El Jubileu del VIIIè Centenari de la Reconquesta (1953). Recull de fotografies.

Siurana va celebrar el Jubileu del 9 de maig de 1953 coincidint amb el el VIIIè Centenari de la reconquesta (1153). Aquesta coincidència va fer que aquell jubileu fos el més recordat fins la data d’avui. Entre d’altres motius, per que la commemoració d’aquell VIIIè Centenari va comptar amb un avantatge molt important respecte als set anteriors: era el primer que es podia fotografiar. Aquell dia del Jubileu de 1953 s’hi van aplegar més de 4.000 persones, amb la presència de les principals autoritats comarcals i provincials de l’època. El següent serà l’any 2053. El Jubileu de Siurana és una celebració antiquíssima, doncs se celebra des de l’any 1692.

La comitiva surt de Cornudella, en direcció a Siurana pel camí vell (no existia la carretera, ni tan sols la pista que hi havia abans de la carretera) amb el cardenal al capdavant.
La comitiva surt de Cornudella, en direcció a Siurana pel camí vell amb el cardenal al capdavant.
Siurana_jubileu1953_001
El Cardenal Benjamín Arriba i Castro, pujant a la mula que els veïns de Siurana li van oferir per arribar més còmodament fins a Siurana desde Cornudella -els demés anaven a peu, no cal dir-ho-. La foto és una estampa típica de l’època: mossens, autoritats i guàrdia civil, el pa nostre de cada dia en qualsevol celebració important d’aquells anys. Darrera seu hi anaven la resta de mortals: veïns de tota la comarca i fora d’ella es van aplegar aquell dia a Siurana, en un nombre de 4000 persones!
Siurana_jubileu1953_002
La comitiva -llarga comitiva- arribant a Siurana.
Siurana_jubileu1953_003
Al capdavant, les autoritats, encapçalades per les autoritats religioses. Seguidament les autoritats civils i militars provincials, i després les autoritats locals: els alcaldes de Cornudella, Ulldemolins, la Morera, Arbolí, Vilanova de Prades, Poboleda i Siurana. Tancaven la comitiva les comunitats religioses del seminari de Tarragona, del monestir de Poblet, Mercedaris de Reus, etc etc.
Gent vinguda de tot el Priorat i part del Baix Camp, acudeixen a la celebració.
Gent vinguda de tot el Priorat i part del Baix Camp, acudeixen a la celebració.
Siurana_jubileu1953_005
Altres autoritats que no es van perdre el jubileu: el governador civil, González Sama; el governador militar, Baldrich, el president de la diputació, Guasch; tots ells membres de la Junta d’Honor.
Siurana_jubileu1953_004
Siurana, en la dècada de 1950, amb gairebé totes les cases abandonades i amb gran perill de desaparèixer com a poble. L’any 1939 encara hi havien 92 veïns. L’any 1953 en quedaven 18.
La processó, a punt de començar, a un quilòmetre del poble, més o menys. En la fotografia podem veure al sr. Cardenal Arriba i Castro; el Bisbe de solsona, Viçens Enrique i Tarancón; els alcaldes de tarragona, Reus, Diputats provincials, etc...
La processó, a punt de començar, a un quilòmetre del poble, més o menys. En la fotografia podem veure al sr. Cardenal Arriba i Castro; el Bisbe de solsona, Viçens Enrique i Tarancón; els alcaldes de Tarragona, Reus, Diputats provincials, etc…
Siurana_jubileu1953_017
La gran gernació ho ocupava tot. Van venir de tot arreu, amés dels pobles veïns, també es van fer autocars des de Tarragona, Valls, L’Espluga de Francolí, Montblanc, Alforja, Ulldemolins, Falset, Reus…
El cardenal Arriba y Castro corona solemnement la Mare de Déu de Siurana. Un esquadró d'avions sobrevolava llençant flors des de l'aire. Al centre de la imatge, mirant cap a la càmera, mossèn Joan Ciurana.
El cardenal Arriba y Castro corona solemnement la Mare de Déu de Siurana. “Un esquadró d’avions sobrevolava llençant flors des de l’aire”. Al centre de la imatge, mirant en direcció a la càmera, mossèn Joan Ciurana.
Davant l'església de Santa maria de Siurana l'espectació era màxima. Poques vegades en tota la història del petit poble (qui sap si mai) es deu haver vist tanta gent a Siurana.
Davant l’església de Santa maria de Siurana l’espectació era màxima. Poques vegades en tota la història del petit poble (qui sap si mai) es deu haver vist tanta gent a Siurana.
Començament de la processó de la tarda.
Començament de la processó de la tarda.
Màxima solemnitat. Els assistents es podien comptar per milers.
Màxima solemnitat. Els assistents es podien comptar per milers.
Siurana_jubileu1953_009
La Processó, passant per la Plaça.
El cardenal portant el Santíssim Sagrament.
El cardenal portant el Santíssim Sagrament.
Inauguració de la Creu del Centenari. El 9 de maig de 1953 "a dos quarts de cinc de la tarda", dins els actes commemoratius, es va inaugurar la creu monumental commemorativa del VIIIè Centenari de la reconquesta.
Inauguració de la Creu del Centenari. El 9 de maig de 1953 “a dos quarts de cinc de la tarda”, dins els actes commemoratius, es va inaugurar la creu monumental commemorativa del VIIIè Centenari de la reconquesta.
Siurana_jubileu1953_013
El prelat pronuncia el darrer discurs de la diada commemorativa.

a


(Fotos i informació extreta de: “Ciurana, aportació a la història, als 40 anys del XVIIIè centenari de la reconquesta” de Jaume Ciurana i Sans (podeu trobar un enllaç a aquest llibre a la “Llibreria d’Aquí” de CornudellaBlog.cat).Article publicat a Cornudellaweb.com: 2000. Originalment aquest document estava dividit en tres pàgines: “El Jubileu de Siurana” sobre l’orígen del Jubileu, i dues pàgines de fotos: “El Jubileu de 1953 – Recull de fotografies en blanc i negre” i “El Jubileu de 1953 – Recull de fotografies en blanc i negre II”. Modificació del document (Cornudellaweb.com): 16 d’abril de 2010. Publicat a CornudellaBlog.wordpress.com, amb el mateix text i les mateixes imatges: 14/04/2014. Publicat a Cornudellablog.cat, separat de la part que feia referència als orígens del Jubileu, amb text ampliat, imatges noves i imatges redigitalitzades: 09/05/2015.


a

2 respostes a “El Jubileu del VIIIè Centenari de la Reconquesta (1953). Recull de fotografies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.