades”.

La Fiscalia defensa la prohibició

La Fiscalia ha fet públics els arguments que ha esgrimit davant els jutges, en què s’ha oposat als arguments dels demandants i ha defensat la prohibició d’exhibir estelades a la final de la Copa del Rei. Segons la Fiscalia, no es produeixen perjudicis “irreparables” per la prohibició, i per tant, segons el seu criteri, no té sentit adoptar mesures cautelars en aquest cas.

El recurs del Barça, a mans d’un altre jutge

Malgrat la decisió del titular del jutjat contenciós-administratiu 11 de Madrid, el cas encara no està del tot resolt perquè el recurs que el F.C. Barcelona va presentar ha anat a parar a mans d’un altre magistrat. Es tracta del jutge del contenciós-administratiu 15 de Madrid, Eusebio Palacios Grijalbo, que pot emetre una resolució en el mateix sentit, inhibir-se en favor d’una altra instància o bé adoptar una decisió diferent i contradictòria amb la primera.

Drets havia presentat un recurs administratiu especial “de protecció de drets fonamentals recollits a la Constitució espanyola i a la Declaració dels Drets Humans”. El text argumentava que l’ordre de la delegació del govern espanyol a Madrid “vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol mitjà de reproducció” i la llibertat ideològica.

El recurs de Drets detalla que aquest aficionat “vol anar a aquest esdeveniment esportiu amb la seva estelada” i que la prohibició de l’executiu espanyol “afecta de forma personal i directa al seu dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat ideològica”. A més, recorda que aquesta bandera va ser reconeguda mitjançant la resolució 497/X pel Parlament de Catalunya el 29 de gener de 2014 com a “símbol d’un anhel i d’una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta”.

Drets demanava la suspensió de l’ordre de la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, i l’emissió d’una nova ordre a les forces i cossos de seguretat especificant, de forma expressa, que les banderes estelades poden ser portades i exhibides a l’estadi Vicente Calderón el 22 de maig a la final de la Copa del Rei.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.