La Fira de Sant Andreu de Falset, els dies 29 i 30 de novembre

Capçalera del cartell de la Fira de Sant Andreu de Falset 2014. (www.2sual.com)
Capçalera del cartell de la Fira de Sant Andreu de Falset 2014. (www.2sual.com)

La Fira de Sant Andreu de Falset es celebrarà els dies 29 i 30 de novembre. En aquesta edició s’han multiplicat el nombre d’activitats culturals, atorgant tot el protagonisme a l’oli del raig i el vi novell del Priorat, dos productes de temporada, amb l’objectiu que el certamen es consolidi com la cita enogastronòmica d’hivern de la comarca, equivalent a la Fira del Vi del mes de maig.

L’Ajuntament de Falset treballa per revitalitzar la Fira de Sant Andreu del municipi convertint-la en un gran aparador dels productes de proximitat i qualitat, perquè es conegui la riquesa vitivinícola, oleícola, gastronòmica, paisatgística i artesana de la comarca.

Després de les Jornades del Territori celebrades el 2013, per Sant Andreu, al Castell de Falset, en aquesta edició s’ha volgut promoure un programa d’actes més ambiciós, en col·laboració amb la iniciativa privada i les entitats falsetanes, que arrancarà aquest divendres dia 21 de novembre amb una exposició col·lectiva d’artistes comarcals “Territori&Art” centrada en el sector agroalimentari, la presentació del cartell de Sant Andreu i les primeres jornades gastronòmiques que s’han organitzat amb la participació de 10 restaurants de Falset.

Un cartell al·legòric

La imatge del cartell de la Fira de Sant Andreu és una al·legoria, obra del dissenyador de Falset, Òscar Sànchez (www.2sual.com). A la imatge comparteixen protagonisme les icones del paisatge prioratí i falsetà com la Serra de Llaberia i del Montsant, el campanar i el fanal de la Quartera, però també arbres autòctons com l’olivera i el teix, i objectes artesanals i agrícoles elaborats a la comarca com el sac de roba, el cistell i la bóta. El conjunt d’elements es presenta com una illa flotant que simbolitza “el Priorat amb la seva identitat pròpia, el gran viatge de la comarca per ser reconeguda Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO” explica l’autor. En aquest sentit, la inserció del cavall a la imatge accentua la idea dels somni, l’aventura i la natura, propis de la idiosincràsia de la comarca, segons Sànchez.

L’oli del raig i el vi novell, protagonistes a taula

El proper divendres 21 de novembre es presentaran les jornades gastronòmiques de la mà del cuiner Joan Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una Estrella Michelin. Un total de 10 establiments, entre hotels, restaurants i bars, promouran la cultura de l’oli del raig i del vi novell entre el 22 de novembre i el 14 de desembre. Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l’estiu, s’eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l’hivern; al mateix temps es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d’anar al molí era sucar pa a l’oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo. Tant l’oli del raig com el vi de l’any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. Hi ha propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l’oli nou i el vi novell agafats de la mà.

Restaurants participants:

  • Restaurant AJ-Falset: Aperitiu amb oli nou/ Cassoleta de patata amb cruixent de pernil de gla regat amb oli nou/ Galta de porc cuita a baixa temperatura amb vi DO Montsant/ Trufes de xocolata amb pa regades amb oli de menta i oli nou/ Tot acompanyat de Vi Novell/ 28€ IVA inclòs.
  • Restaurant Hotel-Hostal Sport: Carta diària amb oli DOP Siurana de Cabassers i Vi Novell. i Menú Degustació “Amb gust d’oli” maridatge amb Molí Miró Cubells/ Cavaloca.
  • Restaurant El Cairat. Menú de l’oli amb sopa d’olives negres, carpaccio de patata amb oli de ceps i encenalls de foie i flam de xocolata amb pa dolç i melmelada d’oli entre d’altres. 25 euros IVA inclòs.
  • Casa Rural Mas Ardèvol: Esmorzars de tros amb clotxes que estaran regades amb l’oli del Molí d’Oli Miró Cubells de Cabassers per tots els qui s’allotgin a la casa rural.
  • Restaurant Lotus Priorat: Amanida tèbia d’arengada/ Llit d’escalivada amb poma dolça, bolets de temporada i arengada/ Tot amanit amb vinagreta d’olivada i avellanes i oli del raig. Preu 8,50 euros/ iva inclòs.
  • Restaurant Quinoa: Menú de 5 tapes amb oli d’oliva DOP Siurana com a ingredient principal i amb diferents textures. Preu 29 euros.
  • Calaix de Sastre: Tapa tres delicadeses d’aglà més copa de vi DO Montsant Efecte Volador.
  • Àgora: Tapa d’espardenya de pebrot amb albergínia i anxova amb oli DOP Siurana i vi novell del Celler el Masroig.
  • El Tomb: Tapa “Un tomb per la fira” amb oli nou DOP Siurana i pebrot i Vi Novell.
  • Vi Novell: Tapa de croquetes de guatlla amb melmelada d’oli DOP Siurana i pebrot i Vi Novell.

El 29 de novembre, els plats forts de Sant Andreu

Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l’oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l’oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre a les 8h a la Plaça de la Quartera, com és tradició.

Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d’activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11h fins les 21h.

L’altre punt destacat de la Fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l’Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l’Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Tot seguit, a les 13h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s’informarà de l’estat actual de la candidatura i s’obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.

En una propera nota de premsa es detallaran el conjunt d’actes que s’inclouran al programa en una edició que ha de significar un punt d’inflexió cap a la consolidació de Sant Andreu com la fira enogastronòmica i artesana de referència al Priorat, els mesos d’hivern.

Sant Andreu a les xarxes socials
Coincidint amb el certamen, s’ha estrenat el compte d’Instagram del Castell del Vi de Falset a través del qual es compartiran imatges de la fira amb l’etiqueta #SantAndreu. També a Facebook i Twitter es donarà compte de les novetats del programa i de les activitats que es vagin realitzant.

.

Cartell de la Fira de Sant Andreu 2014. (http://www.2sual.com)
Cartell de la Fira de Sant Andreu 2014. (http://www.2sual.com)

Notícia de: Vadevi.cat

.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.