Joaquim Piñol Massot: Un advocat fundador de la C.R.A. La Hispania. Miquel Martorell Garau

Neix a la vila a dos quarts de quatre del matí de l’11 de juny de 1853, i és batejat pel Rv. Manuel Vinyes, ex monjo de Poblet (1).

És important dibuixar la línia familiar. Son pare, Josep Piñol Boquer, advocat, fou notari a Cornudella i a Barcelona; els seus coneixements de llatí li permeteren traduir i comentar l’obra del jurista romà Vini. Amic del metge Joaquim Ferrandis Piñol, el substituí l’any 1843 en el càrrec de capità de la 2 Companyia de les Milícies Nacionals de Cornudella (2).

El seu avi, el Dr. Joaquim Piñol Domingo, fou Visitador General dels Apotecaris de Catalunya, i oficial de somatent a la Guerra del Francès (3).

Son germà, Felicià Piñol Massot (4), fou Registrador de la Propietat a Reus i Lleida, on morí i el van dur a enterrar a Cornudella. Fou voluntari a la Guerrra de Cuba, trobant-se de Registrador a Humaco (Puerto Rico). Mentre era Registrador a Castrojeriz fundà allá un Sindicat Agrícola, a imitació del qual promogué la constitució a Cornudella del Sindicato Agrícola Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato (1904), junt amb el diputat a Corts Xavier Rabassa i altres de la vila.

Joaquim Piñol Massot estudià Lleis a Barcelona, on exercí d’advocat. L’any 1883 es casa amb Josefa Agulló Prats, filla d’Armengol A. Espacier de Sort (catedràtic de Dret a Cervera) i d’Antònia P. Yxart de Gerri (5). El 19 de gener de l’any següent ja el trobem exercint a Falset.

Un moment important de la seva actuació és la fundació, l’any 1909, de la COMPAÑÍA REUSENSE DE AUTOMOVILES LA HISPANIA. El 13 de març se signa l’escriptura per la qual es constitueix una societat de cotxes de línia, amb un capital de 700 accions de cent pessetes i amb la participació de la casa Hispano Suiza de Badalona, de Juan Vilella-Sociedad en Comandita, i de vuit accionistes més (d’entre ells, Joaquim Piñol i Miquel Aragonés Adzeries de Cornudella).

El President del primer Consell d’Administració fou Joaquim Piñol Massot (6). El mateix any, els cotxes de La Hispania arribaven a la vila; i dos anys més tard uns comissionats de Sant Boi del Llobregat pactaven amb l’advocat Joaquim la compra de les arraconades diligències de cavalls, per tal d’obrir el servei Sant Boi-Barcelona.

En morir, els seus fills i nets seguiren pels camins del Dret i la Medicina (7).

****

(1) Llibre de Baptisme VII fol.419; aquest monjo exclaustrat per la revolta 1836, Miquel Vinyes Domingo, de Cal Carletes, morí el 17.09.1854 de còlera, contagiat en atendre els apestats de la vila.
(2) Llibre de les Determinacions VI fol. 167 i 167 y.
(3) Diverses notícies apareixen a Notas para la historia de Cornudella, Barcelona-Zaragoza, 1969, de son fill JOSEP PIÑOL AGULLO.
(4) 1764-1929.
(5) Llibre de Baptismes IX fol. 318.
(6) He d’agrair l’amabilitat del Sr. Martínez i altres treballadors de la Companyia, que m’han permes prendre anotacions de l’escriptura fundacional. El maleix any arriben els primers cotxes de la Hispania a la vila: són els Hipano-Suiza B-352 i B-353, conduíls pels xofers Garcia i Saura.
(7) Op. cit., pág. 87.


Breu galeria de gent de la vila (aportacions a l’història de Cornudella de Montsant: Miquel Martorell, Siurana desembre 1993): UN ADVOCAT FUNDADOR DE LA C.R.A. LA HISPANIA: JOAQUIM PIÑOL MASSOT (1853- ). Publicat a Cornudella Blog: 15 febrer 2015.


4 respostes a “Joaquim Piñol Massot: Un advocat fundador de la C.R.A. La Hispania. Miquel Martorell Garau

 1. Felicitats per aquesta excel.lent semblança d’un dels personatges de la nissaga Piñol, alguns dels quals, encara que lluny del poble ens hi sentim molt propers.
  Felicitats per la vostra tasca, recuperant i posant al dia tot alló que conforma la història del territori

 2. Les preguntes son:: Perquè el cotxe de línea passava pel pont dela Fonteta i no pas pel pont de l´Intim que creuava el barranc de Sant Joan per la carretera?

  Quant es va construir el Pont de l´Intim ?

  1. Hola Joan,

   En aquest enllaç potser hi trobes resposta almenys a part de les teves preguntes:

   https://prioratdigital.wordpress.com/2016/11/02/vint-dues-coses-que-no-sabieu-sobre-cornudella-montsant/

   “Un cop l’Ateneu mig tancà, un gran aficionat al teatre Zacaries Piqué i els seus amics formaren la societat de l’Íntim (1909). L’escenari té un regust antic i noble. Quan hi hagué més locals al poble aquest tingué un to més senyor i acomodat; Cambó hi feu els seus mítings en venir al poble. Dóna pas al pont construït amb la nova carretera l’any 1873; que les tropes republicanes en retirada volaren el gener de 1939. Fou reconstruït pels batallons de Regiones Devastadas, incorporant també veïns necessitats”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.