Estudi sobre les molses de Montsant

El Parc Natural de Montsant s’està duent a terme un estudi taxonòmic dels briòfits de les fonts més representatives del Parc, uns indrets considerats ecològicament com a hàbitats vulnerables. Els briòfits són organismes evolutivament anteriors a les plantes amb flor, no tenen conductes i estan adaptades al medi terrestre. Es poden distingir tres tipus: les molses (el grup més nombrós), les hepàtiques i les antocerotals, de les quals no s’ha trobat cap exemplar a Montsant.

.

Amblystegium fluviatile. Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant Número 4 - Tardor 2014
Amblystegium fluviatile. Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant Número 4 – Tardor 2014

.

L’objectiu de l’estudi és aprofundir en la flora briofítica del Parc Natural i així poder catalogar les espècies que es poden trobar a la serra. A més, la biodiversitat de briòfits en aquests hàbitats fontinals permet fer estimacions sobre possibles símptomes del canvi climàtic i de la contaminació tant hídrica com atmosfèrica.

Els mostrejos realitzats relacionats amb aquest estudi han tingut lloc des de l’any 2009 fins aquest estiu 2014 i el projecte ha estat dut a terme per l’ambientòloga Paula Llaurador i la col·laboració d’en Llorenç Sáez, professor titular de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’estudi consta de 25 fonts naturals i degotalls mostrejats, on s’ha trobat més de 60 espècies diferents de briòfits (majoritàriament molses), alguns d’aquests citats per primer cop a Montsant. De moment, s’han identificat dues espècies que apareixen a la Llista Vermella de Briòfits de la península Ibèrica, considerades de distribució desconeguda: l’Amblystegium fluviatile i la Didymodon tophaceus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.