Capturats per l'economia

Pere_Marin_120x74_blancCapturats: acció de capturar un territori a una o diverses persones (presoners). Aquesta és la definició de capturats en el context d’un conflicte bèl·lic, però també hi ha altres formes de captura, aplicables a l’entorn jurídic, policial, científic, geològic i una llarga llista que podem trobar en tota mena de diccionaris.

En cap d’ells trobarem la definició de «Captura econòmica», però aquesta existeix, i ha convertit la humanitat en la seva presonera. Fa molt que sóc conscient de la seva existència, però fins ara no trobava les paraules adequades per definir-la. Dies enrere vaig llegir una entrevista que se li va fer a Rodriguez Maradiaga President de Càritas Internationalis, a la pregunta «Quin és el problema del sistema financer actual?» Maradiaga contestà: «L’economia ha marginat a l’ètica, ha deixat a l’ètica a part, totes aquestes crisis econòmiques comencen per la cobdícia, per aquest desig exagerat d’enriquir-se sense cap tipus de regles morals i sense importar a qui se’n portin per davant. Per solucionar-ho, l’economia ha de tenir una dimensió humana, és a dir, que ha de ser una economia social».

A la meva manera de veure l’economia mundial es practica sense cap tipus d’escrúpols, deixant de banda l’ètica i els valors morals, i no estic parlant de religió. Una minoria totpoderosa econòmicament sedueix a tot aquell individu que es deixi seduir (difícil resistir-se) perquè consumeixi i consumeixi productes que en realitat no necessita, amb l’excusa que en adquirir-los tindran una vida millor, i a la resta, els aboquen a la pobresa. Aquesta és l’economia mancada d’honradesa i sense ètica, que creix cada dia més i es va estenent per tot el planeta, la culpable que cada dia hi hagi més pobres, més misèria, més fam, més fred a les llars, més morts per aquestes causes, i fins i tot guerres, perquè les forces involucrades per interessos econòmics són enormes, i els governs no són més que titelles en mans d’aquestes forces. En conseqüència, al costat de l’aire que respirem, ja massa contaminat per aquests interessos, es fa present la manca de sinceritat o l’ocultació de la veritat dels líders polítics mundials de l’anomenat occident desenvolupat i democràtic.

Els pobres no poden esperar, són una emergència social, en paraules de Maradiaga. Recordo en un lloc d’Etiòpia (Wukro), quan els més pobres dels pobres, amb l’ajuda d’ONG i missioners, aconseguiren accedir a la pagesia, i després de tant esforç no van poder, posar preu a les seves collites, ni tan sols ho pot fer el Govern etíop, perquè el preu el posa la borsa de Chicago. Diguin-me: – És això una economia ètica?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.