Cornudella cosmopolita. Pep Farré

La C-242 a Cornudella. (Foto: Carles X. Cabós).

La mitjanit del passat 31 de desembre, una munió de gent s’aplegava, puntual, al peu de les dues torres de l’església de Santa Maria de Cornudella. Als qui omplien el pla no se’ls veia gaire empolainats ni abillats amb vestit de gala; més aviat abundaven les jaquetes de ploma, barrets de llana i folres polars. I és que tal i com ve passant, en aquestes dates els escaladors envaeixen els cingles de Siurana, però també participen de la vida, i de la festa, als carrers i places de Cornudella de Montsant. Essent de fora vila, gairebé tots desconeixien que, afectades per una avaria, aquest cap d’any les campanes no tocarien. Però aquí i arreu la tradició mana, i allà estant s’improvisaren les pertinents campanades que donaven la benvinguda al nou any.

Tot seguit, la festa es traslladava al bar Àtic i al teatre de La Renaixença que, minut a minut, s’atapeïen del personal entusiasmat. No només hi havia «els de sempre». Per a l’ocasió, els d’aquí i els d’allà convergien en l’ànim festiu, contribuint a crear un gran ambient dins i fora els recintes. Retrobaments, petons i abraçades; fins i tot entre els estrangers es distingien cares conegudes d’escaladors que repeteixen gairebé cada temporada. Una gran celebració, i una xardorosa acollida, pel que un any més esdevingué un festival multilingüe d’esbojarrada confusió. Els escaladors locals, -la majoria cornudellencs d’adopció- observàvem cofois l’atracció del nostre poble dins el propi col·lectiu. Al seu temps, els vilatans de naixement s’admiraven –orgullosos- de com Cornudella acollia el cap d’any més cosmopolita del Priorat.

La nit de cap d’any només és un reflex del fenomen que Cornudella experimenta anualment. Si a l’estiu són els oriünds amb segona residència els qui aprofiten les vacances per retrobar-se amb família i amics, és de tardor a primavera quan escaladors d’arreu del món prenen el relleu, reviscolant l’ambient al poble i completant l’heterogeni cicle de la concurrència local.

El càmping, l’hotel, refugis, cases rurals i habitatges turístics són testimonis, cada temporada, d’aquest peregrinatge d’escaladors que, devotament, visiten les parets d’Arbolí, Siurana i Montsant. Sense oblidar, és clar, l’allau de furgonetes i autocaravanes que, dotades de certa autonomia, erren pels encontorns a la recerca d’un indret prou escaient per estacionar. L’escalada, doncs, pot ser un focus d’atracció turística gens menyspreable, i a Cornudella –igual que en altres poblacions com Margalef, Rodellar (Huesca) o El Chorro (Màlaga)- ha esdevingut motor de l’economia local. I més enllà de la transitòria repercussió econòmica, volem destacar un major benefici de caràcter social, sobretot si atenem a l’impacte demogràfic que podem constatar entre aquells que arriben a Cornudella buscant unes parets i hi acaben trobant una llar.

Òbviament, la potència de l’escalada com a reclam d’abast internacional comporta una lògica contrapartida. L’ombra de la massificació, amb la consegüent incidència sobre el medi, posa en qüestió la capacitat del territori per absorbir l’impacte de segons quin volum d’afluència. És en aquest context quan serveis i infraestructures –igualment afectats per la càrrega de la resta d’activitats turístiques- sovint es revelen insuficients per satisfer les demandes (i necessitats) d’un divers i elevat nombre de visitants. Sembla, doncs, comprensible que garantir la sostenibilitat, sens detriment de la qualitat i particularitats pròpies de l’experiència turística local, pugui ser un bon repte de futur.

Aquest darrer any hem sentit a parlar de la candidatura prioratina per a l’adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible, la qual sembla treballar en aquesta direcció. No obstant, amb una minsa representació procedent de l’àmbit de l’escalada, ens consta que aquesta hi ha tingut un mínim ressò. Val a dir que existeix la percepció de què l’escalada no rep el suport que mereix i que la implicació per part dels ens locals i comarcals o bé és poc visible o, tot sovint, va massa a remolc. És així com són iniciatives d’importació o procedents del mecenatge particular les que, de vegades, més semblen aportar al manteniment i bon desenvolupament d’aquesta activitat.

En aquest sentit cal destacar la iniciativa Siurana Rock Project 2015 endegada per la firma de material de muntanya Black Diamond. Des d’una òptica empresarial, però amb un esforç pedagògic i de conscienciació, aquesta firma estatunidenca pretén posar a l’abast algunes eines que facilitin una afluència sostenible a les zones d’escalada. Compensar a la muntanya i a la comunitat d’escaladors per tot allò que els ha fet créixer com a empresa. Amb aquesta filosofia, Black Diamond instal·lava sanitaris «Poly Klyn» als principals aparcaments de Siurana, promovia una jornada de neteja i patrocinava el reequipament d’algunes vies de Montsant. Sens dubte, una experiència a valorar i que comptà amb la participació, assessorament i mediació d’alguns escaladors locals que, a títol personal, van prestar-se a col·laborar.

La «nit de marxa» es tancava a l’alba, augurant fortes ressaques. Sota el signe del bon ambient, la festa posava de manifest el dinamisme i la vida que el flux d’escaladors ha propiciat. La roca, Siurana, Montsant en són causa, però no exclusiva. No hi ha dubte que els forasters també es fan ressò de la bona acollida i el tracte rebuts en un paisatge singular del que, a part d’un grapat de vies, sovint s’enduen amistats, bons records i un cúmul d’experiències que els conviden a tornar.

__

Podeu llegir l’article original, amb fotos, al blog de Pep Farré, escalador, bomber i historiador veí de Cornudella de Montsant. Podeu trobar els seus articles al blog d’escalada «Algunes Vies Bones».

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.