Pere Audí presenta "Malanyet" al Celler Cooperatiu de Cornudella

Tot seguit tindrà lloc la presentació del nous vins del celler, el Troies blanc i el Troies rosat, de la collita 2014

Malanyet_apaisat_576px

 

Diumenge 19 d’abril a 2/4 d’1 del migdia tindrà lloc al Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant la presentació del llibre “Malanyet” (Edicions 1984), amb la presència del seu autor Pere Audí, i de Jaume Teixidó, director de l’Arxiu Comarcal del Priorat. L’acte tindrà lloc a la sala de tast del Celler Cooperatiu (planta baixa). En realitat, es tracta d’una activitat doble, donat que en acabar la presentació del llibre, es presentaran dos nous vins del celler, el Troies blanc i Troies rosat, corresponents a la collita 2014.

Malanyet és el nom d’una barriada popular de Falset envoltada pels petits pobles de la comarca del Priorat com ara el Masroig, els Guiamets, el Molar, Marçà, Bellmunt o Capçanes. L’autor ens trasllada a aquestes terres al principi del segle XX, període històric que coincideix amb el moment de construcció del Celler Cooperatiu de Cornudella. La vida social, les peripècies polítiques i la seva relació amb el que passava al món s’expliquen amb una ironia molt pròpia de la gent senzilla que pren distància del drama de la seva vida i fa del viure el moment l’única manera de no amargar-se. La sang arriba al riu tal com, efectivament, passava aleshores. Els eufemismes no estaven al seu abast: hi havia amics i enemics irreconciliables. Els rics vivien molt bé; els de sota, força malament. De fet… com ara. Al llibre hi són tots: carlins, lligaires, anarquistes, el sometent, la guàrdia civil, jornalers, minyones, capellans i agitadors de tota mena.

Cada capítol té el nom d’un personatge protagonista i, a través dels seus ulls, veiem el que passava dia a dia. La majoria de les històries són fets documentats, tot i que la posada en escena és inventada.

Pere Audí ha explicat que «presentar el Malanyet és un plaer i fer-ho a Cornudella em fa il·lusió perquè Cornudella té cert protagonisme dintre de la novel·la. Un personatge real de la localitat em va servir d’inspiració. De fet, vaig intentar posar un mica de cada poble de la comarca i, encara que no ho vaig aconseguir del tot, la comarca, com un tot, entesa en sentit ampli, la seva història, el seu paisatge, la seva gent… són els veritables protagonistes de la narració».

Pere Audí Ferrer (Tortosa, 1956), és mestre a l’escola de Marçà i gran coneixedor i investigador de la història del Priorat. Autor de «El Porvenir 1916-1936: Vint anys de cooperativisme obrer a Falset» (2004), treball que va guanyar el mateix any el premi Jaume Ardèvol i Cabrer als Jocs Florals de Torroja del Priorat. L’any 2007 va publicar «Quan a Falset es construïen les escoles», i el 2010 «Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923)», amb el que va tornar a guanyar l’any 2009 el premi Jaume Ardèvol i Cabrer. «Malanyet» (2013) és la seva primera obra de ficció. També és coautor de diversos llibres i ha escrit abundants articles sobre història, molts d’ells publicats en diferents mitjans prioratins amb els que col·labora, com la revista del Centre d’Estudis del Priorat ‘Lo Violí’ o PrioratDiari.cat, del qual és coordinador de la secció Històries del Priorat, títol homònim del blog de Pere Audí, amb el qual es va inspirar la secció del digital prioratí. PrioratDiari.cat ha publicat recentment una entrevista amb Pere Audí.

Presentació de Troies blanc i Troies rosat

A continuació de la presentació de “Malanyet”, el Celler Cooperatiu de Cornudella convida a tothom a l’acte de presentació del nou Troies blanc i rosat corresponent a la collita 2014.
Un cop finalitzat el procés d’embotellament i etiquetatge, el Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant vol donar a conèixer públicament la nova anyada del seu vi jove per excel·lència, Les Troies, i és per això que oferirà un tast obert a tothom tant del blanc com del rosat. Aquesta ha estat una anyada difícil pel que fa a la meteorologia, fet que ha complicat molt les tasques a la vinya i ha donat molta feina al celler. Els vins resultants, molt interessants i complexes, compten amb notes minerals més destacades respecte a altres anys.

El tast anirà dirigit per l’enòleg del celler Òscar Usles, i anirà maridat amb una tapa-degustació. La presentació de la nova anyada tindrà lloc a la carretera, just davant de la porta de la botiga del celler. Les Troies blanc és un vi elaborat majoritàriament a partir de la varietat macabeu, amb l’aportació interessant de la varietat garnatxa roja i, sobretot, la local planta bona. És un vi ideal per acompanyar plats lleugers, aperitius, peixos i mariscs. Pel que fa a Les Troies rosat, és un vi elaborat a partir de les varietats autòctones garnatxa i carinyena, i és ideal per acompanyar amanides mixtes, xarcuteria, plats de pasta i pizzes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s