15.019 militants de CDC decidiran el futur del partit en el “Súperdissabte”

14.620, els que porten més de sis mesos de militància i estan al corrent de pagament, podran escollir entre Homs i Requena per encapçalar la candidatura del 26-J

196 meses es distribuiran arreu del territori entre les diferents federacions de Convergència i una mesa ‘virtual’ servirà per recollir les dades dels militants a l’estranger. Entre les 196 n’hi ha una vintena que són “urnes mòbils”

La portaveu de CDC, Marta Pascal, mostra les tres urnes del "Súperdissabte". ACN
La portaveu de CDC, Marta Pascal, mostra les tres urnes del “Súperdissabte”. ACN

ACN Barcelona .- CDC celebra aquest 21 de maig el “Súperdissabte“, amb el futur del partit en mans de 15.019 militants, els que estan al corrent de pagament dels 26.000 que té Convergència. Crear un nou partit o reformar l’actual és el dilema que se’ls planteja i pel qual estan cridats a votar ja des d’aquest divendres amb el vot anticipat a partir de les 17h i, especialment, dissabte entre les 10h i les 19.30h en 197 urnes repartides per les federacions convergents d’arreu del país. La portaveu, Marta Pascal, ha fet una crida a la participació subratllant que cada militant té el mateix poder de decisió. Els militants respondran la consulta interna en una urna blanca, però n’hi haurà dues més. Una taronja, per als simpatitzants, i una altra blava, en què 14.620 militants (al corrent de pagament i amb més de sis mesos de militància) podran escollir si Francesc Homs o Sílvia Requena encapçalen la candidatura a les properes eleccions espanyoles.

Durant les darreres setmanes tant la direcció nacional com les federacions territorials han anat “depurant” el cens per determinar quants dels 26.000 militants del partit complien els requisits per participar en el “Súperdissabte”. Inicialment es va presentar una xifra de 17.000, però a partir de la feina de les federacions, el número s’ha reduït fins els 15.019 per a la participació en la consulta interna sobre el futur de Convergència i 14.620 per a les primàries per escollir el cap de llista. La única diferència entre les dues xifres és que, en la segona, s’exclouen els militants que porten menys de sis mesos de militància al partit. Pel que fa al cens dels simpatitzants no hi ha dades concretes –més enllà dels 3.000 que es van registrar per al Torn Obert- i qualsevol persona podrà inscriure’s al cens en el moment de la votació, sempre que comparteixi les seves dades personals i signi un document de compromís amb els valors del partit.

Pascal ha ofert aquest divendres les dades definitives tant pel que fa als censos com a l’organització de la jornada. 196 meses es distribuiran arreu del territori entre les diferents federacions de Convergència i una mesa ‘virtual’ servirà per recollir les dades dels militants a l’estranger. Entre les 196 n’hi ha una vintena que són “urnes mòbils” i serviran per desplaçar-se a casa dels militants que tinguin problemes de salut que els impedeixin anar a votar. Ja hi ha 65 militants que han demanat votar a través d’aquesta nova fórmula.

Les meses s’obriran aquest proper dissabte entre les 10h i les 19.30h, tot i que hi haurà algunes que tancaran unes hores al migdia. En el cas dels districtes barcelonins de Sant Andreu i Nou Barris no tornaran a obrir per la tarda i l’horari de votació serà de 10h a 14h. En tot cas, els militants no estan obligats a votar en una mesa concreta. Ho poden fer allà on vulguin i el sistema intern de control impedirà que tornin a votar en una altra urna. La direcció de CDC assegura que és “impossible” votar més d’una vegada, a no ser que es produeixi un “error humà” a l’hora de registrar la votació. En tot cas, preveuen una multa de 1.000 euros en el cas que es detecti que algun militant ha votat dues vegades.

1.100 persones voluntàries vetllaran per la logística de la jornada electoral repartides entre les federacions i la seu nacional de Convergència, on se situarà el centre de recepció de dades. També hi haurà una vuitantena d’interventors “per controlar el joc net”. Un cop es tanquin les urnes i es faci el recompte, el president de la Mesa trucarà personalment a la seu nacional, on hi haurà 30 persones rebent trucades i 4 més entrant les dades al sistema informàtic. Des de la seu es podrà consultar en temps real l’evolució dels resultats i es coneixerà quines meses han estat ja escrutades.

