Convocada la trenta-setena edició dels Jocs Florals de Torroja del Priorat

Els de Torroja són, juntament amb els de Barcelona, els únics Jocs Florals que es conserven a Catalunya | El termini d’admissió de treballs acabarà el 15 d’abril de 2016

Torroja del Priorat. Foto: Marçal.C.
Torroja del Priorat. Foto: Marçal.C.

El Centre Cultural i Recreatiu La Unió de Torroja del Priorat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vila, convoca la trenta-setena edició dels Jocs Florals de Torroja del Priorat. Aquests són, juntament amb els de Barcelona, els únics Jocs Florals que es conserven a Catalunya. Se celebren el dissabte abans del segon diumenge del mes de maig, que és el dia que es lliuren aquests guardons literaris, entre els quals hi ha la Flor Natural, l’Englantina d’Or i la Viola d’Or i Argent. L’any passat va ser l’únic en què no es van celebrar des de 1978, quan es va organitzar la primera edició.

Totes les obres presentades als premis ordinaris i extraordinaris han de ser originals i inèdites i escrites en català, i s’han d’enviar per correu ordinari o bé per correu electrònic. En el primer cas, s’han d’enviar dues còpies, sense signar identificades amb un lema, i s’han d’acompanyar d’un sobre tancat, amb el lema i el premi a què aspiren indicats a l’exterior, i el nom i l’adreça de l’autor a l’interior. Els participants infantils i juvenils han de posar l’edat a l’obra i al lema. En cas d’enviament per correu electrònic, els participants han d’enviar les obres a l’adreça jocsfloralstorrojadelpriorat@gmail.com, sense signatura, indicant només el premi al qual opten, el lema i la població de l’autor. L’organització es posarà en contacte amb l’autor de l’obra guanyadora, a través del mateix correu electrònic. El termini d’admissió de treballs, a través d’ambdós canals de participació, acabarà el 15 d’abril de 2016.

El jurat d’aquesta 37a edició dels Jocs Florals de Torroja del Priorat estarà constituït per Jaume Nolla, Fede Cortes i Josep Artigas, i Carles Figuerola, en qualitat de secretari. El jurat es reserva el dret de declarar desert qualsevol premi que no tingui la qualitat suficient, i també el de concedir accèssits. Tots els guanyadors, conjuntament amb el premi, rebran un record d’aquesta diada literària. No es retornaran els treballs. El lliurament de premis se celebrarà el dissabte 7 de maig a les 6 de la tarda.

La darrera edició del Jocs Florals de Torroja, celebrats el 2014, va deixar la Flor natural i dos premis extraordinaris deserts. La Flor natural, el premis de recerca històrica Ardevol i Cabré, així com el de narrativa curta, el Martí Sentis, van quedar sense un guanyador tot i que el jurat va decidir atorgar diferents accèssits. La falsetana Cèlia Cortes es va emportar un accèssit del premi Jaume Ardevol i Cabré amb el treball «Bestiari Festiu del Priorat i el Baix Camp». L’englantina D’or va recaure en l’obra «Terra de déus», de Raimónd Aguiló, nascut a Falset però resident fora de la comarca, mentre que la Viola d’or i Argent fou pel barceloní Albert Garcia, amb «L’escoliosi del marbre». El premi Montsant en la categòria infantil també va quedar desert i en la categoria juvenil el premi se’l va emportar Joel Peris, de Mataró, amb «El Llarg Viatge». En aquesta edició es va atorgar el premi Priorat, a l’entitat o persona de la comarca que ha treballat per la dinamitazació cultural del Priorat, per la defensa del seus valors naturals o per la recuperació del patrimoni històric, al grup musical Bandor’s, per la seva tasca de recuperació de jotes locals.

Premis Ordinaris

Flor Natural
Totes les obres que optin a aquest premi han de parlar de l’Amor o de qualsevol aspecte que giri al voltant de la temàtica amorosa i de les relacions humanes (incloent-hi el desamor o fins i tot l’odi). Cal que tinguin un mínim de 80 versos (línies). Dotat amb 500 euros.

Englantina d’Or
Totes les obres que optin a aquest premi han de parlar de la Pàtria Catalana des d’un punt de vista simbòlic, històric, metafísic o d’exaltació, de la totalitat o només d’una sola part dels països de parla catalana. Cal que tinguin un mínim de 40 versos (línies). Dotat amb 250 euros.

Viola d’Or i Argent
Totes les obres que optin a aquest premi han de parlar de la Fe o l’Espiritualitat de l’ésser humà (des dels aspectes dels creients als dels no creients, temàtica introspectiva, reflexiva o filosòfica, incloent-hi pensaments al voltant de la Vida i de la Mort). Cal que tinguin un mínim de 40 versos (línies). Dotat amb 250 euros.

Premis extraordinaris

Premi Marcel Sentís
A la millor narració curta en prosa de tema lliure. Amb una extensió mínima de deu fulls i màxima de quinze. Dotat amb 500 euros.

Premi Montsant
A la millor poesia o narració curta, d’una experiència viscuda –a casa, a l’escola, a les vacances… –amb una extensió màxima de dos fulls. Hi haurà dues categories:
Infantil: participants de 8 a 11 anys.
Juvenil: participants de 12 a 16 anys.
Dotat amb un lot de material escolar i multimèdia.

Per a més aclariments: tels. 977 83 92 67, de 10 a 12 del matí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.