El Consell Comarcal del Priorat inicia la desconnexió amb Espanya

El Ple del Consell Comarcal aprova per unanimitat, amb els vots d’ERC-AM, CiU i la CUP una moció per pagar els tributs a l’Agència Tributària de Catalunya

Imatge del ple del Consell Comarcal del Priorat celebrat el passat dilluns 4 d'abril. Foto: Ràdio Falset.
Imatge del ple del Consell Comarcal del Priorat celebrat el passat dilluns 4 d’abril. Foto: Ràdio Falset.

El Consell Comarcal del Priorat va celebrar dilluns 4 d’abril ple ordinari. En aquest ple, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va presentar-hi una moció per pagar els tributs del Consell Comarcal a l’Agència Tributària de Catalunya, en considerar que el bastiment de la Hisenda catalana és la primera pedra de les anomenades estructures d’estat. La moció insta a pagar l’IVA i l’IRPF a l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) a través de l’Agència Tributària de Catalunya, i va ser aprovada per unanimitat pels representants d’ERC-AM, CiU i CUP. Van faltar a la sessió un dels dos consellers d’UDC i l’únic representant del PSC.

La moció presentada per la CUP té en compte l’acord de 20 de febrer de 2014 per a la creació de Tributs de Catalunya, l’organisme que aglutina la gestió dels tributs de la Generalitat i les diputacions catalanes. També té en consideració l’adhesió de la Diputació de Tarragona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), i l’informe de la Sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local per la Independència en relació a la legalitat del pagament dels impostos d’IVA i IRPF per part de les administracions locals catalanes a l’Agència Tributària de Catalunya. El Consell Comarcal del Priorat se suma així a altres consells comarcals que han aprovat mocions similars per exercir la sobirania fiscal, com els de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Garraf, Gironès, la Noguera, Pla de l’Estany, Ripollès, la Selva, Solsonès i Vallès Oriental.

Al Priorat ja ha existit almenys una experiència de sobirania fiscal. La plataforma Diem Prou!, impulsada l’any 2012 pels empresaris i veïns de Siurana Andreu Bartolomé i Maria Casademunt. Els empresaris prioratins van pagar els impostos corresponents al primer trimestre de 2015 distribuint a Reus vals de 20 euros a persones amb pocs recursos. En total es van repartir uns 115 vals, el que equival a 2.300 euros, pertanyents a la liquidació de l’Impost de Societats i l’IVA. També van donar part dels impostos a l’escola Dr. Piñol i Aguadé de Cornudella de Montsant.

D’altra banda, constaven a l’ordre del dia altres punts que també van ser aprovats pel ple. D’una banda, es van aprovar els models de relació de declaració de béns patrimonials i el model de declaració d’activitats que proporcionin o puguin proporcionar ingressos econòmics als càrrecs electes i als càrrecs eventuals de confiança. Aquests models, elaborats pel SAM de la Diputació de Tarragona, seran objecte de publicació en el portal de la transparència.

De l’altra, també es va aprovar la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Una resposta a “El Consell Comarcal del Priorat inicia la desconnexió amb Espanya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.