Neixen una trentena de tortugues al Parc Natural de Montsant en cinc anys

Els cinc exemplars de tortuga mediterrània nascuts a l'estació de cria de la Morera. Foto: Cedida.
Els cinc exemplars de tortuga mediterrània nascuts a l’estació de cria de la Morera. Foto: Cedida.

Aquesta setmana han nascut 7 tortugues mediterrànies a l’estació de cria de del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant

Aquesta setmana han nascut 7 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) a l’estació de cria de del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant. Aquests exemplars, en un futur, passaran a formar part de les poblacions reintroduïdes al parc.

Des de l’any 2005, la Generalitat de Catalunya duu a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural de Montsant amb l’objectiu d’aconseguir una població viable a la zona. L’any 2011, en el marc d’aquest projecte, en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), es va posar en marxa l’estació de cria, al costat de l’edifici de la seu, amb 5 tortugues. La finalitat de l’acció era apropar aquest rèptil a tots els visitants i donar a conèixer el projecte, a més de reproduir-lo. Gràcies a aquesta iniciativa, hi han nascut des de llavors més de 30 exemplars. Actualment, després de diverses reintroduccions, el nombre total de tortugues al parc és de més de 2.600 individus.

El projecte forma part de les activitats d’educació ambiental per divulgar l’existència d’aquesta espècie en perill d’extinció alhora que facilita exemplars per a la reintroducció.

La tortuga mediterrània i l’educació ambiental

Tan important és la gestió de la conservació de la tortuga mediterrània com la divulgació de la seva existència i del projecte de reintroducció. En aquest sentit, l’estació de cria ofereix informació per conèixer la biologia i comportament de l’espècie i duu a terme accions didàctiques destinades a fer participar els nens i nenes dels municipis del Priorat i de les comarques veïnes.

La tortuga mediterrània és un element més del patrimoni biològic de l’espai natural. Els visitants han d’adoptar una actitud de respecte quan se’n trobin alguna. Si es produeix aquest fet, més enllà d’apartar-la davant algun perill, la tortuga no s’ha d’agafar. Cal deixar-la fer el seu camí.

Una espècie en perill d’extinció

La tortuga mediterrània té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

Exemplars de tortuga mediterrània, a l'estació de cria de la Morera. Foto: Cedida.
Exemplars de tortuga mediterrània, a l’estació de cria de la Morera. Foto: Cedida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.