L’Eurocambra qüestiona a l’Estat els cabals ecològics del Pla Hidrològic de l’Ebre

L’informe dels eurodiputats demana un “estudi en profunditat”, que la CE “vigili de prop” i “diàleg constructiu” al govern espanyol

El president de la delegació d'eurodiputats, l'eslovac Pál Csáky, passeja amb un membre de la PDE prop d'un cartell del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Imatge del 8 de febrer de 2016.
El president de la delegació d’eurodiputats, l’eslovac Pál Csáky, passeja amb un membre de la PDE prop d’un cartell del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Imatge del 8 de febrer de 2016.

ACN Brussel·les .- El Parlament Europeu qüestiona els cabals ecològics del Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE) en l’informe que estan enllestint els eurodiputats que van visitar Catalunya el 8 de febrer. Segons l’esborrany a què ha tingut accés l’ACN, l’Eurocambra “recomana la realització d’un estudi en profunditat” sobre els “cabals ecològics” de les “àrees protegides” i “demana a la Comissió Europea que vigili de prop” si compleix la legislació comunitària. A més, els eurodiputats reclamen al govern espanyol un “diàleg constructiu” amb la Generalitat, les ONG i la societat civil i sospiten que la disputa pel PHE “pot ser el resultat de possibles conflictes d’interessos entre la regió i les autoritats estatals”.

En l’esborrany de l’informe, la delegació d’eurodiputats que encapçala el conservador eslovac Pál Csáky adverteix al govern espanyol que la “construcció d’obres hidràuliques, preses i canals de reg” no ha d’obstaculitzar “el cabal adequat perquè els sediments es puguin moure cap al delta” i li demana que “examini les possibilitats” per tal “d’assolir els objectius ambientals i les demandes d’aigua existents”. Ara els eurodiputats poden presentar esmenes a aquest informe, que s’hauria de debatre i aprovar al comitè de Peticions de l’Eurocambra a finals de juny o al juliol. La delegació de Csáky al delta de l’Ebre va estar formada per cinc eurodiputades més: la polonesa Julia Pitera, la sueca Bodil Valero, la letona Tatjana Zdanoka, la italiana Eleonora Evi i la grega Kostadinka Kuneva.

L’estudi “en profunditat” que demana el Parlament Europeu “estarà subvencionat per fons europeus, haurà de tenir en compte l’opinió de totes les parts interessades” i servirà per “establir els cabals ecològics necessaris al delta de l’Ebre” de cara a la “revisió del següent cicle” del PHE. Segons ha pogut saber l’ACN, els eurodiputats reconeixen que els experts els van mostrar “proves de com la regressió afecta les espècies naturals com aus, mariscs i salin” i els van “suggerir possibles mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic al delta de l’Ebre”. En l’esborrany de l’informe recullen els “problemes de regressió del delta, enfonsaments, erosió i salinització” per als “productors d’arròs, pescadors, experts en aus i ambientalistes”. I assenyalen com una de les “principals” preocupacions “la manca de cabal ecològic” del riu i el seu “efecte negatiu sobre els hàbitats i les espècies”.

L’Eurocambra subratllat que “hi ha una necessitat d’un diàleg més fructífer i digne de confiança” entre el govern espanyol i “les autoritats regionals, les ONG i la societat civil”. Els eurodiputats defensen que el problema s’ha “d’abordar, en primer lloc, a nivell local, regional o nacional, a través del diàleg i la cooperació entre les autoritats i els ciutadans”.

En l’esborrany, els eurodiputats també “insten les autoritats espanyoles” a “integrar recursos hídrics disponibles” de tipus “no convencional”, especialment “l’aigua de les plantes de dessalinització finançades per la UE, que no s’utilitzen gaire actualment”, per “millorar la seguretat de subministrament”. Els eurodiputats Javi López (PSC), Ernest Urtasun (ICV), Sergio Gutiérrez Prieto (PSOE) i Rosa Estaràs i Pilar Ayuso (PP) van acompanyar la delegació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.