Germans Franquet Pagès (1726-1779). Prohoms a Cervera i Santes Creus. Miquel Martorell Garau.

Joan Baptista Franquet Pagès (1726 – 1779)

Fill de la vila, hi mor el 24 de març de 1779, i és enterrat davant la imatge de la Verge del Patrocini, a l’esquerra de l’altar major de la parròquia de Comudella (1).

Era una familia de metges. El seu pare, Josep Franquet Bargalló, era cirurgià a la vila, i fill del metge Josep Franquet
(2). La seva mare, Miriàngela Pagès, era de Valls i filla del Doctor en Medicina Joan Baptista Pagès de Mora (3).

La seva familia fundà el Benefici de Santa Anna en la parroquial d’Ulldemolins, que obtingué Cristòfol Franquet Pagès
(4). Altre germà fou Josep, Abat de Santes Creus.

Es casà amb Anna Bagès, de Cornudella; i d’aquest matrimoni neix Francesc de Paula Franquet Bagès, doctor en Lleis i Filosofia (5).

Fou catedràtic de Medicina i rector de la Pontificia i Reial Universitat de Cervera, fins que es retirà a Cornudella per motius de salut.

I una nota curiosa. En escriure els regidors les noves Ordinacions de la vila, les que avui es conserven a l’Arxiu Municipal, el Dr. Joan Bta. Franquet proporcionà de franc els plecs de paper (6).

Imatge actual de la Universitat de Cervera. (Foto: universitat.ecervera.cat/)

Josep Franquet Pagès

Germà de l’anterior. Monjo de Santes Creus, fou nomenat Abat quatrienal després del segon abadiat de Ramon Burset (des de 1772 fins 1776), i fou succeït per Antoni Folc.

El seu pare l’elegí marmessor, amb el seu germá Cristófol (7). He vist també l’abundat correspondència que mantingué amb el seu oncle, el Reverend Pagés colector de la comunitat de Cornudella (8).

Desconec l’any del seu naixement i el de la seva mort.

(1) Llibre d’òbits de l’Arx. Parroquial III fol. 276; on sens diu que morí amb 52 anys, i amb un enterrament de tretze capellans.
(2) Segons Llibre d’òbits IV fol. 22.
(3) Segons Llibre de Matrimonis I fol. 64 v. L’arxiu de la família Llorens de Cal Porret: (als qui agraeixo les facilitats donades), conserva el títol de Dr en Medicina de Joan Bta. Pagès, atorgat per l’Estadi General de Barcelona el
12.05.1696; com també el seu testament, signat el 26.09.1739.
(4) Per la documentació de la família Llorens sabem que obté el benefici des de 1764 (any de la fundació?) fins 1790
(quan more Cristòfol Franquet); el benefici encara el trobem documentat fins 1799. El reverend Cristòfol, el trobem també l’any 1772 com a vicari a Rojals.
(5) Estudià, a Cervera; he vist documentació epistolar seva a l’arxiu de la familia Llorens.
(6) Segons el Llibre de Comptes I (20.11.1761); l’enquadernació, la féu Rafel Compte, llibreter de renom de Reus, per 11 sous i 3 diners (íd. II fol. 77 v.).
(7) “A un quart de dotse de la matinada morí lo Sr Jph Franquet y Bargalló de edat de vuytanta tres añs (…) Feu testament en poder del Dr Gabriel Mas y Duran Nol. de Cornudella, lo pl clos entregà al dit Not en quinse de Mars de mil setcens setanta nou en lo ql elegí marmessors a sos fills restants en lo Rt P.M.D. Joseph Franquet Ex Abat del Rl Monastir de Santas Creus, i als Rt Christofol Franquet Pbre.” (Llibre d’Òbits IV fol. 22; 20.08.1787)
(8) El Reverend Pagès atorgà en testament al seu renebot J.Llorens la casa que posseïa al carrer del Tou, en certes obligacions envers la imatge del Patrocini; cal assenyalar també que la família Llorens conserva abundant documentació de la Confraria del Roser, que estava a càrrec del Rv. Pagès.

…………………….

Germans Franquet Pagès (1726-1779). Prohoms a Cervera i Santes Creus. Miquel Martorell Garau, 1993.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.