Homenatge a Mn. Joan Masip i Franch en el 25è aniversari del seu traspàs

Enguany es compleix el 25 aniversari del traspàs de Mossèn Joan Masip i Franch, que va exercir a les parròquies de Riba-roja, Els Guiamets, Cabacés, Masroig, la Torre de l’Espanyol, la Figuera, Miravet i Benissanet

Mossèn Joan Masip. Foto cedida per Josep M. Ferran.
Mossèn Joan Masip. Foto cedida per Josep M. Ferran.

El proper divendres dia 30 de gener es celebrarà a Cabacés un homenatge a Mn. Joan Masip i Franch, en motiu del 25è aniversari de la seva mort. Els actes estan organitzats pel CERADAI i el CEP (Centre d’Estudis del Priorat). Com a activitats prèvies, a les 17h es celebrarà una Missa en el seu sufragi, i tot seguit s’efectuarà una visita guiada del retaule gòtic recuperat gràcies a Mn. Masip, i al Museu Municipal de Cabacés.

L’acte central, com a primera activitat de la Festa Major de la localitat, tindrà lloc a les 19,30h a la sala del Cafè, serà una taula rodona sota el lema “2015, XXV anys sense Mn. J Masip i Franch”. Hi participaran Josep M. Ferran i Torrent, Coordinador general de Ceradai i director del programa Priorem Priorat de Ràdio Falset; Joan Robles, director del museu municipal “Miquel Montagud” de Cabacés; Carles Prats, periodista i historiador local; Estefania Castellví, mestra jubilada i guia del retaule en la Fira de l’Oli Baronia de Cabacés; Eduard Barceló, president del CEP; Francesc Vernet, exparlamentari al Parlament de Catalunya, i Ramon Bargalló, director de la revista local i comarcal Canya i Gram del Masroig. Seguidament hi haurà un torn obert on hi participaran alcaldes, amics, compromissaris culturals, etc. Tancaràn l’acte Mn. Miquel Gasulla i l’alcalde de Cabacés Ricard Masip.

Es llegiran els comunicats de Mn. Jesús Sans, prevere i president del Club d’Amics de la UNESCO de Lleida, que no podrà assistir per problemes d’agenda, i de Jaume Sabaté, escriptor del Lloar.

En la taula rodona també es recordarà al professor Miquel Montagud Borja (1897-1984), creador del museu privat “El eco de El Greco”, obres del qual van ser traslladades posteriorment al  museu municipal que porta el seu nom. També s’homenatjarà a la dona emprenedora del Priorat Assumpció Peyra i Ametller (1924-2010), en motiu del seu 5è aniversari del seu traspàs.

Retaule Gòtic de Cabacés. Foto: Cedida per Josep M. Torrent.
Retaule Gòtic de Cabacés. Foto: Cedida per Josep M. Ferran.

En el mateix acte, les entitats organitzadores proposaran una moció a les corporacions municipals on Mn. Masip va exercir, així com també als Consells Comarcals del Priorat i de la Ribera d’Ebre. En la moció, es demanarà que les institucions municipals i comarcals aprovin la declaració moral d’interès educatiu, cultural i públic, considerant la trajectòria de Mn. Joan Masip en els municipis i comarques on va exercir. Aquestes mocions, junt amb el memorial documental es traslladaran a l’autoritat eclesiàstica, a l’Institut d’Estudis Catalans i a la UNESCO.

El dia 31 de gener el programa de ràdio Priorem Priorat de Ràdio Falset -a partir de les 11h- es dedicarà a la seva memòria, junt amb el record de l’empresària i cooperativista del segle XX del Priorat, Assumpció Peyra Ametller, enguany que es compleix el V aniversari del seu traspàs. Josep M. Ferran, Coordinador general de Ceradai i director del programa Priorem Priorat explica que “Estem en temps de conscienciació i de sensibilitat on llibertat i responsabilitat van juntes, en els darrers anys, l’elecció del nou Papa Francesc, la publicació dels seus primers documents la carta encíclica: “La llum de la Fe” i l’exhortació apostòlica “La Joia de l’Evangeli”, la gran beatificació de 2013, el 9N, el congrés de Laics d’enguany de Poblet i la condemna unànime dels atemptats terroristes de Paris, obren nous camins, dels quals En Mossèn Masip va ser un sacerdot pel diàleg i per la pau, visionari a prop dels joves i de la gent, al servei dels més necessitats i dels més pobres al servei de l’Evangeli”.

La intenció de les entitats organitzadores de cara a l’any 2015 és realitzar activitats commemoratives, de forma prioritària en els pobles on va exercir Mn. Joan Masip. La proposta restarà també oberta a altres municipis que també el van conèixer i que puguin estar interessats; a la vegada que es recopilarà tota la documentació d’articles, escrits i fotografies al voltant de las seva vida, i es durà a terme un estudi biogràfic, psicològic i espiritual de Mn. Joan.

