Desmantellada una xarxa que intentava comercialitzar dibuixos falsificats de Miró

El pare de Joan Miró i Ferrà, Miquel Miró i Adzerias, orfebre i rellotger, era fill d’un ferrer de Cornudella de Montsant.

La Guàrdia Civil, amb els dibuixos incautats. Foto: guardiacivil.es
La Guàrdia Civil, amb els dibuixos incautats. Foto: guardiacivil.es

La Guardia Civil ha desmantellat una xarxa d’estafadors que intentaven comercialitzar dibuixos falsificats de Miró, Picasso i Matisse. En l’operación han resultat detingudes/imputades tres persones i intervingudes 9 pintures falsificades (6 de Miró, 2 de Matisse 1 1 de Picasso). Els estafadors pertenien vendre les falsificacions entre coleccionistes o galeristes d’art per cents de milers d’euros.

Joan_Miro
Joan Miró

En el marc de l’operació “MIRONES” duta a terme a Saragossa i Tarragona, la Guàrdia Civil ha detingut/imputat a 3 persones per delictes d’estafa i contra la propietat intelectual, per intentar vendre dibuixos falsificats atribuïts als mestres Miró, Picasso i Matisse.

Les investigacions es van iniciar el juliol de 2014, quan en un control rutinari efectuat per la Guàrdia Civil de la Farga de Moles (Lleida), els agents van identificar un ciutadà espanyol, resident a Andorra que traslladava en el seu vehicle diversos dibuixos, alguns signats per Joan Miró, i manuscrits que acreditaven la seva autenticitat.

A partir d¡aquest moment, el Grup de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil va iniciar una investigació,  en col·laboració amb altres unitats del cos, per determinar la procedència i autenticitat de les pintures, sol·licitant els corresponents informes a experts en l’obra dels artistes, que van confirmar que es tractava de falsificacions.

A continuació els agents va establir sobre aquesta persona un dispositiu de control i vigilància, comprovant com amb freqüència es desplaçava des d’Andorra a Saragossa on mantenia reunions amb galeristes d’art i altres coleccionistes, als que pretenia vendre les obres com si fossin autèntiques.

.

Cornudella1909. Joan Miró
Cornudella 1909. Joan Miró

.

Al llarg del temps que va ser sotmès a vigilància es va observar que durant els desplaçaments que realitzava entre Espanya i Andorra, les pintures les dipositava en un despatx d’un advocat de Tarragona, vinculat familiarment a l’investigat, segons el parer dels agents per no córrer el risc de que li fossin intervingudes per la Guàrdia Civil en l’intentar sortir del país cap a Andorra.

Una vegada amb tota la informació, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de la persona i imputant delictes a unes altres dues, entre elles, un galerista d’art de Saragossa que presumptivament col·laborava com a intermediari en la venta de les falsificacions.

En el transcurs de l’operació, s’han intervingut 9 pintures falsificades (6 de Miró, 2 de Matisse i 1 de Picasso), així com un certificat d’autenticitat, igualment fals, corresponent a la pintura de Picasso.

A més, fruit de les investigacions, es va frustrar l’intent de venda de 2 litografies de Miró com obres d’origen lícit i originals, les quals representen el anvers i revers d’un medalló elaborat per Joan Miró en motiu del centenari del naixement de Pablo Picasso.

Font: Guardia Civil

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.