La portaveu del partit, Marta Pascal, serà l’encarregada de comunicar el nivell de participació a les 13h i la participació definitiva amb les xifres finals de la consulta i les primàries a partir de les 20.30h. Seran els resultats provisionals, ja que els definitius, un cop resoltes les incidències i computats tots els vots, es faran públics en el termini màxim de tres dies, posant fi així al congrés extraordinari i a la votació de primàries. Tant Francesc Homs com Sílvia Requena intervindran a continuació per valorar els resultats de les primàries i, finalment, serà el president del partit, Artur Mas, qui tancarà la jornada amb una valoració global dels resultats.

CDC va plantejar el ‘Súperdissabte’ com un congrés extraordinari on els militants decidirien si ratificaven l’aposta de la direcció per crear un partit nou o bé preferien no renunciar a l’actual formació política i es limitaven a reformar-la. Ara bé, l’anunci d’unes primàries per escollir el cap de files a Madrid i la irrupció d’una candidata alternativa a Francesc Homs ha modificat els esquemes inicials. Tot i que la seva aspiració és ser la candidata de CDC en les eleccions del 26-J, Sílvia Requena defensa també un model de partit, amb estructura horitzontal, sense hiperlideratges i que escolti sempre les bases.

Primàries i consulta interna són dues votacions diferents, per tant, però estan d’alguna manera relacionades. I és que alguns situen Requena en el cercle de Germà Gordó, un dels aspirants a la secretaria general del partit. De fet, com ell, defensa crear un partit nou però basat en els valors fundacions convergents i que conservi d’alguna manera el nom.

Diumenge, el Consell Nacional de CDC aprovarà formalment les llistes després d’escoltar la persona que hagi d’encapçalar la candidatura i es convocarà o bé el I Congrés del nou partit polític o bé el 17è Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya. Sigui com sigui, el Congrés es farà els propers 8, 9 i 10 de juliol al recinte del Fòrum, a Barcelona i s’adreçarà al conjunt de la militància de CDC. La direcció del partit s’escollirà en una votació el dia 23 de juliol.

Llista continuista pel 26-J

La llista de la candidatura al Congrés, al marge que l’encapçali Homs o Requena, serà molt continuista, amb les mateixes persones que ja van formar-ne part en les eleccions del 20-D. Només caldrà tapar els forats deixats per l’absència de Demòcrates. S’aprovarà en un consell nacional d’urgència que tindrà lloc el mateix diumenge, ja que dilluns s’han de registrar les candidatures.

17è Congrés de CDC o 1er del nou partit

A partir del 21 de maig s’intensificaran els moviments de cara al congrés del partit, molt pendents de la decisió que prengui Artur Mas sobre el seu paper en el futur. Tot i que algunes veus aposten perquè tingui un paper honorari, l’expresident de la Generalitat encara està meditant si es reserva una presidència executiva.

El congrés de CDC, ja sigui del nou partit o de refosa de l’actual, es dividirà en dues fases: una primera, d’organització, el 8, 9 i 10 de juliol, i una segona, de lideratges, el 23 del mateix mes. Les travesses situen de moment Germà Gordó i Jordi Turull com a candidats a la secretaria general, tot i que algunes fonts apunten que Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l’ACM, podria aspirar al màxim lideratge executiu en lloc de Turull, en funció de com avancin els esdeveniments.

Queda per veure també si surt un tercer candidat procedent d’alguna de les famílies o dels grups interns que ja existien o s’han creat en aquest procés congressual, com Generació Llibertat, el liberals (Llibergència) o el corrent més socialdemòcrata liderat per Josep Rull.

Mentrestrant, la confluència de Turull i Buch, amb el suport també de Neus Munté, David Bonvehí i altres alcaldes, intenta buscar la màxima síntesi possible. Per la seva part, Gordó i la seva ‘Nova Convergència‘ busca també suports territorials i planta batalla en la renovació de la federació de Barcelona ciutat, amb Teresa Pitarch, presidenta de l’Institut Català de les Dones, com a cara visible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.