Montsant, primera àrea “tranquil·la i de qualitat del cel nocturn” protegida de Catalunya

La declaració inclouria els municipis de la Morera de Montsant, Ulldemolins, Margalef, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset i afavoriria la seva dinamització econòmica

Montsant podria ser declarada la primera àrea "tranquil·la i de qualitat del cel nocturn" protegida de Catalunya. Foto: Carles X. Cabós
Montsant podria ser declarada la primera àrea “tranquil·la i de qualitat del cel nocturn” protegida de Catalunya. Foto: Carles X. Cabós

El Govern vol declarar el Parc Natural de Montsant com a la primera àrea “tranquil·la i de qualitat del cel nocturn” protegida de Catalunya. En aquesta línia, des de la seu del parc a la Morera de Montsant (Priorat), la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha presentat el projecte de caracterització de la qualitat acústica i lumínica als alcaldes i representants locals de la zona. La declaració, que afavoriria la dinamització econòmica de la zona, inclouria els municipis de la Morera de Montsant, Ulldemolins, Margalef, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i la Bisbal de Falset.

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, després de tres anys de mesuraments de qualitat lumínica, els resultats evidencien que aquesta zona té una qualitat del cel molt bona, per damunt de la majoria d’altres parcs i espais naturals. També se n’han mesurat els sorolls, amb uns resultats considerats excel·lents, tant dins els nuclis habitats dels nou municipis del parc com a l’àrea que els envolta. Cap a finals d’any està previst realitzar una campanya de control de la qualitat de l’aire amb una unitat mòbil que quedarà instal·lada durant tot un mes a la Morera de Montsant.

Mesures correctores garantides

La declaració suposaria garantir les mesures correctores sobre el soroll i mesures d’eficiència energètica en noves infraestructures. A més, mantindrien la qualitat ambiental necessària per a la conservació de la fauna nocturna i les espècies migradores, reduint la presència de plagues. El manteniment i millora de les condicions garantiria l’excepcionalitat per a l’observació astronòmica del cel, de manera similar a la que es dóna al Montsec.

La Generalitat busca la complicitat del món local per treballar conjuntament a l’hora de crear aquesta figura de protecció. A hores d’ara, el Montsec és l’únic punt de Catalunya que disposa de la figura de punt de referència pel que fa a la protecció del medi nocturn. Això li permet que 1.600 km 2 al seu voltant conservin les condicions naturals, que la ciutadania gaudeixi de la visió del cel nocturn fins i tot a ull nu, i beneficiar-se del recurs de l’observació astronòmica. El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, a Àger (Noguera), rep la visita d’unes 25.000 persones anuals.

Primer cas de doble protecció

Pel que fa al soroll, només existeixen algunes zones protegides a l’entorn urbà de Barcelona i una altra al Parc Natural de Collserola impulsada per l’Ajuntament del Papiol (Baix Llobregat). La del Papiol és la primera i única Zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA). Si la proposta de declaració del Montsant segueix endavant, seria l’única del país protegida per als dos vectors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.