L'Encamisada de Falset, els dies 16, 17 i 18 de gener

Imatge d'una edició anterior de l'Encamisada de Faset. Foto: Turismepriorat.org
Imatge d’una edició anterior de l’Encamisada de Faset. Foto: Turismepriorat.org

Com cada any, per Sant Antoni Abat, a Falset torna l’Encamisada, festa que se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener -Sant Antoni-. Aquest any, la festivitat del sant cau en dissabte, i durant tot el cap de setmana la capital del Priorat tornarà a ser el centre festiu de la comarca, amb aquesta celebració declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya.

Les activitats començaran divendres 16 de gener. A les 8 del vespre tindrà lloc la presentació de l’obra poètica del falsetà Raimond Aguiló, al Consell Comarcal del Priorat.

Dissabte 17, a la 1 del migdia hi haurà repic de campanes i explosió de coets, anunciant la festa. A 2/4 de 8 del vespre es reunirà l’Encamisada davant del Celler, des d’on, encapçalada pels Dimonis i la banda de música “Vila de Falset” es dirigirà a l’Església pels carrers de la Vila. A les 8 del vespre, benvinguda i pregó de la festa, a continuació del qual es continuarà la rua pels carrers de Falset.

Diumenge 18, a 2/4 de 9 del matí, benedicció d’animals a la Plaça de l’Església i esmorzar gentilesa de l’Ajuntament. A les 11, reunió de l’Encamisada davant del Celler i desfilada pels carrers fins a l’Església per assistir a la missa. A 2/4 de 12 del migdia, Missa Major, ballada de la Jota de Falset i benedicció dels Panets de Sant Antoni, que es podran adquiri en sortir de la missa. A continuació, desfilada de l’Encamisada pels carrers de la Vila.

Normes de general compliment pels participants

  • Totes les persones que participin a l’Encamisada sigui a dalt o al costat dels carros o cavalleries, han d’anar vestides amb el tratge de l’Encamisada.
  • Totes les persones que portin carros o cavalleries son responsables dels mateixos i dels danys que puguin ocasionar.
  • L’organitzió no es fa responsable de les actuacions dels participants a la festa
  • Les cavalleries i carros poden anar adornats però no s’ha de fer carrosses.
  • L’ordre de la rua que s’ha de respectar durant tot el recorregut és: Dimonis – Banda de Música – Carros petits i grans – Carro de Sant Antoni – Cavalleries petites i grans – Pendó de Sant Antoni.
  • La comissió organitzadora es reserva el dret d’alterar el programa establert per causes imprevistes i el dret d’admissió a la rua a les persones que no compleixin la normativa establerta.
  • L’organització podrà demanar la documentació actualitzada dels animals i carros i la corresponent assegurança.
    .

La festa de l’Encamisada

La festa de l’Encamisada va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya, segons un acord del govern de la Generalitat de Catalunya de 22 de març de 2011. Se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener, Sant Antoni, i l’organitza el Centre d’Estudis Falsetans.

Els falsetans es vesteixen amb la indumentària tradicional per sortir, amb els animals i els carros ben guarnits, a tombar per la vila. La celebració de Falset es diferencia d’altres cavalcades dels tres tombs d’arreu de Catalunya pel rerefons llegendari que la motiva i per la forma com s’organitza i es desenvolupa.

Té els seus orígens a començaments del segle XVII, lligada a una llegenda segons la qual els homes del poble van protagonitzar un atac ràpid de nit, per a sorprendre els francesos. La camisa blanca va permetre els falsetans passar desapercebuts aprofitant la boira espessa que cobria el lloc,  aconseguint la victòria.

Més informació sobre l’Encamisada de Falset a la Wikipedia:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Encamisada_de_Falset

.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.