La densitat de porc senglar a Montsant se situa en el valor més elevat dels darrers 11 anys

Porc Senglar. Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant. Número 4 - Tardor 2014
Porc Senglar. Foto: Butlletí informatiu del Parc Natural de Montsant. Número 4 – Tardor 2014

 

Un any més, les àrees privades de caça del Parc Natural de Montsant han participat en el programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya, que es va iniciar ara fa setze anys i en el qual les societats de caçadors de Montsant s’hi van afegir el 2003. Montsant és un dels 17 observatoris distribuïts per diferents regions de Catalunya on es realitza aquest seguiment del senglar.

De les dades obtingudes, cal ressenyar que durant la temporada 2013/2014 les nou colles de caçadors de Montsant que participen van caçar 425 senglars, els quals representen el 30% dels senglars observats en les batudes i obtenint un rendiment mitjà de 2 senglars/batuda. L’estima de la densitat s’ha situat al voltant dels 5 individus cada 100 ha, essent el valor més elevat dels 11 anys de seguiment.

Amb l’objectiu de controlar aquest augment poblacional, el període hàbil de cacera s’ha allargat, els dar rers anys, des de principis de setembre fins a finals de febrer. Això ha permès als caçadors organitzar un major nombre de batudes amb una mitjana de 23 caceres per colla. També s’han agilitzat els procediments per realitzar batudes extraordinàries per danys del senglar a l’estiu.

El programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya s’inicià fa 16 anys, al període 1998/1999, impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de conèixer la tendència demogràfica de les poblacions de senglar a diferents zones de Catalunya i fomentar la cooperació entre gestors, tècnics i caçadors. El seguiment es porta a terme amb la cooperació de 16 tècnics d’espais naturals i reserves de caça, d’agents rurals i de 120 colles de caçadors.

El programa es porta a terme en 17 espais, que integren la xarxa d’observatoris de seguiment de senglar i es troben en diferents regions geogràfiques de Catalunya que inclouen tant la regió mediterrània com l’alpina i la continental. En aquests espais es porta a terme una anàlisi detallada de les dades de totes les batudes organitzades pels caçadors de senglar. La metodologia utilitzada és la mateixa en tota la xarxa
d’observatoris i des que es va iniciar el seguiment, i això permet realitzar una adequada comparació de resultats i de l’evolució dels diferents paràmetres. La base de dades del programa inclou registres de 45.000 batudes i de 90.000 senglars caçats. És una de les bases de dades més completes d’Europa, i a partir d’aquesta informació es poden elaborar anàlisis de la variació (interanual i regional) de la densitat de senglar, així com de la influència de diferents variables (ambientals, paisatgístiques o meteorològiques) en les tendències demogràfiques de l’espècie. Aquest és un factor clau per a la gestió d’aquesta espècie que mostra un excés de població en moltes zones de Catalunya i està causant importants conflictes socials i econòmics.

.

seguiment_senglar

Una resposta a “La densitat de porc senglar a Montsant se situa en el valor més elevat dels darrers 11 anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.