El Parc Natural busca agricultors interessats en establir-se a Montsant

El Parc Natural està per la tasca de lluitar contra l’abandonament de les terres agrícoles a Montsant, fenòmen molt notable en les últimes dècades, fruit, principalment, de la manca de relleu generacional. Al Priorat, el paisatge agrícola és un element identitari, important no només per raons estètiques, sinó també per raons ecològiques, econòmiques, socials, culturals i patrimonials. Per aquest motiu, el Parc Natural treballa per conservar aquest paisatge i esdevenir un model de sostenibilitat en les principals activitats econòmiques de la zona: l’agricultura i el turisme.

.

Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant Número 4 - Tardor 2014
Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant Número 4 – Tardor 2014

.

Un dels projectes que el Parc Natural de Montsant ha posat en marxa és el de facilitar l’accés a la terra a nous agricultors o a d’altres que ja estiguin establerts al territori mitjançant la cessió de terres d’aquells propietaris que no en fan ús. La intenció és la recuperació de conreus abandonats per tal que tornin a ser actius, mitjançant els acords de col·laboració –de custòdia agrària– entre propietaris que tenen abandonades les seves finques i pagesos que vulguin fer-se’n càrrec. La superfície agrícola en el conjunt de municipis del Parc Natural s’ha reduït un 40% des del mitjans de la dècada de 1950 fins a l’actualitat. La darrera crisi del sector i més recordada fou conseqüència de la “famosa” glaçada de 1956, que va matar una gran quantitat d’arbres, sobretot oliveres. A partir de llavors els camps a més altitud de la serra van deixar de cultivar-se.

Els objectius d’aquests acords de col·laboració són: reduir el risc d’incendis, incrementar la biodiversitat, fomentar l’agricultura ecològica, millorar el paisatge i dinamitzar el sector agrari.

El març de 2014 es va signar el primer acord de custòdia i des de llavors se n’han concretat un total de quatre, que han permès recuperar 12 ha de vinya, sembrats i una finca amb gestió integral combinant usos forestals, agrícoles i ramaders. El projecte vol continuar endavant i obrir-se a altres municipis i, per tant, es fa una crida perquè aquells propietaris que disposin de terres per a cedir-les es dirigeixin al Parc Natural de Montsant i, al mateix temps, es busca que agricultors interessats en establir-se a Montsant, o que vulguin agafar més terres, acudeixin al Parc per presentar els seus projectes.

Els acords es signen a tres bandes: el propietari cedeix les terres, l’agricultor les reactiva i el Parc Natural actua com a mediador. A més, cadascuna de les parts n’extreu un benefici. El propietari: preservació del patrimoni, increment del valor del patrimoni, reconeixement social i reducció del risc d’incendis. L’agricultor: valor afegit al seu producte, reconeixement social i increment de la superfície agrícola pròpia. El Parc Natural: increment de la biodiversitat, reducció del risc d’incendis, manteniment del paisatge, dinamització econòmica i foment de l’agricultura ecològica.

La directora del Parc Neus Miró, en l’editorial del darrer número del Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant (Tardor 2014), diu que: “[…] per molt que esmercem esforços a difondre els valors del Parc, en oferir un ampli ventall d’activitats, en realitzar projectes de conservació pioners, en tindre les millors infraestructures i equipaments, en oferir paquets turístics de descoberta, etc., si no ens focalitzem en quin és el principal element que està generant conservació, millora del paisatge, augment de la biodiversitat, preservació del relat històric i del coneixement… ens estem equivocant. Necessitem fer una aposta ferma pels nostres pagesos, pels nostres productors, perquè ells són la garantia de manteniment del nostre paisatge.”

.

Parc Natural de la Serra de Montsant
Plaça de la Bassa, 1
43361 La Morera de Montsant
Tel.: 977 82 73 10
Fax: 977 82 71 05
pnmontsant@gencat.cat
parcsnaturals.gencat.cat/ca/serra-montsant
facebook.com/PNMontsant

Font: Parc Natural de la Serra de Montsant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.