«La coordinació entre els diferents cossos d'emergències va ser excel·lent»

Punt de control de trànsit, ubicat a Cornudella de Montsant, a la carretera de la Morera. Foto: Carles Llavaneras.
Punt de control de trànsit, ubicat a Cornudella de Montsant, a la carretera de la Morera. Foto: Carles Llavaneras.

Finalment, segons els Bombers, es van cremar 31 hectàrees, 30 de les quals dins el terme municipal de Cornudella, i una dins el terme de la Morera. Del total d’hectàrees afectades, vint-i-cinc pertanyen al Parc Natural de Montsant. Pràcticament tota la zona afectada era arbrat —pi blanc— i matoll, només una petita part és de conreu agrícola, que en principi sembla que no es va veure molt afectat.

No ha estat l’incendi més gran que ha patit el parc en els darrers anys, ni de bon tros, però la magnitud de la tragèdia hauria estat molt pitjor de no ser per la ràpida actuació dels cossos d’emergències. Neus Miró, directora del parc, no dubta en qualificar la tasca feta d’«excel·lent». «La coordinació entre bombers, agents rurals, voluntaris, ADF de Cornudella, Ulldemolins i la Morera va ser perfecta. La immediatesa d’actuar ràpidament va ser exemplar i la veritat és que van treballar de valent. Aquest és un dels aspectes que hem volgut agrair a través de les xarxes socials, i també directament als diferents cossos, l’agraïment per la feina feta i el suport que hem rebut».

Segons l’alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó, els bombers i cossos d’emergències «van actuar molt ràpid, i vam estar molt ben informats en tot moment». Des del parc natural també reconeixen la bona informació de què van disposar: «ens van convocar al punt de control de trànsit, que estava ubicat a Cornudella, on vam fer una reunió el mateix dissabte a la tarda, una altra a la nit, i l’endemà a les 10 del matí ens van tornar a informar de tots els aspectes: perímetre, on estaven ubicats els camions, quants operatius hi havia, quants mitjans aeris, etc». Les autoritats locals i del parc també van rebre el suport in situ del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, i de Joan Carles de la Monja Martín, responsable dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona.

El foc ha afectat vint-i-set propietaris de finques, atès que el que s’ha cremat és de propietat privada. Sobre les actuacions a emprendre a la zona afectada, Miró afirma que «el parc no farà cap proposta fins que els tècnics no hagin fet l’informe i la primera valoració en l’àmbit ecològic, com podria ser la pèrdua d’algun hàbitat prioritari, alguna espècie endèmica; en aquest sentit sembla que el valor ecològic d’aquesta zona no era d’alta importància, és més greu l’impacte paisatgístic». Dins la zona cremada es troba un tram del camí dels Cartoixans. Ara per ara, el que es farà des del parc serà «esperar l’informe tècnic, que encara tardarem uns dies a tenir».

A falta de confirmació oficial, tot apunta que l’incendi va ser provocat. Actualment tot «està en mans dels agents rurals, que ja tenen controlats els dos perímetres on es van iniciar els dos focus, i tenen oberta la investigació sobre aquest tema» segons la directora del parc, que també explica que «hi ha dos punts d’inici del foc, un és a peu de carretera, i un altre a la part interior del barranc de la zona del mas d’en Salvat». En cas que es confirmi que l’incendi va ser provocat, Neus Miró no té dubtes que el responsable ha de ser «alguna persona amb molt poc coneixement i molt poca dignitat, i que no sap del valor ecològic i patrimonial i paisatgístic que s’ha pogut perdre al territori».

Sobre el desallotjament de l’ermita de Sant Joan del Codolar, Salvadó aclareix que no hi va haver cap desallotjament a càrrec dels bombers, tot i que aquests, explica, «van demanar que l’Ajuntament es posés en contacte amb l’ermitana que hi viu —la Montserrat—, perquè abandonés el lloc per precaució». Així es va fer, i la Montserrat va baixar al poble, segons confirma l’alcalde cornudellenc.

En els darrers anys el Parc Natural de Montsant ha patit altres incendis de major magnitud, el darrer dels quals l’any 2012 a la zona de Cabacés, quan van cremar gairebé 120 hectàrees, en aquest cas l’incendi el va provocar un llamp.

GALERIA DE FOTOS | Incendi Montsant 29 d’agost 2015 (PrioratDiari.cat)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.