Territori i Sostenibilitat reforça el servei de transport públic

Benjamí Cubillo, Meritxell Cardona i Ricard Font a l'acte al Consell Comarcal.
Benjamí Cubillo, Meritxell Cardona i Ricard Font a l’acte al Consell Comarcal.

 

La inversió en transport públic al Priorat s’incrementarà en 150 mil euros, passant als 450 mil euros anuals. S’amplien els serveis en línies existents i se’n creen de noves

El Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en marxa aquest any un seguit de mesures per tal de millorar les comunicacions amb transport públic al Priorat. Així ho va anunciar ahir dilluns el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, que va presentar al consell comarcal les conclusions de l’Estudi de millora dels serveis de transport públic, elaborat amb la participació de les administracions locals de la comarca. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, juntament amb el Subdirector General de Coordinació i gestió, Benjamí Cubillo, i el President del Consell Comarcal del Priorat Joan Carles Garcia van detallar les novetats i adequacions del servei de transport públic a la comarca, destinats a donar una major resposta a les necessitats reals i eficiència dels recursos actuals.

L’estudi ha estat realitzat pels serveis tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat amb la participació activa, mitjançant enquestes i entrevistes, del el consell comarcal del Priorat i dels Ajuntaments de la comarca per definir de forma consensuada les propostes que han de contribuir a la millora de la mobilitat en transport públic de la comarca. Dins de les mesures proposades s’inclouen actuacions tant de la millora dels serveis actuals, com la coordinació de la xarxa de transport escolar amb la regular, la creació de nous serveis de transport a la demanda i millores a nivell tarifari i de la informació als usuaris.

Segons ha explicat la Delegada de l’Ajuntament de Cornudella a l’Institut Montsant i consellera comarcal Meritxell Cardona «la despesa de la Generalitat anual a la nostra comarca rondava els 300 mil euros, i partir d’ara, la inversió s’incrementarà en 150 mil euros, passant als 450 mil euros anuals, per a una població de 9.000 habitants». «El sector nord del Priorat venia patint un perjudici respecte a altres zones de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre», fet que ha estat compensat amb un increment notable dels serveis. A principis d’any, ja va començar a circular el servei que cobreix la franja de mig dia entre Reus – Cornudella – Ulldemolins, però ha calgut un estudi especial per a la concessió de la conexió setmanal amb Falset i la llargament reivindicada ruta de tornada dels estudiants amb estudis post obligatoris que no disposaven d’un retorn apropiat als seus horaris. Al respecte d’aquesta connexió, Cardona conclou dient que «es va realitzar una enquesta a través del Consell Escolar del l’Institut Montsant per determinar els alumnes i exalumnes que estarien interessats en el servei, ja que en principi s’havia descartat». «S’ha tingut en compte la necessitat de protegir a aquest sector d’usuaris per la seva vulnerabilitat i la dificultat que suposa a les families conciliar la vida educativa amb la familiar». La posada en marxa està prevista per al 4 de maig.

D’altra banda, Cardona ha informat que «durant el 2015 s’acabarà de planificar el projecte d’unificació tarifaria a la nostra zona, de cara al 2016, cosa que voldria dir que amb una targeta amb xip es podria pujar en un transport públic a la comarca i arribar fins al metro de Barcelona aplicant la tarifació corresponent».

Coordinació de la xarxa de transport escolar amb la regular

Durant el desenvolupament d’aquest estudi ja s’ha dut a terme una actuació important per tal de millorar l’accessibilitat d’una part important dels municipis del Priorat amb Falset i Cornudella de Montsant. Aquesta actuació ha consistit en aprofitar les places lliures dels serveis escolars actuals existents perquè els ciutadans del Priorat puguin fer ús també d’aquest servei. En concret, aquestes línies de transport escolar són:

—Ulldemolins – Cornudella de Montsant
—Poboleda – Cornudella de Montsant
—La Morera de Montsant – Cornudella de Montsant
—La Vilella Alta – la Vilella Baixa
—Els Guiamets – Capçanes – Marçà – Falset
—Margalef – la Bisbal de Falset – Cabacés – Falset
—Porrera – Pradell de la Teixeta – Falset
—La Vilella Alta – Gratallops – Falset
—Capafons – Prades – Cornudella de Montsant

Més expedicions i nous serveis a la demanda

Pel que fa a noves expedicions, d’una banda, a partir del proper mes de maig, s’incrementarà en 1 expedició d’anada i 1 de tornada l’oferta de la línia entre Reus i Prades, passant per Cornudella de Montsant i Ulldemolins. D’aquesta manera els estudiants que acaben a les 15h a Reus, tindran una nova expedició a les 15:30h per tornar al Priorat.

D’altra banda, durant el tercer quadrimestre de 2015 es posaran en marxa un paquet de mesures que inclouen l’increment d’expedicions de línies regulars i nous serveis a la demanda, que permetran que diversos municipis del Priorat accedeixin amb transport públic a la capital comarcal, centres sanitaris de referència i altres poblacions de referència fora de la comarca.

Els serveis previstos són els següents:

—Línia Falset – Móra d’Ebre (Hospital): Increment dels serveis actuals de 3 expedicions d’anada i 3 de tornada de dilluns a divendres feiners a 4+4 i posada en servei de 2+2 expedicions els dissabtes.

—Línia la Figuera – Reus: Incrementar el servei actual de Falset a Reus de 4+5 expedicions de dilluns a divendres feiners a 5+6 i els dissabtes feiners passar de 2+2 a 3+3. Pel que fa el tram entre la Figuera i Falset també s’incrementa en 1+1 expedicions de manera que en tindrà 2+2 de dilluns a divendres feiners.

—Línia la Figuera – Móra d’Ebre: Incrementar el servei actual 1+1 que funciona com a servei a la demanda els dilluns, dimarts i dijous a 1+1 de dilluns a divendres.

—Nou servei Ulldemolins – Cornudella de Montsant – Porrera – Falset: Nou servei de transport a la demanda d’1+1 expedicions que connectarà els dimarts els municipis del nord del Priorat amb la capital comarcal, aprofitant el dia de mercat a Falset.

Altres actuacions

A més, es desenvoluparan un conjunt d’actuacions de millora en la comunicació i informació a l’usuari com l’edició d’una guia informativa on es reculli tot el transport públic de la comarca, la millora de la informació a les parades i informació a través del planificador de rutes de la Generalitat “Mou-te”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.