Impulsor de gran quantitat de projectes i col·laborador amb tota mena d’entitats al Priorat i la Ribera d’Ebre

Mn. Masip i Franch (Cabacés, Priorat, 1927 – Benissanet, Ribera d’Ebre, 1990) es va formar als anys quaranta al Seminari Menor de Tortosa, sent ordenat sacerdot el juny de 1953. La seva primera destinació com a vicari va ser a la parròquia de Riba-roja d’Ebre. Posteriorment, va exercir la seva missió a les parròquies d’Els Guiamets, Cabacés, Masroig, la Torre de l’Espanyol, la Figuera, Miravet i Benissanet.

Va exercir la seva tasca sacerdotal amb el guiatge apostòlic de l’HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica), organització laica de l’Església creada el 1946 a Madrid pel català Guillem Rovirosa i Albet. L’aparició i desplegament d’una organització catòlica i obrera com l’HOAC, de la qual en formaven part laics i sacerdots, aviat va tenir conflictes amb la jerarquia eclesiàstica i política, immersa en el nacional-catolicismo espanyol franquista de l’època.

Va participar activament en un gran nombre d’activitats que va impulsar al llarg dels seus anys de ministeri. En els anys cinquanta a Riba-roja d’Ebre i a Els Guiamets, gairebé tots els seixanta a La Torre de l’Espanyol i La Figuera; de 1972 a 1985 a El Masroig i de 1985 a 1990 (any de la seva mort) a Benissanet i Miravet.

La llista d’events i entitats amb qui Mn. Masip va col·laborar és molt llarga:

Entre elles, cal destacar l’impuls a la revista Tres comarques (Terra Alta, Ribera i Priorat), dirigida des del Masroig per Ramon Bargalló; col·laborador de la recerca arqueològica del poblat protoibèric del Puig Roig del Roget, al Masroig; impulsor de les tasques del Congrés de Cultura Catalana (Móra d’Ebre, 1976-77); signant de la Carta de 400 sacerdots a la Conferència Episcopal per a tenir bisbes catalans a Catalunya; Cofundador, el 1975, del Centre Jeroni de Moragas (per a discapacitats), a Móra d’Ebre; divulgador radiofònic, amb mossèn Josep M. Sáez, de Miravet, a Ràdio Móra d’Ebre, amb el programa “Pobles Solidaris”; Col·laborador, des de la seva creació el 1974, del sindicat agrari Unió de Pagesos; signant, també en 1974, del Manifest dels sacerdots de la Ribera d’Ebre davant dels problemes plantejats pel transvasament de les aigües de l’Ebre; integrant, aquell mateix any, del Grup Antinuclear d’Ascó, al costat de Joan Carranza, els mossèns Miquel Redorat, Josep M. Sáez i Joan Rebull, i Carmel Biarnés, els quals es reuniren sovint a la Casa Rectoral del Masroig, oberta per mossèn Masip; organitzador de cicles de conferències (amb escriptors com Francesc Candel, Àngel Carmona, Llorenç i Joan Gomis, etc), exposicions d’artistes (com els prioratins Jaume Sabaté i Marcel·lí Giné, etc) i cursets de l’HOAC (amb Manuel Hernández, a Móra d’Ebre, i Rosalia Perpinyà, a Els Guiamets), etc.; Organitzador de viatges i excursions culturals a tot Espanya i pels Països Catalans…

.

Placa en record de Mn. Joan Masip al Masroig. Foto: cedida per Josep M. Ferran
Placa en record de Mn. Joan Masip al Masroig. Foto: cedida per Josep M. Ferran

.

També va impulsar els Aplecs de sardanes a Els Guiamets i a les ermites de Sant Pau, de La Figuera, i de Les Pinyeres, al Masroig; el Dia del Llibre al Masroig i a Móra la Nova; així com la Festa de l’Arbre i recitals de cançó també al Masroig. Va col·laborar amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la JARC (Joventut d’Acció Rural Catòlica); i va inculcar en els més joves l’amor per natura, organitzant excursions a Montsant.

Va ser col·laborador i seguidor del doctor Manyà, marginat –com el propi Masip- pels diferents bisbes de la diòcesi, sobretot pel doctor Moll, d’estricta obediència franquista. El visitava sovint a La Muntanyeta, de Tortosa. També va ser professor de religió al Col·legi Sant Pau de Falset.

A la Figuera el mateix any de la seva mort, 1990, es dedicà una placa a l’ermita de Sant Pau, i al Masroig una placa a la rectoria el 2010. El 1995 l’associació Ceradai va dur a terme actes en motiu del seu V aniversari del seu traspàs en els municipis que va exercir, i el 2010 en motiu dels 20 anys, el Masroig va dur a terme un acte multitudinari i únic amb el suport del Centre d’Estudis del Priorat.

.

Placa en memòria de Mn. Masip a la Figuera. Foto: Cedida per Josep M. Torrent.
Placa en memòria de Mn. Masip a la Figuera. Foto: Cedida per Josep M. Ferran.

Fonts:

  • Josep M. Ferran i Torrent, Coordinador general de Ceradai.
  • Xavier Garcia: “Mossèn Joan Masip en l’HOAC catalana a comarques”, CoMental, Núm.152 (05-09-14).
  • Josep M. Ferran i Torrent i redacció Lo Violí: “Homenatge a Mossèn Joan Masip”, Revista Lo Violí, Núm 10, juliol 2010
  • Eduard Barceló, Centre d’Estudis del Priorat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.