Gabriel Juncosa (1580?-1654). Un mossèn caragirat a la guerra de separació.

Gabriel Juncosa (1580?-1654). Un mossèn caragirat a la guerra de separació. Miquel Martorell Garau.

Fill de la vila, no tenim certesa de l’any de naixement. Emparentat amb els Piquer de la Plaçaa (Joan Piquer, batlle des de 1627 fins 1630), i nebot de Gabriel Piquer, fill de Joan, mestre de cases; tots ells fundadors del benefici de Sant Miquel, a la parroquial de Cornudella (1).

Els seus pares foren Jaume Juncosa i Magdalena. Obtingué un benefici a Ulldemolins. Apareix com a ecònom regent de Cornudella del 12.07.1643 fins el 17.01.1644. El benefici fundat pels seus parents, el manté des de 1603 fins a la seva mort.

L’any 1651 ens el trobem a Siurana. Ensenya el camí a les forces invasores, de bracet amb un altre clergue, Rv. Domingo de Tivissa; i un cop assaltat el castell i la vila, dóna confessió al batLlle de Siurana, Pere Juncosa, abans de ser executat (2). L’any 1653 el trobem com a rector d’Arbeca, ou fou llargament empresonat per opinions d’aquell temps borrascós i en premi d’aquells sofriments lo rey lo elegí Bisbe d’Empúries (3). Doctor en Teologia i Dret Civil i Canònic, morí a Cornudella, sent bisbe electe, la vigilia de Nadal de 1654, per la picada d’un animal verinós mentre passejava al mas de la Coma de Cal Ferreret (4).

………..

(1) Trec les noticies de l’escriptura de la fundació del benefici, a l’Arx. Parroquial i de les notes de Pau Fort (id).
(2) Noticia de l’A.H.A. Diocessà de Tarragona, vol. 19 (Siurana 1555-1652); l’execució fou el 31.07.1651. El castell era en mans de forces de la Generalitat, i resistí l’assalt de les tropes castellanes del Govenador de Tarragona; un cop ocupada, Felip IV maná als homes de la Comuna del Camp que pujessin a abimar el castell.
(3) Aquesta noticia de Càndid Llaveria (Arx. Parr.) i l’anterior ens confirma la seva col·laboració amb les tropes castellanes i l’empresonament a càrrec de la Generalitat; i posterior elecció episcopal de part de Felip IV i d’Olivares; tot un personatge.
(4) La noticia da de Càndid Llaveria, en la relació de rectors i regents (Arx. Parr.).


Gabriel Juncosa (1580?-1654). Un mossèn caragirat a la guerra de separació. Miquel Martorell Garau, 1993.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.