Una copa olímpica de 1936 a la vila: La copa President Companys. Miquel Martorell

Una copa olímpica de 1936 a la vila: La copa President Companys. Miquel Martorell Garau (1992).

La copa President Companys, després de molts tombs, actualment es troba al despatx de l'alcaldia de l'Ajuntament de Cornudella de Montsant. Foto: Carles X. Cabós
La copa President Companys, després de molts tombs, actualment es troba al despatx de l’alcaldia de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant. Foto: Carles X. Cabós

Aquest any de cites olímpiques, es oportú deixar escrit com i de quina manera ha arribat a la vila la COPA PRESIDENT COMPANYS de la federació Catalana d’Escacs, de 1936.

Cal recordar que l’any 1936, en fer-se els Jocs Olímpics a Berlín, sota la fèrula nazi, les forces d’esquerra de tot el món, amb l’impost del Govern de la Generalitat promogueren una gran OLIMPÍADA POPULAR. Prevista primer des del 22 fins el 26 de juliol de 1936, s’amplià des del 19 (diumenge) pel gran nombre d’inscripcions d’atletes d’arreu del món. Aquesta gran Olimpíada Popular no es pogué iniciar ja que a les cinc de la matinada del diumenge 19 de juliol, diverses guarnicions militars de Barcelona se sublevaren i volgueren avançar cap al centre de la ciutat, on foren vençudes per les forces leials a la República (guardies d’assalt, i guardia civil), i per l’empenta popular. Molts d’aquests atletes, s’allistaren després en la defensa de la República, i crearen els primers nuclis dels «internacionals». Els règims feixistes europeus (Alemanya i Italia) vengueren la idea que l’Olimpíada Popular era una tapadora per crear un cos d’exercit internacional per a la revolució roja contra el Govern de la República; i que per aturar-la s’avançaren les forces marroquines del subievat general franco.

I bé. Doncs resulta que la federació Catalana d’Escacs, havia aconseguit d’Esports de la Generalitat una gran copa (PRESIDENT COMPANYS) com a guardó de la competició de l’especialitat dins l’Olimpíada Popular. I estava exposada al local social, que no era altre que un bar-cafeteria de primer pis al carrer Hèrcules, entre la Casa de la Ciutat i la placeta de St. Just.

I en aquest local hi treballava com a mosso de barra, un cornudellenc: EMILI ARAGONÈS de Ca l’Abella. Aquest en veure el rebombori feixista i contrafeixista, i el desnonament de la competició i de l’Olimpíada Popular, es feu amb la copa i la seva peanya de vellut, i la guardà per a miilors temps.

La vida donà molts tombs; ell seguí treballant, passada la guerra, dins el ram de l’hoteleria (al Navarra, etc.), fins que al remoure’s l’ambient dels escacs a la vila, i fer-se una competició provincial al 1986 dins la festa de la Comarca a Cornudella, es presentà a l’ajuntament i ressuscità la COPA PRESIDENT COMPANYS. L’oferí a la vila, i quedà un temps exposada a l’antiga botiga de la Generosa. Despres la guardaren al localet que compartien els escacs i els excursionistes. Fins que en fer reformes a l’ajuntament, per mor de l’ampliació del Centre de Recursos Pedagógics, passà a les golfes, junt amb papers vells i cadires coixes. D’on ara ha estat novament recuperada (1).

Ves per on la curiosa i bonica història de la COPA PRESIDENT COMPANYS, que ell havia de lliurar al primer dels escacs de l’OLIMPíADA POPULAR. Que com massa altres coses desbarataren els feixistes.

Siurana, 19 juliol 1992. Miquel Martorell

NOTA: La copa té un text que diu: TORNEIG D’ESCACS • COPA • PRESIDENT COMPANYS; medeix 55 cms x 25 cms; amb nanses i tapa.

(1) N. de R. Actualment (2014) la copa està exposada al despatx de l’alcaldia, a l’Ajuntament de Cornudella de Montsant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.