L’enigma de l’esfera de pedra de Podubravlje

El seu descobridor creu que podria tractar-se d’un vestigi d’una antiga civilització europea desconeguda i tecnològicament avançada

Sam Semir Osmanagich amb la misteriosa esfera. Foto: piramidesdebosnia.com
Sam Semir Osmanagich amb la misteriosa esfera. Foto: piramidesdebosnia.com

El professor d’Antropologia i Estructures Megalítiques Sam Semir Osmanagich, ha estat el descobridor d’una esfera gegant de pedra enterrada en un bosc de Podubravlje, prop de la ciutat de Zavidovići (Bòsnia-Herzegovina central). La gran esfera ha despertat la curiositat dels científics, donat que podria ser la més gran feta mai per l’ésser humà. Medeix entre 1,2 i 1,5 metres de radi de circumferència i podria tenir una antiguitat de més de 1.500 anys.

Els materials de què està constituïda l’esfera encara no s’han analitzat, tot i que els colors marronosos i vermells apunten a un alt contingut de ferro. Si fos així, la seva densitat seria molt alta, propera a la del ferro (7,8 Kg/cc). “Si prenem el valor de tan sols 5 Kg/cc, tenim els elements per al càlcul preliminar de la massa, que seria de més de 30 tones“, ha assegurat l’expert.

Osmanagich creu que podria tractar-se d’un vestigi d’una antiga civilització europea desconeguda i tecnològicament avançada. Assegura que és una enorme màquina d’energia, que expandeix l’àura o camp energètic humà dels qui es trobin a prop, igual que succeeix amb les piràmides de Visoko, prop de Sarajevo. “La nostra conclusió és que aquesta bola de pedra és molt antiga, va ser formada o feta en un motlle amb alt contingut de ferro”. Segons va declarar a la BBC, el descobriment d’esferes a Europa “prova l’existència de civilitzacions avançades que van viure als Balcans en un passat llunyà, de les que mai hi ha hagut cap registre”. En tot cas, afirma que “el passat mes de març evidenciàrem que es tracta de la bola de pedra més massiva descoberta a Europa”.

De fet, la bola gegant de Podubravlje no és l’única que Osmanagich assegura haver trobat a la zona. N’hi havien unes 80 als anys 30 del segle passat, també prop de Zavidovići. Des d’aleshores, algunes han estat arrossegades pel riu Bosna, d’altres van ser destruïdes als anys 70 després dels rumors que podien contenir or al seu interior, i d’altres fins i tot van fer cap a jardins particulars.

Aquest tipus d’esferes ja són conegudes en el món de l’arqueologia. Existeixen artefactes similars a Mèxic i Costa Rica, datats entre el 300 aC i el 300 dC.

Osmanagich, també conegut com l”Indiana Jones de Bòsnia”

Sam Semir Osmanagich és un investigador nascut a Bòsnia i resident a Houston (Texas, EEUU). Des de 2005 investiga un grup de turons situats a Visoko, a uns 21 kilòmetres de Sarajevo, on ha establert un parc arqueològic sense ànim de lucre (http://piramidasunca.ba/eng/home-en.html). Assegura que el grup de tossals eren antigues piràmides unides per túnels subterranis. Tot i que bona part de la comunitat científica mai va defensar aquesta teoria, el govern bosnià va finançar excavacions al lloc.

Comunitat científica crítica

Tal com va passar amb les piràmides bosnianes, la comunitat científica s’ha mostrat crítica amb l’anunci de l’esfera de Podubravlje. La professora de geologia de l’Universitat de Manchester, Mandy Edwards, va explicar al diari ‘The Daily Mail‘ que la gran bola de pedra podria ser, fins i tot, una formació natural creada per la “precipitació de ciment natural dins dels espais entre els grans de sediment”, un procés conegut com a concreció. El resultat d’aquest procés sol ser de forma esfèrica, com el de les famoses roques Koutu de Nova Zelanda.

Experts geòlegs han afirmat que la forma rodona de la roca podria ser conseqüència d’una erosió esferoïdal. Aquest tipus de procés afecta la roca mare, amb el resultat de la formació de capes concèntriques o esfèriques en roques molt desgastades. En cas de ser certes les afirmacions dels crítics, es tractaria igualment d’una troballa increïble, però geològica, no arqueològica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.